Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Windows 11-pc automatisch opschonen

automatisch opschonen windows 10

Geen zin om zelf de pc te ontdoen van overbodige bestanden? Laat Windows 11 die dan automatisch verwijderen.

Moderne harde schijven hebben enorm veel opslagruimte. Desondanks nemen downloads en allerlei tijdelijke bestanden bij elkaar veel plek in op de harde schijf. Met die functie 'Opslaginzicht' gooit Windows 11 zelfstandig onnodige bestanden weg.

Zet de optie 'Opslaginzicht' zo aan:

 • Klik op de Startknop in het midden van de Taakbalk.
 • Klik op Instellingen (het pictogram met het tandwiel).
 • Klik op Opslag.
 • Klik bij 'Opslaginzicht' op het schuifje, zodat deze blauw wordt en het woord 'Aan' verschijnt. Is het schuifje al blauw en staat er 'Aan' bij? Dan is deze functie al actief op de computer.

Windows 11 verwijdert nu automatisch overbodige bestanden.

Pas de instellingen van de functie 'Opslaginzicht' naar eigen wens aan.

 • Klik bij 'Opslaginzicht' achter het blauwe schuifje op het kleine pijltje.
 • Er verschijnt een nieuw venster met een aantal opties. Bepaal hoe vaak Windows 11 de controle uitvoert.
  • Klik onder 'Opslaginzicht uitvoeren' op het uitklapmenu.
  • Kies de gewenste optie: elke dag, elke week, elke maand of bij weinig vrije schijfruimte.
 • Geef aan of bestanden uit de mappen 'Prullenbak' en 'Downloads' weg kunnen na een bepaald aantal dagen. Windows 11 verwijdert alleen ongebruikte bestanden uit de Downloads-map.

Belangrijk: verwijderde bestanden zijn in principe niet meer terug te halen. Gelukkig verwijdert Windows 11 alleen automatisch bestanden die u toch al niet meer gebruikt. Klik onderaan eventueel op Opslaginzicht nu uitvoeren om direct een opruimactie starten. Na afloop ziet u hoeveel schijfruimte er is vrijgemaakt. Klik linksboven op het pijltje om terug te gaan naar het overzicht.

In het onderdeel 'Opslag' staat een balk met de capaciteit van de harde schijf. Zie hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel er nog vrij is. Daaronder staat een lijst met afzonderlijke onderdelen. Klik op Meer categorieën weergeven om de volledige lijst te tonen. Klik vervolgens op een onderdeel om er meer over te lezen. Soms is daar meteen een actie beschikbaar, zoals het handmatig opruimen van tijdelijke bestanden. Klik telkens op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.