Menu Zoek

WhatsApp-kettingbrief niet doorsturen

160318_whatsapp-kettingbrief

Stuur kettingbrieven die rondgaan via WhatsApp liever niet door. Zeker als de inhoud niet klopt.

Via WhatsApp gaan regelmatig berichten rond met de vraag om het te delen met al je contacten. Bijvoorbeeld om te waarschuwen voor een bepaald telefoonnummer. Het is de kettingbrief nieuwe stijl. Stuur zo'n appje niet klakkeloos door. Wees kritisch of de inhoud wel klopt en klik niet op linkjes. Doorbreek de ketting.

In een kettingbericht staat bijvoorbeeld het volgende: '+0641216011 als dit nummer jou belt, niet opnemen! Ook even delen met je vrienden dit is een scam! Kost veel geld als je op neemt en of terugbelt! Goed opletten dus, dit bericht wordt door de politie gedeeld. Niet fake was ook op de radio.'

Het telefoonnummer dat in dit bericht genoemd wordt, is een Nederlands nummer dat inmiddels uit de lucht is. Het opnemen of terugbellen van dit nummer zorgt niet voor extreem hoge kosten. Waarom u zo'n bericht dan niet zou doorsturen? Omdat de inhoud niet klopt en het zorgt voor angst zaaien. Daarnaast kan het ook een bestaand nummer zijn van iemand die helemaal niks verkeerds heeft gedaan. Dus werk niet mee aan kettingbrieven.

Een andere ketting die u wilt doorbreken is die met een winactie. Ontvangt u van een contactpersoon een bericht via WhatsApp om mee te doen aan een winactie en staat in het bericht een link, wees dan op uw hoede. Hebt u op de link geklikt dan komt u waarschijnlijk op een pagina waarin u gegevens moet achterlaten of contactpersonen moet selecteren om het bericht weer aan door te sturen. Vul niks in, maar sluit de pagina af. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n bericht.

Voorbeeld van WhatsApp kettingbrief

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.