Menu Zoek

Bluetooth op een Mac

Bluetooth op een MacElke recente Mac of MacBook heeft bluetooth. Verbind hiermee draadloos randapparatuur, zoals een draadloze hoofdtelefoon, met de Mac.

Bluetooth is een draadloze verbindingsmethode. Dankzij deze techniek communiceert de Mac zonder kabels met allerlei randaccessoires. Voorwaarde is wel dat deze apparaten net als de Mac bluetooth ondersteunen. Handig wanneer u bijvoorbeeld met een draadloze hoofdtelefoon via de Mac naar muziek wilt luisteren. Ook een toetsenbord en muis kunnen Apple-gebruikers zonder snoertje aansluiten. Tot slot kunt u vanaf de Mac draadloos bestanden uitwisselen, bijvoorbeeld met een smartphone, tablet of laptop. Volgens Apple bedraagt het bereik van de bluetooth-functie op een Mac negen meter.

Gebruik op een Mac bij voorkeur de recentste versie van het besturingssysteem.

Een eerste vereiste is dat het apparaat een bluetooth-signaal uitzendt. Hoe dat precies werkt, staat in de handleiding van het apparaat. Vaak bevindt zich ergens op de behuizing een aparte knop of schakelaar. Deze knop is doorgaans herkenbaar aan het tandvormige bluetooth-logo. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur drukt u hierop bijvoorbeeld twee keer of houdt u de knop enige tijd ingedrukt. Meestal springt er daarna een (knipperend) lampje aan. Het apparaat is nu zichtbaar voor de Mac.

Voorbeeld van bluetooth-pictogram

Maak op de Mac draadloos verbinding met het apparaat:

 • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo > Systeeminstellingen > Bluetooth.
 • Staat bluetooth uit? Schuif het witte bolletje in het grijze vlakje naar rechts. Het vlakje wordt dan blauw.
 • Er verschijnt een lijst met apparaten waarmee de Mac verbinding kan maken. Klik achter het gewenste apparaat op Verbind.
 • Als er een verbindingsverzoek met cijfercode verschijnt, kunt u dit verzoek bevestigen.
 • Zodra de bluetooth-koppeling is gelukt, laten de meeste draadloze hoofdtelefoons en speakers een bevestigingsgeluid horen. De Mac onthoudt verbonden bluetooth-accessoires. De volgende keer dat u een apparaat inschakelt, maakt de Mac automatisch verbinding via bluetooth.
Hebt u een hoofdtelefoon, headset of speaker draadloos met de Mac verbonden? Al het geluid stuurt de Mac voortaan rechtstreeks naar dit audioapparaat door. Het maakt hierbij niet uit of u een geluidsbestand, YouTube-filmpje of Spotify-stream afspeelt. Het volumeniveau kunt u met bedieningsknoppen op het apparaat óf vanaf de Mac wijzigen. Gebruik in het laatste geval de volumeknoppen op het toetsenbord. Via de mediaknoppen van het toetsenbord is het ook mogelijk om muziek te pauzeren en nummers over te slaan.

Apple ontwikkelt draadloze toetsenborden en muizen. Via bluetooth communiceren deze randaccessoires met de Mac. Het verbinden van deze draadloze apparaten is een fluitje van een cent. Detecteert de computer na het opstarten geen toetsenbord en muis? In dat geval verschijnt automatisch de zogeheten bluetooth-configuratie-assistent in beeld. U verbindt vervolgens via enkele stappen deze bluetooth-accessoires. Dit hoeft alleen de eerste keer, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe toetsenbord, muis of Mac hebt aangeschaft.

Bluetooth gebruikt u ook voor de uitwisseling van bestanden, bijvoorbeeld tussen een Mac en tablet. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Niet iedere smartphone, tablet of laptop staat het namelijk toe om bestanden via bluetooth te delen. Het is dus een kwestie van uitproberen. Het werkt als volgt:

 • Bekijk eerst of het bluetooth-statussymbool zich bovenaan de menubalk bevindt. Zo niet, klik dan op het Apple-logo > Bedieningspaneel > Bluetooth.
 • Zet een vinkje bij het onderdeel Toon in menubalk.
 • Verbind het apparaat via bluetooth met de Mac, zoals eerder in dit artikel is beschreven. U kunt de bluetooth-koppeling ook vanaf een smartphone, tablet of laptop organiseren. Open in dat geval de bluetooth-instellingen op het apparaat. Vaak verschijnt er op beide apparaten een verbindingsverzoek met een cijfercode in beeld. Dit verzoek kunt u bevestigen.
 • Klik in de menubalk op het bluetooth-statussymbool.
 • Ga met de muisaanwijzer op de naam van de smartphone, tablet of laptop staan.

Bestanden delen via bluetooth

 • De getoonde opties zijn afhankelijk van de bluetooth-bevoegdheden van het apparaat. Maak indien mogelijk een keuze tussen 'Blader door bestanden op apparaat' en 'Stuur bestand naar apparaat'.
 • Geef aan welk bestand u wilt ontvangen of verzenden. Zoek in het laatste geval het bestand op en klik op Verstuur.

Lukt het niet om via bluetooth bestanden te delen? Dan staat de functie bluetooth-deling op de Mac misschien uit.

 • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo > Systeeminstellingen> Algemeen > Delen.
 • Selecteer aan de rechterkant 'Bluetooth-deling' en zet het schuifje op 'Actief'.

Voor het delen van bestanden tussen Apple-apparaten gebruikt u het beste AirDrop. Deze functie doet voor de bestandsoverdracht een beroep op bluetooth en wifi. AirDrop werkt op een Mac, iPhone, iPad en iPod Touch. Meer weten? Lees dan Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.