Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

YouTube-video alleen met bekenden delen

youtube voor bekendenx250

Een video die u op YouTube plaatst, hoeft niet zichtbaar te zijn voor de hele wereld. Plaats een video ‘verborgen’ en hij is alleen toegankelijk via de url.

Wie een nieuwe video op YouTube plaatst, kan bepalen voor wie de video te zien is. Voor iedereen of alleen voor mensen die de link naar de video hebben gekregen. U bepaalt per video die u verstuurt welke optie u wilt. Zo gaat u te werk:

  • Open de website www.youtube.com.
  • Klik bovenaan op Inloggen en log in.
  • Klik rechtsboven op de cirkel met daarin de eerste letter van uw naam of uw profielfoto.
  • Klik op YouTube Studio.
  • Klik op Video's uploaden.
  • Klik op Bestanden selecteren.
  • De Verkenner (Windows) of Finder (Mac) opent. Blader naar de map waar uw video staat. Klik de video aan en klik op Openen.
  • Vul de gewenste velden in, zoals Titel en Beschrijving. Let op bij 'Insluiten toestaan'. Dit betekent dat andere sites de video kunnen embedden: doorplaatsen. De optie staat automatisch aangevinkt. Haal dit vinkje eventueel weg.
  • Klik een aantal keer op Volgende en vul ook hier indien gewenst de gegevens in. Pas bij 'Zichtbaarheid' gaat het over wie de video mag bekijken.
  • Klik onder 'Opslaan of publiceren' op Verborgen.
  • Klik op Opslaan om de video te plaatsen.

De video staat nu op YouTube. Niemand kan bij de video, tenzij u ze de link ernaar geeft.

Verborgen video delen

  • Direct na het plaatsen, krijgt u een aantal opties om de video te delen. Later delen kan natuurlijk ook. Delen kan via Facebook of Twitter, maar deze openbare mogelijkheid gebruikt u natuurlijk niet bij een verborgen video. De video delen met iemand kan via de link in beeld die begint met https:/youtu.be/. Dat is de link naar uw video. Kopieer de url om deze op een andere manier te delen dan nu wordt gesuggereerd. Klik dan op het pictogram van twee rechthoekjes achter de url.

    yt link kopieren

  • Maar een snellere manier om te delen, is via de suggestie E-mail. Klik op E-mail.
  • Vul het mailadres van de ontvanger in en typ eventueel een bericht.
  • Klik op E-mail verzenden.
  • De video op een later moment delen kan natuurlijk ook. De video vindt u voortaan terug in het overzicht van uw video's.
    • Klik links op het tabblad Content.
    • Beweeg de muisaanwijzer over de video en klik op het pictogram van drie puntjes.
    • Klik op Deelbare link maken.
    • De link is nu gekopieerd en u kunt deze delen zoals u zelf wilt. Plak 'm bijvoorbeeld in een e-mail of chatgesprek.

    Toch een video per ongeluk op openbaar gezet? Dan kunt u dat zo snel herstellen:

    • Klik rechtsboven op de cirkel met daarin de eerste letter van uw naam of uw profielfoto.
    • Klik op YouTube Studio.
    • Klik links op het tabblad Content.
    • Een overzicht verschijnt. Achter elke video staat onder 'Zichtbaarheid' welke privacyinstellingen een video heeft.

      yt ingestelde status

    • Klik op de ingestelde zichtbaarheid en kies in het uitklapvenster de gewenste instelling.
    • Klik rechtsonder op Opslaan.
    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.