Apps buiten App Store installeren

Artikel

Als gevolg van EU-wetgeving moet Apple andere winkels naast de App Store toestaan. Wat betekent dit 'sideloaden' van apps?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
5,0 / 5 (3 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 22 mrt 2024

App Store Apple

Apps op een iPhone of iPad installeer je via de App Store. Apple controleert alle apps die daar zijn te vinden. Ontwikkelaars moeten aan strenge eisen voldoen om toegelaten te worden.

Europese Unie en Apple

Apple bepaalt via de App Store dus welke apps een gebruiker kan installeren op de iPhone/iPad. De Europese Unie vindt dat concurrentievervalsing. Binnen de EU moet Apple apps toestaan buiten de App Store. 

Sideloading

'Sideloading' is het downloaden van apps buiten de App Store om. Apple laat dit toe vanaf iOS 17.4. Gebruikers kunnen nu een appwinkel installeren van andere partijen. En van daaruit apps installeren. De iPad ondersteunt geen sideloading.

Kom je met je iPhone buiten de EU, dan wordt sideloaden geblokkeerd. En apps van appwinkels worden niet geüpdatet. Dat gebeurt niet direct. Gebruikers kunnen rustig op vakantie buiten de EU.

Appwinkel installeren

Een appwinkel installeer je via een website. Open in Safari of een andere browser een link naar een appwinkel. Na installatie is vanuit de appwinkel het app-aanbod beschikbaar. Abonnementen en betaalde apps kunnen niet via de in de App Store ingestelde betaalmethode worden afgerekend. Hoe wel, dat hangt van de appwinkel in kwestie af. 

Is sideloading veilig?

Andere appwinkels zijn even veilig als de App Store. Gebruikers lopen geen tot weinig risico. Apple blijft namelijk alle apps keuren. Ook de apps die alleen in andere appwinkels worden aangeboden.

Wie geen behoefte heeft aan apps uit alternatieve winkels kan sideloaden blokkeren. De optie is vanaf iOS 17.4 beschikbaar. Blokkeren gaat als volgt:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Schermtijd.
  • Tik op Beperkingen.
  • Tik op Installaties en aankopen van apps.
  • Tik op Appmarktplaatsen.
  • Tik op Sta niet toe.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven