Menu Zoek

Aankoophulp tablet

Er zijn heel wat keuzemogelijkheden als u een tablet overweegt aan te schaffen. Welk besturingssysteem past bij u en welke functionaliteiten wilt u graag hebben? In dit artikel een overzicht van de verschillende soorten tablets.

Tablets zijn een alternatief voor de eenvoudige laptop. Een tablet is een licht en plat apparaat dat gemakkelijk mee te nemen is. De bediening gaat via een aanraakscherm. Standaard heeft een tablet een aantal programma's zoals een internetbrowser en een muziekspeler. Daarnaast zijn er extra programmaatjes (zogenaamde apps) te downloaden. Elke tablet heeft de mogelijkheid verbinding te maken met internet via wifi. Verder kunt u ervan uitgaan dat een tablet beschikt over bluetooth. Dit is een draadloze verbinding waarmee u randapparatuur zoals toetsenborden of draadloze speakers kunt aansluiten. Daarnaast kunt u met sommige tablets via bluetooth bestanden uitwisselen.

De mogelijkheden van een tablet zijn minder dan die van een echte computer. Zo is een tablet minder krachtig en heeft deze ook minder opslagruimte. Een tablet is daarom geen vervanging voor een computer. Bent u echter op zoek naar een apparaat waarmee u kunt e-mailen en internetten waar u maar wilt, dan kunt u een tablet overwegen.

Als u een tablet wilt aanschaffen, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

 • Beeldscherm - formaat en verhouding: het beeldscherm is bepalend voor de ervaring en het gebruik van de tablet. Er zijn grotere (10 inch / 25 cm diagonaal) en kleinere (7-8,9 inch / 18-23 cm diagonaal) modellen. Het formaat bepaalt in grote mate het gewicht. Naast de afmeting zijn er verschillen qua beeldverhouding. Er zijn vierkante exemplaren met een 4:3 schermverhouding, zoals de iPad. Daarnaast zijn er rechthoekige modellen met een 16:9 verhouding, zoals de meeste Android-tablets. Voor Windows zijn er ook modellen met een 16:10 verhouding, die er dus iets tussenin zit. Voor verticaal gebruik is de 4:3 verhouding iets prettiger, voor horizontaal gebruik de 16:9 verhouding. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

 • Beeldscherm - scherpte en kwaliteit: het belangrijkste aan het scherm zijn de scherpte en de beeldkwaliteit. De scherpte wordt bepaald door het aantal beeldpunten. Goedkope modellen hebben 1024x768 of 1280x800 beeldpunten, terwijl luxere exemplaren 1920x1080 of meer beeldpunten hebben. Hoe meer beeldpunten, hoe scherper tekst wordt weergegeven en hoe meer detail u in foto's en video's kunt zien. De kwaliteit wordt bepaald door de gebruikte techniek. Daarover geven weinig fabrikanten informatie en u kunt het beste zelf in de winkel gaan kijken. Goedkopere modellen hebben doorgaans minder goede schermen. Dat ziet u aan het contrast en aan de helderheid; een lage helderheid maakt een tablet ongeschikt om in de buitenlucht te gebruiken. Ook de kleuren zijn minder fraai bij goedkopere modellen, zeker wanneer u niet loodrecht op de tablet kijkt. Probeer het uit door de tablet vlak op tafel te leggen en vervolgens wat foto's te bekijken.

 • Internetverbinding: als u thuis een draadloos netwerk hebt, dan kunt u op de tablet via dat netwerk internetten. U maakt dan gebruik van wifi. Wifi is ook op steeds meer openbare plekken, zoals restaurants en hotels, beschikbaar. Bent u van plan om de tablet veel buitenshuis te gebruiken, dan kunt u voor de tablet een mobiel internetabonnement aanschaffen bij een provider. Dit kan een prepaid abonnement zijn waarbij u vooraf een bedrag stort en dit opgebruikt, of u kunt een vast bedrag per maand betalen (vanaf 15 euro) voor uw internetabonnement. Raadpleeg daarvoor verschillende providers, bijvoorbeeld KPN, T-Mobile of Vodafone. U hebt dan wel een tablet nodig die u via een microsimkaart met een 3G- of 4G-netwerk kunt verbinden. Deze tablets zijn duurder dan tablets met alleen wifi. Meer informatie over mobiel internet leest u in het artikel 'Mobiel internet, hoeveel verbruik ik?'.
 • Garantie: let bij het kopen van een tablet altijd op de garantiebepalingen. Volgens de wet hebt u minimaal twee jaar recht op een deugdelijk product. Meestal kunt u de garantie verlengen tot drie jaar, maar weeg af of de extra kosten het waard zijn. Vraag ook of de fabrikant een goed bereikbare helpdesk heeft (24-uurs service, normaal telefoontarief).
 • Opslagcapaciteit: de interne opslagcapaciteit van tablets verschilt. Er zijn tablets met een intern geheugen van 8 GB, maar er zijn ook tablets met 128 GB. Per 8 GB opslagruimte betaalt u ongeveer 25 euro meer voor een tablet (dit kan echter per tablet verschillen). Hoeveel opslagruimte u nodig hebt, is afhankelijk van wat u met de tablet wilt doen. Wilt u al uw foto's op uw tablet bewaren, dan hebt u bijvoorbeeld meer opslagruimte nodig dan wanneer u de tablet alleen gebruikt om te e-mailen en internetten. Over het algemeen is 16 GB voldoende. Twijfelt u hoeveel opslagruimte u nodig hebt, dan kunt u een tablet kopen waarvan de opslagcapaciteit uitbreidbaar is middels een zogenaamde microSD-kaart. Dit is een kleine versie van een SD-kaart. Deze kaarten kosten ook geld, maar zijn over het algemeen goedkoper dan intern geheugen.
 • GPS: bent u van plan uw tablet te gebruiken als navigatiesysteem of wilt u uw locatie nauwkeurig kunnen bepalen middels uw tablet, let er dan op of de tablet beschikt over GPS.

 • Printen: als u direct vanaf uw tablet wilt printen, hebt u een draadloze printer nodig en een tablet die deze mogelijkheid ondersteunt. Lees hier meer over in de tip 'Printen vanaf een tablet'.

Tablets hebben een besturingssysteem, net als computers. De drie bekendste besturingssystemen voor tablets zijn iOS, Android en Windows. iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. Het staat op alle iPads. Om iOS te kunnen gebruiken dient u een gratis gebruikersaccount aan te maken. Dit wordt een Apple ID genoemd. Dit account gebruikt u voor vrijwel alle Apple-gerelateerde activiteiten, zoals het downloaden van apps in de App Store. Dat is de winkel van iOS. Elke ontwikkelaar moet toestemming krijgen van Apple voordat een app in de App Store wordt aangeboden. Zo weet u zeker dat de apps in de App Store veilig zijn. Er bestaan gratis en betaalde apps. U kunt apps in de App Store kopen middels een creditcard of een iTunes-cadeaukaart die te koop is bij bijvoorbeeld veel supermarkten. Voor iOS zijn duidelijk meer, verschillende apps beschikbaar dan voor Android en Windows, zeker ook speciale tablet apps.

Momenteel zijn er drie verschillende iPad-modellen te koop:

iPad Pro

 • iPad Pro van 10,5 inch (vanaf 739 euro)
 • iPad Pro van 12,9 inch (vanaf 909 euro).

iPad

 • iPad van 9,7 inch (vanaf 409 euro)

iPad mini

 • iPad mini 4 van 7,9 inch (vanaf 489 euro)

Voordelen iPads
iPads zijn zeer snel en hebben een goed beeldscherm. Bovendien zijn het gebruiksvriendelijke apparaten en zijn ze erg veilig. Het apps aanbod is het beste van alle besturingssystemen.

Nadelen iPads
In vergelijking met andere tablets zijn iPads vrij duur, u kunt het geheugen niet uitbreiden met een microSD-kaart, iPads zonder 3G of 4G beschikken niet over GPS en er zijn minder aansluitmogelijkheden voor randapparatuur (zo heeft een iPad geen USB-poorten).

Het besturingssysteem Android is van Google. Om Android te kunnen gebruiken hebt u een gratis Google-account nodig. Gebruikt u al diensten van Google, zoals Gmail of Google Agenda, dan kunt u deze diensten gemakkelijk gebruiken op uw Android-tablet middels de ingebouwde apps. Android heeft daarnaast een eigen winkel waar u gratis en betaalde apps kunt downloaden, de Play Store. Op deze winkel wordt toezicht gehouden door Google, sinds enige tijd net zo kritisch als bij Apple. Er is echter een iets hogere kans dat er toch malware in de winkel terechtkomt. Daarnaast is het mogelijk om apps te downloaden en te installeren buiten de Play Store om. Ook hierbij geldt dat het potentieel schadelijke apps kunnen zijn. Downloadt u echter alleen apps uit de Play Store en let u er hierbij op dat het om populaire apps gaat, dan kan er niets gebeuren. Het aantal speciale tablet apps is bij Android wel lager dan bij Apple. In tegenstelling tot iOS draait Android op veel verschillende soorten tablets. De bekendste apparaten zijn de Galaxy- en Note-series van Samsung. Voor een redelijke tot zeer goede Android-tablet betaalt u tussen 149 en 749 euro. De goedkoopste modellen onder de 100 euro kunt u beter links laten liggen.

 • Voordelen: goedkoper dan een iPad of een Windows-tablet en heeft vaak uitbreidbaar geheugen en USB-poorten. U dient dit echter per tablet te controleren.
 • Nadelen: Bij het downloaden van apps moet u net iets voorzichtiger zijn dan bij een iPad, daarnaast beschikken niet alle tablets over GPS. Minder specifieke tablet-apps dan bij Apple.

Het bekendste voorbeeld van een Windows tablet is de Surface. Deze is er sinds kort in twee varianten, waarvan de Surface 3 de minst dure is. Microsoft had een aparte versie van het besturingssysteem Windows voor tablets, Windows RT, maar tegenwoordig wordt een volwaardige versie van Windows gebruikt. Feitelijk dezelfde die ook op computers en laptops draait. Hierdoor kunt u een Windows-tablet zien als een kleine laptop.

De Windows-tablets hebben dezelfde programma's als een Windows-computer, zoals de Verkenner en het Bureaublad. Ook ondersteunen Windows-tablets meerdere gebruikers, zoals u dat ook van een computer gewend bent en kunt u alle Windows-programma's gewoon gebruiken. Als u al een Windows 8-computer hebt, zal u gemakkelijk aan een Windows-tablet kunnen wennen, al zijn ze niet altijd zo snel als een volwaardige laptop. Om een Windows-tablet te kunnen gebruiken, hebt u een gratis Microsoft-account nodig. Met dit account kunt u inloggen op alle internetdiensten van Microsoft. Net als voor iPads en Android-tablets, bestaat er voor Windows-tablets een eigen winkel waarin apps gekocht kunnen worden: de Windows Store. Microsoft controleert elke app voordat deze in de Windows Store wordt geplaatst. Toch kan het gebeuren dat er malware op de Windows Store terechtkomt. Zolang u echter alleen populaire apps downloadt kan er niets gebeuren. De prijzen voor Windows-tablets variëren van circa 200 euro tot circa 2979 euro. Voor deze laatste prijs krijgt u een Microsoft Surface Pro 4 tablet met 1TB GB opslagcapaciteit.

 • Voordelen: Windows-tablets ondersteunen meerdere gebruikers, veel tablets hebben een USB-poort en beschikken over uitbreidbaar geheugen. U dient dit echter per model te controleren.
 • Nadelen: u moet bij het downloaden van apps net iets voorzichtiger zijn dan bij de iPad en niet alle tablets hebben GPS.
De keuze voor een besturingssysteem is uiteindelijk aan u, maar we kunnen wel een houvast geven. Wilt u veel verschillende apps gebruiken die specifiek voor tablets zijn ontworpen, inclusief het bedienen van 'slimme' apparaten met app-ondersteuning, dan bent u het beste uit met iOS. Wilt u vooral een tablet voor internetgebruik (browsen, e-mail, chat, videobellen, etc.), dan is Android met een groter en goedkoper aanbod het beste. En wilt u ook bestaande Windows-programma's gebruiken, dan zit u goed met een Windows-tablet.

Als u niet zo veel geld te besteden hebt, dan kunt u een betaalbare tablet overwegen. Een dergelijke tablet kost tussen 100 en 200 euro. Er zijn nog goedkopere tablets (onder de 100 euro), maar die raden we af. De betaalbare tablets werken vaak op Android. Uiteraard krijgt u voor deze prijs niet alles wat u van een duurdere tablet kunt verwachten. Over het algemeen is de schermkwaliteit iets minder goed en is vooral het aantal beeldpunten lager. Mogelijk gaat de batterij ook minder lang mee. Soms drie tot vier uur, terwijl een duurdere tablet tussen de acht en tien uur haalt. Het gewicht is daarentegen vaak wat hoger. Het verschil met de duurdere tablets is voor veel gebruikers niet opvallend. Probeer een betaalbare tablet altijd eerst uit in de winkel. Een slecht scherm verraadt zich namelijk meteen.

Als een gewone tablet u te zwaar is en u geen groot scherm nodig hebt, kunt u een kleine tablet overwegen. Een normale tablet heeft gemiddeld genomen een scherm van 10 inch (25,4 cm), terwijl een mini-tablet meestal een scherm heeft van 7 inch (17,78 cm). Er zijn verschillende soorten mini-tablets. Enkele bekende voorbeelden zijn de Galaxy Note, de Samsung Galaxy Tab 3 7.0, de Nexus 7 en de iPad Mini. De eerste drie tablets hebben Android als besturingssysteem, de iPad Mini iOS. Er zijn ook mini-tablets die op Windows draaien, zoals de Acer Icona W3.

De meeste mini-tablets beschikken over GPS en uitbreidbaar geheugen en sommige tablets hebben een USB-poort. Een voor de hand liggend voordeel van een mini-tablet is dat deze door zijn kleinere formaat minder weegt dan een normale tablet. Daarnaast zorgt het formaat ervoor dat men een mini-tablet in één hand kan vasthouden, terwijl een normale tablet over het algemeen met twee handen wordt vastgehouden. Dit kleinere formaat kan echter tegelijkertijd een nadeel zijn. Een kleiner scherm betekent een kleiner toetsenbord, dit kan typen lastiger maken.

Een tussenmaat zijn tablets met een schermdiagonaal van 8 inch (20,23 cm). De kleinste Windows-tablets hebben doorgaans dat formaat. Ook Apples iPad Mini meet 7,9 inch (20,1 cm).

 • Hebt u weinig geld te besteden, dan is een betaalbare tablet wellicht iets voor u.
 • Bent u veel onderweg, dan kan een tablet met GPS en 3G of 4G goed van pas komen. U kunt ook overwegen een mini-tablet aan te schaffen, aangezien deze kleiner en lichter is dan een normale tablet.
 • Wilt u de tablet alleen thuis op bank gebruiken, dan is een tablet met wifi voldoende, GPS niet nodig.
 • Intensief gebruik waar dan ook: duurdere tablet met 3G of 4G, redelijk wat geheugen en GPS.

Verder is bij uw keuze voor een tablet van belang dat het werken met een nieuw besturingssysteem een kwestie van gewenning is en dat een persoonlijke voorkeur voor het design ook een rol kan spelen. Daarnaast kan het besturingssysteem dat u bijvoorbeeld op uw computer of smartphone hebt staan van belang zijn. Wilt u graag gemakkelijk bestanden synchroniseren op verschillende apparaten, dan kan het handig zijn op alle apparaten hetzelfde besturingssysteem te hebben. Wilt u juist zo veel mogelijk verschillende apps en functies kunnen gebruiken, dan kan dit een reden zijn om een tablet aan te schaffen met een besturingssysteem dat u nog niet op een ander apparaat hebt staan.

In Enter 71 (maart 2016) testten wij acht verschillende tablets. Leden van SeniorWeb kunnen de test online nalezen in ons Enter-archief.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.