Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 augustus 2023

Wat kan ik met een slimme weegschaal?

slimme_weegschaal_250

De bloeddruk meten, het vetpercentage scannen of het BMI berekenen. En dat allemaal gekoppeld aan de smartphone. Wanneer is een slimme weegschaal handig?

De afgelopen decennia is er veel veranderd op het gebied van wegen. De oude vertrouwde weegschaal met wijzertje heeft plaatsgemaakt voor een digitale variant. Inmiddels heeft ook die weer een opvolger: de slimme weegschaal. Wie een slimme weegschaal naast zijn digitale broertje zet, denkt misschien dat ze hetzelfde zijn. Het verschil zit dan ook niet vanbuiten, maar vanbinnen. Een slimme weegschaal meet namelijk niet alleen het gewicht van de gebruiker, maar kan ook deze zaken meten:

 • Vetpercentage (soms specifiek per lichaamsdeel)
 • Bloeddruk
 • Spiermassa en/of -kwaliteit
 • Vochtgehalte
 • Botmassa
 • BMI
 • Caloriebehoefte

De weegschaal kan alle gegevens meten doordat er zogeheten elektronische pulsen door de voeten van de gebruiker worden gestuurd. Trek dus wel de schoenen en sokken uit voordat u op een slimme weegschaal gaat staan. Het verschilt per slimme weegschaal wat er allemaal wordt gemeten. Sommige weegschalen nemen alle bovenstaande opties mee, sommige minder en sommige nog meer.

Bij veel slimme weegschalen hoort een smartphone-app. Gebruikers installeren die en koppelen hem aan de weegschaal. Alle gegevens die de weegschaal meet, worden automatisch naar de app gestuurd en opgeslagen. Zo kunnen gebruikers trends zien. Bijvoorbeeld of hun gewicht of bloeddruk stabiel is of juist erg schommelt. Dit is een simpele manier om de gezondheid bij te houden.

Hebt u al een fitnessapp of -horloge? Dan kan de slimme weegschaal hier vaak aan worden gekoppeld. Daardoor worden gegevens van beide apparaten bij elkaar opgeslagen. Zo krijgen gebruikers inzicht in zoveel mogelijk gezondheidsgegevens. Dus niet alleen wat de weegschaal meet, maar bijvoorbeeld ook slaappatronen en hartslag.

Er zijn ook slimme weegschalen zonder app. Die meten dezelfde dingen als slimme weegschalen met app. Het enige verschil is dat gebruikers de gegevens zelf moet opschrijven om trends in hun gezondheid te ontdekken.

Het moge duidelijk zijn: slimme weegschalen meten meer dan andere weegschalen. Dat is vooral handig wanneer iemand zijn of haar gezondheid goed in de gaten wil houden. Vooral de slimme weegschalen met een app geven een duidelijk inzicht in het verloop van de gezondheid, op de korte en langere termijn. Heeft iemand een te hoge bloeddruk en een te hoog gewicht? Dan zijn er geen twee losse apparaten (een bloeddrukmeter en een weegschaal) meer nodig om bij te houden of die al dalen. Door de koppeling met andere gezondheidsapps en -apparaten, hebben gebruikers een volledig inzicht in hun gezondheid. Veel slimme weegschalen geven via de app ook tips. Daardoor zouden gebruikers meer gemotiveerd zijn om hun gezondheid te verbeteren. Wilt u echter alleen het gewicht bijhouden? Dan voldoet een analoge of digitale weegschaal ook.

Slimme weegschalen zijn niet voor iedereen geschikt. Ze worden bijvoorbeeld afgeraden voor mensen met een pacemaker. Dat is niet gek, aangezien de weegschaal zijn gegevens haalt uit elektronische pulsen die via de voeten door het lichaam worden gestuurd.

Los daarvan is een slimme weegschaal over het algemeen duurder dan een digitale variant. En al helemaal duurder dan de analoge versie. Een slimme weegschaal kost al snel enkele tientallen euro’s. Wie een weegschaal zoekt die veel verschillende gegevens verzamelt, betaalt vaak tussen de vijftig en de honderd euro. Wilt u een écht slim exemplaar? Dan loopt de prijs nog verder op, tot wel vierhonderd euro.

Elke (web)winkel heeft een andere naam voor de slimme weegschaal. Dit kunt u bijvoorbeeld tegenkomen tijdens een online zoektocht naar een slimme weegschaal:

 • Smartphone compatible weegschalen
 • Lichaamsanalyseweegschaal
 • Smart scale (Engels voor slimme weegschaal)
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.