Menu Zoek

Wat zijn iOS (iPhone) en iPadOS (iPad)?

versies-ios-ipados

Op een iPhone en iPad staan de besturingssystemen iOS en iPadOS. Wat is het verschil? En waarom hebben de namen van de systemen nummers?

De iPhone en een iPad hebben, net als computers, een besturingssysteem. Dit systeem zorgt dat het apparaat werkt. Op een iPhone heet het systeem iOS en op een iPad is het iPadOS. iPadOS is gebaseerd op iOS, maar heeft enkele extra functies die speciaal bedoeld zijn voor het grote scherm van de iPad.

Apple sleutelt voortdurend aan de besturingssystemen om ze beter te maken. Eens per jaar brengt Apple een nieuwe versie van de besturingssystemen iOS en iPadOS uit. Dat gebeurt meestal eind september. In de nieuwe versies zitten verbeteringen en nieuwe functies. Daarnaast worden veiligheidslekken gedicht. Een nieuwe versie krijgt een hoger nummer achter de naam van het systeem. De meest recente versie voor iPhones is iOS 17. Voor iPads is dat iPadOS 17.

Helaas zijn er soms oudere apparaten waarop de nieuwste versie niet geïnstalleerd kan worden. Zo is de iPhone 7 blijven steken bij iOS 15. Dat betekent niet meteen dat die apparaten niet meer bruikbaar zijn. Het apparaat blijft nog gewoon werken. In het begin zorgt Apple ook nog voor kleine veiligheidsupdates als dat nodig is. Raakt een versie echt verouderd, dan kan het gebeuren dat apps niet meer goed werken.

Het kan handig zijn om te weten welke versie uw apparaat heeft en het apparaat te upaten als dat kan. Zo bieden de nieuwste versies van de besturingssystemen steeds nieuwe functies aan. Als u een oudere versie gebruikt, dan hebt u die functies uiteraard nog niet. Daarnaast werken sommige apps alleen op bepaalde versies van besturingssystemen. Zoek via de tip iPad of iPhone updaten uit welke versie u nu op het apparaat hebt staan en of u kunt updaten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.