Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Word-documenten terug met AutoHerstel

word2013_logo_kl

Een stroomstoring, een computer die vastloopt of gewoon vergeten op te slaan. U zult niet de eerste zijn die een document ineens kwijt is.

Natuurlijk weet u ook wel dat regelmatig het document opslaan, belangrijk is. Toch schiet het er wel eens bij in als u lekker in een schrijfritme zit. Gelukkig is er automatische opslag. Hiermee bewaart Word regelmatig het document waarin u aan het werk bent. U kunt zelf aangeven om de hoeveel minuten u automatisch wilt opslaan.

 • Klik op Bestand > Opties > Opslaan.
 • Verander het aantal minuten bij 'Elke minuten AutoHerstel-gegevens opslaan'. Dit kan variëren tussen 1 minuut en 120 minuten. Over het algemeen is een waarde die niet te kort is en niet te lang , het beste. Te kort: eerdere versies worden snel overschreven en dat maakt het lastiger om terug te keren naar eerdere versies. Te lang: bij een storing bent u uren werk kwijt.
 • Zet een vinkje voor Laatste automatisch herstelde versie behouden als ik afsluit zonder op te slaan. Hiermee onthoudt Word een laatste versie van het document als u per ongeluk afsluit zonder het document op te slaan.

Let op: AutoHerstel is geen vervanging voor Opslaan. De bestanden van Autoherstel worden opgeslagen op een aparte locatie op de computer. Als u klaar bent met uw werk, moet u documenten nog steeds zelf opslaan onder een logische naam en in een toepasselijke map zoals Documenten.

Open Word na de crash of storing en Word laat automatisch het AutoHerstel-bestand zien. Openen is dan een kwestie van dubbelklikken. Werkt dit niet, open het bestand dan handmatig:

 • Klik op Bestand > Openen.
 • Klik onderaan op Niet-opgeslagen documenten herstellen.
 • Zoek het document op en dubbelklik erop; herstelde bestanden eindigen op .asd of .wbk.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.