Menu Zoek

Wel of niet automatisch met wifi verbinden?

wifi

Apparaten onthouden wifi-netwerken waarmee ze eerder zijn verbonden. Opnieuw inloggen is dan niet nodig. Maar automatisch verbinden is niet altijd handig.

De meeste mensen kennen draadloze netwerken onder de naam wifi. En dan uitgesproken als 'wiefie' in plaats van 'waifai'. Dankzij draadloze netwerken kunnen we moeiteloos alle apparaten in huis verbinden met internet. Lange kabels trekken is verleden tijd. Dat gemak zorgt ook voor de alomtegenwoordigheid van wifi buitenshuis. Vaak zelfs gratis. Op de camping, bij de supermarkt, in hotels, cafés en restaurants, bij de huisarts: er is nauwelijks nog een plek waar geen wifi wordt aangeboden.

Natuurlijk is het belangrijk wifi veilig te gebruiken. Thuis door de verbinding te beveiligen met een wachtwoord (lees daarvoor het artikel 'Wachtwoord router en wifi aanpassen'). Onderweg door goed op te letten wat u wel en niet doet. Dat staat beschreven in het artikel 'Veilig internetten onderweg'.

Automatisch verbinden wil zeggen dat het apparaat (computer, telefoon of tablet) de inloggegevens van een wifi-verbinding opslaat. En dat is fijn want wie wil nu thuis elke dag opnieuw zijn wachtwoord invullen? Buiten de deur brengt het echter een risico met zich mee. Het is dus niet verstandig om automatisch verbinding te maken met wifi-netwerken van anderen. Er zijn drie oplossingen voor: zet onderweg wifi uit en zet het aan wanneer u zelf verbinding wilt maken, laat het apparaat wifi-netwerken na gebruik vergeten of geef van te voren al aan dat het toestel niet automatisch verbinding mag maken met een netwerk.

Een wifi-netwerk vergeten betekent dat er niet automatisch verbinding wordt gemaakt als u in de buurt bent van het netwerk. Het netwerk staat nog wel in de lijst met beschikbare wifi-netwerken als u binnen bereik bent. U kunt natuurlijk altijd opnieuw verbinding maken met het netwerk.

Lees in de tip 'Wifi netwerk vergeten' hoe het werkt.

Op sommige toestellen, zoals Samsung-telefoons en Windows-laptops, kunnen mensen voor het verbinden aangeven dat ze sowieso maar eenmalig met een netwerk willen verbinden.

Niet automatisch met wifi verbinden op Samsung-toestel

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Verbindingen.
  • Tik op Wi-Fi.
  • Tik op het wifi-netwerk waarmee u verbinding wilt maken.
  • Typ eventueel het wachtwoord onder 'Wachtwoord'.
  • Tik op het blauwe schuifje achter 'Automatisch opnieuw verbinden'.

Het schuifje kleurt wit en de functie staat uit.

Niet automatisch met wifi verbinden op Windows-laptop

  • Klik in de Taakbalk op het icoontje voor wifi.
  • Klik op het wifi-netwerk waarmee u verbinding wilt maken.
  • Haal het vinkje weg bij Automatisch verbinding maken.
  • Klik op Verbinding maken.
  • Geef een wachtwoord op.
  • Klik op Volgende.

Te veel gedoe om een netwerk na gebruik te vergeten? Maak er dan een gewoonte van om wifi uit te zetten wanneer u het huis verlaat.

Lees in de volgende artikelen meer over wifi aan- en uitzetten:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.