Menu Zoek

Nieuwe smartphone kopen

Nieuwe smartphone kopenWaar let u op bij een nieuwe smartphone? Besturingssysteem, geheugen en camera zijn belangrijk bij het maken van een keuze.

Toe aan een nieuwe smartphone, maar is kiezen lastig? Dat is niet zo gek. Het aanbod is groot en de prijzen liggen soms erg uit elkaar. Kijk daarom vooral goed naar wat belangrijk voor u is. Bijvoorbeeld een goede camera, veel ruimte voor video's of alleen bellen en wat internetten. De belangrijkste punten op een rij.

Een digitaal apparaat heeft een besturingssysteem nodig. Dat systeem laat alles op het apparaat werken. Bij computers is dat bijvoorbeeld Windows. De bekendste systemen voor telefoons zijn iOS en Android. De iPhone van Apple werkt op iOS. Apparaten van veel andere merken werken op Android, waaronder Samsung, OnePlus en het duurzame Fairphone.

Het ene besturingssysteem is niet per se beter dan het andere. Het is maar net wat een gebruiker wil. Bij iOS van Apple is veel voor de gebruiker al bedacht en vastgelegd. iOS heeft in vergelijking met Android minder instelmogelijkheden. Fans van Apple vinden dat dit iOS-apparaten gebruiksvriendelijker maakt.

Android onderscheidt zich vooral door de vele mogelijkheden om het apparaat naar wens in te stellen. Android ziet er op de apparaten van verschillende fabrikanten wel anders uit. Dit komt doordat fabrikanten Android ook zelf kunnen aanpassen.

    Het geheugen van een mobiele telefoon is belangrijk. Niets zo irritant als een smartphone die steeds een vol geheugen heeft. Hoeveel geheugen een nieuw toestel nodig heeft, hangt af van hoeveel u op het apparaat bewaart.

    Gaat het maar om een handjevol apps en weinig foto's? Dan is 64 GB voldoende. De gemiddelde gebruiker kan prima uit de voeten met 128 GB. Dan is er plek voor flink wat apps, foto's en andere zaken. Als er veel apps, foto's, video's en muzieknummers op het apparaat staan, is er meer geheugen nodig. Kijk dan naar telefoons met 256 GB.

    Alleen zijn telefoons met meer geheugen wel duurder. Wie veel foto's en video's wil opslaan kan er ook voor kiezen dit bij een clouddienst te doen. Veel opslagruimte op het toestel is dan niet noodzakelijk.

      De camera op de smartphone heeft bij veel mensen het fototoestel helemaal vervangen. De kwaliteit van de camera is daarom zeker belangrijk bij de aankoop van een nieuwe telefoon.

      De meeste smartphones van nu hebben meerdere lenzen. Naast de standaard-lens op de achterkant van de telefoon, zit er ook op de voorkant meestal een ‘front-camera’. Die is handig om selfies te maken of om mee te videobellen. Op sommige telefoons zit zelfs een derde of vierde lens. Dat is dan vaak een groothoek- of telelens.

      Zelfs goedkopere telefoons hebben vaak prima camera’s om leuke kiekjes mee te maken voor familie en vrienden. Fotografie-liefhebbers kopen liever een wat duurdere telefoon. De camera’s in sommige duurdere modellen doen namelijk niet onder voor losse digitale camera's.

      Pakweg vijftien jaar geleden waren de schermpjes van smartphones nog erg klein. En de toetsen zaten onder het scherm. Ondertussen lijken de aanraakschermen alsmaar groter te worden. Veel merken brengen hun telefoons in verschillende maten uit.

      Klein, gemiddeld en groot hebben hun eigen voordelen:

      • Een kleine telefoon ligt makkelijk in de hand, zeker bij mensen met kleine handen. Ook past de telefoon makkelijker in een broekzak of tasje. Dat is handig als u de telefoon altijd mee wilt nemen.
      • Een gemiddeld grote telefoon is iets minder compact, maar heeft daardoor wel een prettig groot scherm. Het bekijken van video’s of spelen van spelletjes is daardoor comfortabeler.
      • Een grote telefoon heeft als voordeel dat er meer tekst op het scherm past, of dat de tekst groter in beeld komt. Dat is fijn voor wie moeite heeft met kleine letters. Ook is een grote telefoon handig bij het kijken van video’s. Een mogelijk nadeel is dat de telefoon minder gemakkelijk te bedienen is voor mensen met kleine handen. En dat hij minder goed in een broekzak of tasje past.

      De prijzen voor smartphones lopen nogal uiteen. De allergoedkoopste zijn echte basismodellen, de duurste uitgebreide apparaten. Er zijn al budgettelefoons onder 350 euro. Deze telefoons hebben meestal een beperkt geheugen, een mindere camera en zijn soms wat trager. In het gemiddelde budget zitten smartphones tussen 350 en 800 euro. Bijvoorbeeld een iPhone SE of Samsung Galaxy A serie. Deze apparaten kunnen alles. Telefoons met een hogere prijs hebben een topcamera, zijn snel en hebben veel opslagruimte. Daarbinnen vallen de nieuwste iPhones en de Samsung Galaxy S serie.

      Weet u welke telefoon het wordt? Dan is er nog een laatste keuze: tweedehands of refurbished. Bij een nieuw apparaat hebt u de meeste zekerheid. Zo weet u zeker dat de batterij in goede staat is. Het scherm heeft geen krasjes en het apparaat kan de komende jaren updates krijgen. De prijs is daar natuurlijk ook naar.

      Een tweedehands toestel geeft meer onzekerheid. Zeker als het apparaat bijvoorbeeld van Marktplaats komt. Een betere optie is dan een refurbished telefoon bij een winkel. Dat is een opgelapt tweedehandsje. Sommige bedrijven kopen gebruikte toestellen op, controleren ze en vervangen haperende onderdelen. Daarna bieden ze het toestel te koop aan met (beperkte) garantie. Bijna alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de lagere prijs en het milieuaspect kunnen belangrijke redenen zijn om toch een refurbished apparaat te kopen.

      Delen via:
      Wat betekenen deze knoppen?
      Wat betekenen deze knoppen?
      Sluiten

      U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

      Hoe werkt het?
      Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

      • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
      • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
      • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
      • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

      De koppeling verbreken
      U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

      • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
      • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
      Woordenboek

      Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
      Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

      De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.