Menu Zoek

Windows in het grijs voor rustiger beeld

windows 10 in het grijs gebruiken

Windows is te gebruiken in grijstinten. Dit is ook heel geschikt voor wie een rustiger beeldscherm wil.

Normaal ziet u Windows in felle kleuren. Wie moeite heeft met al die drukte op het scherm, kan kleurfilters inschakelen. Deze filters zijn gemaakt voor gebruikers met een visuele beperking, zoals slechtzienden en kleurenblinden. Maar als u het scherm erg onrustig vindt, kan het ook prettig om de kleurfilters aan te zetten.

Schakel de kleurfilters zo in om Windows in sfeervol grijs te gebruiken:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen (de knop met het tandwiel).
 • Klik op Toegankelijkheid.
 • Klik op Kleurfilters.
 • Klik bij 'Kleurfilters' op de knop Uit. Sla deze stap over als er geen 'Uit' staat maar 'Aan'.
 • Windows verandert alle kleuren in grijstinten. Iets naar onderen staan alle filters. Standaard staat in Windows 10 'Grijstinten' geselecteerd. In Windows 11 is dat het kleurfilter 'Omgekeerd'. Sommige opties maken het scherm heel donker. Er zijn ook een paar opties om de kleuren duidelijker te laten zien voor kleurenblinden. Klik op de rondjes voor de namen van de opties om ze uit te proberen.
 • Laat de optie die u het fijnst vindt, aanstaan.

Kleurfilters snel in- en uitschakelen

Deze kleurfilters zijn in- en uit te schakelen met een toetscombinatie. De optie moet u eerst aanzetten via de instellingen.

 • Zet in Windows 10 een vinkje bij Filter in- of uitschakelen met sneltoets toestaan. Zet in Windows 11 het schuifje achter Sneltoets voor kleurfilters aan.
 • Sluit de Instellingen. Klik hiervoor op het kruisje rechtsboven.

Vanaf nu zijn de grijswaarden (of de andere gekozen optie) in- en uit te schakelen via de sneltoets Windows-toets+Ctrl+C. Druk eerst op de toets met het Windows-logo en houd deze ingedrukt, druk dan op de Ctrl-toets en houd deze ingedrukt en druk ten slotte op de C. De kleuren gaan weer aan. En als u dit nog een keer doet, wordt alles weer grijs.

Merkt u na het instellen van een kleurfilter dat iets niet meer goed werkt? Bijvoorbeeld dat scannen met de Rabo Scanner of scannen voor het whatsappen op de pc niet meer werkt, zet dan de kleurfilter even uit.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.