Menu Zoek

Zoekmachine Safari aanpassen (Mac)

safari(1)

Google is de standaardzoekmachine in browser Safari op de Mac. Zoekt u standaard liever via Bing of via het privacyvriendelijke DuckDuckGo? Dat kan ook!

Zoeken via de browser Safari is gemakkelijk. Typ in de adresbalk een zoekopdracht (woord of zin) en druk op de Enter-toets. Automatisch verschijnt de resultatenpagina van Google. Liever niet met Google zoeken? Het is mogelijk om standaard met een ander zoekmachine te zoeken, zoals Yahoo, Bing of DuckDuckGo.

Pas zo de standaardzoekmachine aan.

 • Open Safari. Klik hiervoor in het dock onder aan het scherm op het pictogram van een kompas. Staat Safari niet op het dock? Open dan de Finder (pictogram van het lachende gezicht) en klik op Apps > Safari.
 • Klik in de menubalk bovenaan op Safari > Instellingen.
 • Klik in het venster dat verschijnt op Zoeken.
 • Klik op het keuzemenu achter 'Zoekmachine' op Google.
  De zoekmachine in Safari wijzigen
 • Kies voor Yahoo, Bing, DuckDuckGo of Ecosia.
 • Sluit het venster via het bolletje met kruisje in de linkerbovenhoek van het venster.

De standaardzoekmachine is nu gewijzigd. Typ de zoekopdracht in de adresbalk van Safari en met een druk op de Enter-toets zoekt u via de zoekmachine van uw keuze.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.