SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Beginnen met e-mail

E-mailen is de meest geliefde activiteit op de computer. Verzenden en ontvangen van e-mail gebeurt met speciale programma’s. In dit artikel leest u meer over e-mail en de belangrijkste programma's.

E-mail is digitale post ('electronic mail'). Vroeger kwam post via de brievenbus uw huis binnen. Veel van die postberichten worden tegenwoordig digitaal verstuurd, via de computer. U typt een bericht, voegt er bestanden (bijvoorbeeld tekstbestanden of foto's) aan toe en verstuurt dat via internet naar een ontvanger. Of u ontvangt een bericht dat iemand naar u heeft verstuurd. Dit heet e-mailen, soms afgekort tot 'mailen'.
Zowel het verzenden als het ontvangen van e-mail doet u door middel van een speciaal programma, dat een e-mailprogramma heet. Ook is het mogelijk om via speciale websites e-mail te versturen en ontvangen. Dat heet webmail.

Om te kunnen e-mailen hebt u een e-mailaccount nodig. Dat is een e-mailadres met bijbehorende wachtwoorden en andere gegevens. Het e-mailadres is de digitale tegenhanger van een postadres. U herkent een e-mailadres aan het feit dat er altijd een at-teken (@) in voorkomt, ook wel 'apenstaartje' genoemd.

U krijgt een e-mailaccount van uw provider, dat is het bedrijf dat uw internetabonnement verzorgt. De meeste providers verstrekken op verzoek meerdere adressen. Daarnaast kunt u zelf een mailadres aanvragen bij gratis maildiensten zoals Gmail van Google of Outlook.com van Microsoft.

Een e-mailadres bestaat altijd uit een gebruikersnaam, het @-teken, de providernaam en de internetextensie. In Nederland, voor Nederlandse providers, is die extensie altijd '.nl'. Een e-mailadres ziet er dus zo uit: gebruikersnaam@provider.nl. Wanneer u zelf een e-mailadres aanvraagt bij een gratis maildienst is de extensie vaak '.com' (gebruikersnaam@maildienst.com). Bij mensen die via hun werk een mailadres krijgen, staat er doorgaans de naam van hun bedrijf achter het @-teken.

Behalve een e-mailadres hebt u een programma nodig dat de berichten kan versturen en ontvangen. Dit kan een programma zijn dat standaard op uw computer staat, zoals het gratis mailprogramma Mail (Windows 10). Maar het kan ook een website zijn, zoals Outlook.com of Gmail.

Het e-mailadres dat u krijgt van uw provider hoort bij diezelfde provider. Wisselt u van internetaanbieder dan zal uw oude adres vervallen en krijgt u een nieuw adres. Dat is niet prettig omdat u al uw contacten moet laten weten dat u bereikbaar bent op een nieuw adres. Om die reden maken steeds meer mensen een los mailadres aan bij Outlook.com van Microsoft of Gmail, de maildienst van Google. Als u daar een account aanmaakt, blijft dit een leven lang van u. U kunt het overigens wel opzeggen als u dat wilt.

Begint u pas op de computer en wilt u liever van een docent les krijgen over e-mail? Dat kan in een Leercentrum van SeniorWeb. Verspreid door heel Nederland vindt u de bijna 425 Leslocaties  van SeniorWeb. Daar kunt u verschillende cursussen volgen. Vrijwel alle Leercentra bieden cursussen aan op het gebied van e-mail. Zoek op onze website naar de Leslocatie die het dichtst bij u in de buurt ligt.

Hier nog twee tips voor als u begint met e-mail:

U stelt zelf uw e-mailadres samen. Let er op dat u dit niet te ingewikkeld maakt. U kunt uw eigen naam gebruiken. Maar stel dat u Annemarie van der Linden heet, dan zou uw adres annemarie.van.der.linden@provider.nl kunnen zijn. Erg lang. Het adres avdlinden@provider.nl is compacter en voor iedereen gemakkelijker te onthouden.

Bewaar de gegevens die u van uw internetprovider krijgt op een vaste plek waar u ze gemakkelijk kunt terugvinden. Mocht u het e-mailprogramma opnieuw moeten instellen dan hebt u de gegevens altijd bij de hand.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.