Wat kan ik met een slimme weegschaal?

De bloeddruk meten, het vetpercentage scannen of het BMI berekenen. En dat allemaal gekoppeld aan de smartphone. Wanneer is een slimme weegschaal handig?
Wat is een slimme weegschaal?
De afgelopen decennia is er veel veranderd op het gebied van wegen. De oude vertrouwde weegschaal met wijzertje heeft plaatsgemaakt voor een digitale variant. Inmiddels heeft ook die weer een opvolger: de slimme weegschaal. Wie een slimme weegschaal naast zijn digitale broertje zet, denkt misschien dat ze hetzelfde zijn. Het verschil zit dan ook niet vanbuiten, maar vanbinnen. Een slimme weegschaal meet namelijk niet alleen het gewicht van de gebruiker, maar kan ook deze zaken meten:
- Vetpercentage (soms specifiek per lichaamsdeel)
- Bloeddruk
- Spiermassa en/of -kwaliteit
- Vochtgehalte
- Botmassa
- BMI
- Caloriebehoefte
De weegschaal kan alle gegevens meten doordat er zogeheten elektronische pulsen door de voeten van de gebruiker worden gestuurd. Trek dus wel de schoenen en sokken uit voordat u op een slimme weegschaal gaat staan. Het verschilt per slimme weegschaal wat er allemaal wordt gemeten. Sommige weegschalen nemen alle bovenstaande opties mee, sommige minder en sommige nog meer.
Slimme weegschalen met app
Bij veel slimme weegschalen hoort een smartphone-app. Gebruikers installeren die en koppelen hem aan de weegschaal. Alle gegevens die de weegschaal meet, worden automatisch naar de app gestuurd en opgeslagen. Zo kunnen gebruikers trends zien. Bijvoorbeeld of hun gewicht of bloeddruk stabiel is of juist erg schommelt. Dit is een simpele manier om de gezondheid bij te houden.
Hebt u al een fitnessapp of -horloge? Dan kan de slimme weegschaal hier vaak aan worden gekoppeld. Daardoor worden gegevens van beide apparaten bij elkaar opgeslagen. Zo krijgen gebruikers inzicht in zoveel mogelijk gezondheidsgegevens. Dus niet alleen wat de weegschaal meet, maar bijvoorbeeld ook slaappatronen en hartslag.
Slimme weegschalen zonder app
Er zijn ook slimme weegschalen zonder app. Die meten dezelfde dingen als slimme weegschalen met app. Het enige verschil is dat gebruikers de gegevens zelf moet opschrijven om trends in hun gezondheid te ontdekken.
Wanneer is een slimme weegschaal handig?
Het moge duidelijk zijn: slimme weegschalen meten meer dan andere weegschalen. Dat is vooral handig wanneer iemand zijn of haar gezondheid goed in de gaten wil houden. Vooral de slimme weegschalen met een app geven een duidelijk inzicht in het verloop van de gezondheid, op de korte en langere termijn. Heeft iemand een te hoge bloeddruk en een te hoog gewicht? Dan zijn er geen twee losse apparaten (een bloeddrukmeter en een weegschaal) meer nodig om bij te houden of die al dalen. Door de koppeling met andere gezondheidsapps en -apparaten, hebben gebruikers een volledig inzicht in hun gezondheid. Veel slimme weegschalen geven via de app ook tips. Daardoor zouden gebruikers meer gemotiveerd zijn om hun gezondheid te verbeteren. Wilt u echter alleen het gewicht bijhouden? Dan voldoet een analoge of digitale weegschaal ook.
Waarop letten bij slimme weegschalen?
Slimme weegschalen zijn niet voor iedereen geschikt. Ze worden bijvoorbeeld afgeraden voor mensen met een pacemaker. Dat is niet gek, aangezien de weegschaal zijn gegevens haalt uit elektronische pulsen die via de voeten door het lichaam worden gestuurd.
Los daarvan is een slimme weegschaal over het algemeen duurder dan een digitale variant. En al helemaal duurder dan de analoge versie. Een slimme weegschaal kost al snel enkele tientallen euro’s. Wie een weegschaal zoekt die veel verschillende gegevens verzamelt, betaalt vaak tussen de vijftig en de honderd euro. Wilt u een écht slim exemplaar? Dan loopt de prijs nog verder op, tot wel vierhonderd euro.
Verschillende namen:
Elke (web)winkel heeft een andere naam voor de slimme weegschaal. Dit kunt u bijvoorbeeld tegenkomen tijdens een online zoektocht naar een slimme weegschaal:
- Smartphone compatible weegschalen
- Lichaamsanalyseweegschaal
- Smart scale (Engels voor slimme weegschaal)