Menu Zoek

Welke Android-versies zijn er?

android versies x250

Er wordt regelmatig een nieuwe versie van besturingssysteem Android verspreid. Welke versies zijn er inmiddels? En welke gebruikt u?

Alle smartphones en tablets werken op een besturingssysteem. Wereldwijd hebben de meeste mobiele apparaten Android. Regelmatig (meestal elk jaar) verschijnt er een nieuwe versie. Bijvoorbeeld om nieuwe functies toe te voegen en de beveiliging te verbeteren. Een nieuwe versie heet een upgrade. Tussen de upgrades zitten updates, die kleinere veranderingen met zich meebrengen. Android-gebruikers krijgen vanzelf een melding wanneer ze een nieuwe upgrade (of update) kunnen installeren.

De nieuwste versie is Android 14. Er zijn inmiddels al bijna twintig versies van Android gemaakt. Maar ze zijn niet allemaal nog goed bruikbaar. Op een gegeven moment besluit Google, de maker van het Android-systeem, om een oudere versie niet meer bij te werken. Android-versies die wel ondersteund worden:

 • Android 11
 • Android 12
 • Android 13
 • Android 14

Een verouderde versie blijft gewoon werken, maar het wordt voor de gebruiker steeds minder aantrekkelijk om hem te houden. Hoe ouder het besturingssysteem namelijk is, hoe minder apps ermee samenwerken. Ook op het gebied van veiligheid laat een ouder systeem te wensen over.

Zoek zo de Android-versie van uw toestel op:

 • Tik op Instellingen.
 • Veeg omlaag en tik op Info telefoon.
 • Tik op Softwaregegevens.

Onder ‘Android-versie’ staat welke versie het toestel gebruikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.