SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Zoeken in Windows 10

101017_w10_zoekfunctie_home

Snel een bestand, programma (app) of een instelling openen? Gebruik de zoekfunctie in Windows 10.

De zoekfunctie van Windows 10 is de snelste en makkelijkste manier om iets terug te vinden op de computer. Bespaar zo tijd op het openen van een bestand via de Verkenner of van een programma via het Startmenu.

 • Klik op de Taakbalk op het vergrootglas.
 • Een venster opent met een zoekbalk. Typ het zoekwoord.
 • Al tijdens het typen verschijnen suggesties. Deze zijn ingedeeld in verschillende categorieën zoals 'Mappen', 'Documenten', 'Instellingen' en 'Personen'. Wilt u alleen de resultaten van een bepaalde categorie zien? Klik dan op de categorie boven de suggesties.
 • Boven in het zoekvak staan de verschillende rubrieken. Klik op Meer om nog meer zoekrubrieken te openen.
 • Zoekt u bijvoorbeeld een onderdeel van de Instellingen? Klik dan boven in het zoekvak eerst op Instellingen voor u een zoekwoord typt. Dan krijgt u alleen relevante resultaten.
 • Klik tot slot op het juiste zoekresultaat om dit te openen.

De beste overeenkomst

Sinds de Oktober 2018 Update van Windows 10 staat er in het zoekvak meer informatie over de beste overeenkomst (in de ogen van Windows). Dat is het zoekresultaat dat helemaal boven in het lijstje met resultaten staat. U ziet meer informatie over de treffer en veelgebruikte functies. Die zijn direct vanuit dit venster te openen: 

 

Configuratiescherm via zoekvak

Zoekvak in plaats van vergrootglas

Zoekt u vaak op de pc? Dan is een zoekvak nog sneller te gebruiken dan het pictogram van het vergrootglas. Plaats zo een zoekvak in de Taakbalk:

 • Klik met de rechtermuisknop op de Startknop.
 • Klik op Zoeken > Zoekvak weergeven.
 • In de Taakbalk verschijnt direct een zoekvak. Klik in het vak en typ uw zoekwoord.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.