Menu Zoek

Berichten versturen met de smartphone

Berichten versturen met de smartphoneWhatsApp, iMessage, Messenger. Allemaal manieren om berichten te versturen met de smartphone. Maar zijn het eigenlijk voor apps? SeniorWeb zet het op een rijtje.

Een bericht versturen aan een contactpersoon kan op allerlei manieren via de smartphone. Voorwaarde is dat u de persoon in uw contactenlijst hebt staan, of dat u het telefoonnummer van die persoon hebt. Daarna is er van alles mogelijk. De meest gebruikte manieren zetten we hier op een rijtje:

Mensen versturen een smsSms'en is de oudste manier van berichten versturen via de telefoon: het kon al met de eerste mobiele telefoons die nog geen internet hadden. Via een sms stuurt u een tekstbericht of een afbeelding naar iemand van wie u het telefoonnummer heeft. Op elke smartphone zit een app om sms'jes mee te versturen. U opent een nieuw of bestaand bericht, typt de tekst, kiest eventueel een ontvanger of typt een 06-nummer (bij een nieuw bericht) en verzendt het sms'je.

Sms'jes worden verzonden en ontvangen via uw telefoonabonnement. Ook als u geen internet hebt op de telefoon, is sms beschikbaar, zolang er verbinding is met het netwerk van uw provider. De kosten hangen af van uw abonnement, meestal worden sms'jes binnen de bundel verrekend. Wie zijn bundel overschrijdt, moet bijbetalen.

WhatsApp gebruikenWhatsApp is de populairste app op smartphones om via de internetverbinding berichten te versturen en te ontvangen. De berichten kunnen tekst, foto's of video's bevatten (of allemaal). In Nederland is WhatsApp enorm populair, vrijwel iedereen met een smartphone heeft deze gratis app erop staan. Toen WhatsApp net opkwam, moest er voor de concurrent sms nog per bericht worden betaald. Dat verklaart de enorme populariteit van de app.

Berichten sturen kan naar contactpersonen die in uw telefoon staan en die ook WhatsApp hebben. De toepassing werkt via de internetverbinding van de telefoon. Wie binnenshuis of ergens ander via de wifi WhatsApp gebruikt, betaalt niets extra's want voor internet via de wifi is al betaald. Buitenshuis op mobiel internet vallen de kosten binnen de internetbundel van uw abonnement. Wie zijn bundel overschrijdt, moet bijbetalen.

iMessageiMessage is de 'internet' sms-service van Apple die alleen werkt als verzender en ontvanger allebei een iPhone hebben. Zodra iemand vanaf een iPhone een sms stuurt aan iemand anders met een iPhone, gaat dit via iMessage. Er hoeft geen speciale handeling te worden uitgevoerd om iMessage te activeren. Dat gebeurt automatisch als de twee betrokkenen allebei een iPhone hebben.

De berichtenwolkjes van iMessage zijn blauw, in normale sms'jes zijn ze groen. iMessage werkt via de internetverbinding op de smartphone. Als er geen internetverbinding actief is, dan wordt het bericht als een gewone sms verstuurd.

Messenger van FacebookMessenger is een app van het sociaal netwerk Facebook. Als twee mensen via Facebook met elkaar chatten, gebeurt dat op de computer binnen de site van Facebook zelf. Op de telefoon is daar de app Messenger voor nodig. Deze hoort als het ware bij Facebook.

Wie Messenger niet installeert op de smartphone kan niet chatten via Facebook op het toestel. Vroeger kon dat wel, maar sinds enige tijd verwijst Facebook iedereen standaard naar de app Messenger voor chatgesprekken. Chatten kan alleen met mensen die ook Facebook hebben. Van Facebook-vrienden krijgt u de berichten direct te zien. Van mensen met wie u niet bevriend bent op Facebook, verschijnen de berichten op een andere plaats in de app Messenger.

SignalTelegram en Signal zijn alternatieven voor WhatsApp. Beide apps werken vergelijkbaar met WhatsApp. U stuurt en ontvangt berichten van contactpersonen die de betreffende app ook op de telefoon hebben staan. Dat gebeurt via de internetverbinding.

Telegram en Signal hebben privacy hoog in het vaandel staan. Ze slaan minder informatie van gebruikers op dan WhatsApp. Het nadeel is dat niet veel mensen Telegram of Signal gebruiken. Installeert u deze gratis apps, dan kan het best zijn dat maar weinig contactpersonen de app ook hebben. De functionaliteiten zijn iets simpeler uitgevoerd van concurrent WhatsApp, maar alles is aanwezig binnen de app.

Nu u dit alles hebt gelezen, vraagt u zich misschien af welke app u moet gebruiken. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt af van uw eigen voorkeuren en welke apps de ontvangers gebruiken. Kijkend naar het gebruik onder de bevolking is WhatsApp het populairst. Mensen die allebei WhatsApp gebruiken, sturen elkaar in de praktijk geen sms meer. Wie vooral via Facebook contact heeft met andere mensen, zal eerder Messenger openen om te chatten.

Mensen die erg op hun privacy letten, komen sneller uit bij Signal of Telegram. Daarbij is het wel zaak dat contactpersonen die app ook hebben: alleen dan kunt u elkaar berichten sturen. De apps zijn allemaal gratis te downloaden, en op sms na werken ze allemaal via de internetbundel. Heeft u geen internet, bijvoorbeeld op reis, dan is sms weer het handigst. U ziet: het hangt vooral af van uw eigen voorkeuren, de situatie en welke apps uw contactpersonen gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.