Menu Zoek

Zoeken in Windows 10

zoeken in windows 10(1)

Snel een bestand, programma of een instelling openen? Gebruik de zoekfunctie in Windows 10.

De zoekfunctie van Windows 10 is de snelste en makkelijkste manier om iets terug te vinden op de computer. Bespaar zo tijd op het openen van een bestand via de Verkenner of van een programma via het Startmenu.

Open zo snel documenten, foto's, instellingen, bepaalde mappen of programma's:

 • Klik op de Taakbalk in het zoekvak met het vergrootglas.
 • Typ het zoekwoord. Tijdens het typen verschijnen suggesties.
 • Nog niet gevonden wat u zocht? Bovenaan staan verschillende rubrieken, zoals 'Apps' en 'Documenten'. Klik op Meer om alle zoekrubrieken te openen.
 • Klik op een categorie om alleen de resultaten van die categorie te zien. Denk aan Apps als u een programma wilt openen of Instellingen om bijvoorbeeld de instellingen van de muis te bekijken. U krijgt dan alleen relevante resultaten.
 • Klik op het juiste zoekresultaat.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.