Menu Zoek

Aankoophulp smartphone

Bijna alle mobiele telefoons die nieuw worden verkocht, zijn smartphones. Een bekend voorbeeld is de iPhone van Apple, maar er zijn ook zat andere merken. In deze aankoophulp leest u waar u op moet letten als u de aanschaf van een smartphone overweegt.
Een smartphone is een mobiele telefoon waarop internet een belangrijke rol speelt. U kunt er niet alleen mee bellen en sms'en, maar ook internetten, e-mailen en sociale media gebruiken. Op smartphones kunt u daarvoor programma's installeren, die apps worden genoemd. Meer informatie over smartphones leest u in het artikel 'Wat is een smartphone?'.
Sommige mensen gebruiken hun mobiele telefoon alleen voor bellen en af en toe een sms versturen. Voor hen is een smartphone geen aanrader. Maar als u graag internet, het leuk vindt om programma's te gebruiken en via uw telefoon van alles op wilt zoeken, kunt u veel plezier hebben van een internet-telefoon. Ook als u graag en veel fotografeert en social media gebruikt, is een smartphone een nuttig apparaat.
Smartphones worden zonder abonnement verkocht in winkels zoals Media Markt en Kijkshop. De meest luxe modellen zijn dan vrij prijzig, maar vanaf minder dan 100 euro hebt u al een smartphone. Voor circa 150 euro hebt u zelfs een prima model. Om die reden kopen steeds minder mensen een smartphone in combinatie met een telefoonabonnement, maar het kan bij de meeste aanbieders nog wel. Het abonnement zorgt ervoor dat u kunt bellen, sms'en en internetten. Omdat u met een abonnement maandelijks een bedrag betaalt, hoeft u niet in één keer veel geld op tafel te leggen voor de telefoon.
Als u besluit een smartphone aan te schaffen, dan volgt al snel de vraag welk abonnement en welke telefoon u moet kiezen. U kunt uitgaan van uw ideale abonnement en kijken welke telefoons erbij worden aangeboden. Of u kiest uw ideale telefoon en zoekt er het beste abonnement bij. Voor beide benaderingen is wat te zeggen.
De prijs van een smartphone en een abonnement is belangrijk om in gedachten te houden. De meeste topmodellen zijn zelfs in combinatie met een abonnement niet goedkoop, al hangt dat erg van merk en model af. Bij de meeste aanbieders kunt u uw toestel ook verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of beschadiging. Reken daarvoor wel op een flinke meerprijs per jaar. Smartphones zijn kwetsbaar, dus een hoesje zal ook van pas komen. Allemaal kosten waar u rekening mee moet houden.

Als u een smartphone overweegt, dan kunt u dat los kopen en er een apart abonnement bij nemen bij een telefoonprovider. U draagt de kosten van het toestel geheel zelf. Doordat smartphones steeds goedkoper worden, wordt deze optie steeds aantrekkelijker.

Het abonnement waarbij u zelf zorgt voor een toestel, heet sim-only. U kunt dat afsluiten als u zelf een goed werkend toestel hebt of er bijvoorbeeld tweedehands eentje wilt kopen. Omdat er geen aanschafkosten verwerkt zitten in de prijs van uw abonnement, zijn de kosten vaak lager dan een abonnement met een toestel erbij.

Verder zijn er abonnementen (meestal van 2 jaar) waarbij u een toestel gratis of tegen bijbetaling krijgt. Na afloop van het abonnement is het toestel uw eigendom. Het voordeel is het gemak, het nadeel is dat de abonnementen duurder zijn dan sim-only. Een variant zijn abonnementen waarmee u geen eigenaar wordt van het toestel, maar bijvoorbeeld na verloop van tijd een beter model kunt krijgen zonder extra kosten.

Alle providers in Nederland bieden eigenlijk hetzelfde aan, namelijk uw telefoon- en internetverbinding. Inhoudelijk zijn er weinig verschillen tussen de bedrijven. Geen van alle heeft overal perfecte dekking, al hebben KPN en Vodafone op dat gebied een iets betere reputatie dan T-Mobile. Die provider heeft sinds 2014 echter wel erg veel verbeterd aan het netwerk en het verschil is tegenwoordig erg klein. Het is belangrijker bij vrienden, familie en buren te informeren naar hun ervaringen met het bereik op diverse plaatsen die voor u belangrijk zijn.

De keuze voor een provider kunt u verder het beste baseren op het type abonnement dat wordt aangeboden, de kosten van het toestel en eventuele andere voorwaarden. Let er daarbij op dat veel gunstige tarieven vaak voor slechts een deel van de abonnementsperiode gelden, of dat na afloop van het contract hogere tarieven gelden.

Het aantal abonnementen voor smartphones is groot en de voorwaarden zijn vaak niet direct duidelijk. Handig is om aan familie en vrienden te vragen naar hun toestel, abonnement en ervaringen. Daarnaast kunt u zich online oriënteren op de abonnementen en de kosten ervan. Een goede site daarvoor is Bellen.com.

Naast bovenstaande afwegingen zijn er nog twee aandachtspunten bij de aanschaf van een smartphone; het formaat en de camera.

Formaat en scherm: het formaat van een smartphone wordt bepaald door het beeldscherm. De trend is momenteel telefoons met grote schermen. Toestellen met een scherm van vijf inch (12,5 cm) diagonaal zijn niet uitzonderlijk en groter komt ook voor. Ook goedkopere smartphones krijgen een steeds groter scherm. Er zijn wel duidelijke kwaliteitsverschillen. Duurdere modellen hebben doorgaans een betere kwaliteit (scherper en kleurechter) beeldscherm.

Camera: alle smartphones hebben een ingebouwde camera. Veel mensen maken daar ook veelvuldig gebruik van. De kwaliteit van de betere modellen evenaart of overtreft die van goedkopere fotocamera's. Een voordeel is dat u de foto's direct kunt delen via e-mail, chats, apps of sociale media. De meeste smartphones hebben een tweede camera aan de voorzijde, bestemd voor videobellen en 'selfies'. Deze camera is vaak van mindere kwaliteit. Wilt u veel fotograferen, dan is een luxere smartphone aan te bevelen: die hebben een betere camera dan de goedkoopste modellen.

Er zijn verschillende merken en modellen smartphones verkrijgbaar. Ook het besturingssysteem op de smartphones verschilt. Hieronder bespreken we de besturingssystemen Android, iOS en Windows. Zijn er apps die u graag gebruikt en kiest u bij een nieuwe smartphone voor een ander besturingssysteem, kijk dan eerst of uw favoriete apps wel beschikbaar zijn voor het nieuwe besturingssysteem van uw keuze.

Het meeste gebruikte mobiele besturingssysteem is Android. Dit treft u op de meeste smartphones aan, zeker in de goedkopere klassen. Android is van Google en werkt dus erg goed samen met Googles diensten, zoals zoeken, Maps en Gmail. Het aanbod aan toepassingen (apps) is erg groot en wordt tegenwoordig ook goed gecontroleerd door Google. De programma's (apps) voor Samsung-smartphones downloadt u vanuit de Google Play Store, gratis of tegen betaling. Het best koopt u een smartphone met een recente versie van Android. Dat is Android 7.0. Op deze telefoons zult u het langst veiligheidsupdates ontvangen.

Een populair merk Android-smartphones is Samsung. De Samsung Galaxy en de goedkopere Acer zijn prima telefoons. Er zijn ook Android-toestellen van onder andere LG, Motorola en Sony. Prijzen lopen uiteen van circa 90 tot meer dan 1000 euro.

Het bekendste besturingssysteem is van Apple, want dat is waar de iPhone gebruik van maakt. Dat is meteen ook de enige smartphone die hiermee werkt, maar het is wel een zeer populair model. Dat komt mede door de zeer gemakkelijke bediening. De meest recente versie is iOS 10. iOS heeft het grootste en meest diverse aanbod aan apps. Deze worden via het toestel of het programma iTunes aangeschaft in de App Store, gratis of tegen betaling.

De iPhone is een van de duurste smartphones, de goedkoopste versie kost los zo'n 400 euro. De nieuwste modellen zijn nog aanzienlijk prijziger, tot ruim boven de 1000 euro.

De kleinste speler op de markt gemeten naar besturingssysteem is Microsoft, met Windows. Windows is inmiddels aan versie 10 toe. Microsoft maakt tegenwoordig haar eigen telefoons, na de overname van Nokia in 2014. De bediening van Windows-smartphones verschilt duidelijk van Android en iOS (die wel veel overeenkomsten vertonen), maar is zeker gebruiksvriendelijk. Er zijn minder apps in de Windows Store, maar qua mogelijkheden kan Windows zich prima meten met Android en iOS.

Een bijkomend voordeel van Windows-smartphones is dat de goedkoopste modellen al voor zo'n 80 euro te koop zijn en dat de gebruikservaring grotendeels overeenkomt met die van luxere modellen met dit besturingssysteem.

Smartphones zijn bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en de mogelijkheden zijn veelal bijzonder nuttig. U hebt tegenwoordig al een goede smartphone voor rond de 150 euro. Voor een eerste kennismaking kunt u zelfs al voor minder dan 100 euro een model vinden. Samen met een sim-only abonnement blijven de kosten zo binnen de perken. Met de topmodellen van de diverse fabrikanten stijgen die kosten wel aanzienlijk, maar het is de vraag of u die echt nodig heeft.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.