Bluetooth op een Mac
Elke recente Mac of MacBook heeft bluetooth. Verbind hiermee draadloos randapparatuur, zoals een draadloze hoofdtelefoon, met de Mac.
Waarom bluetooth?
Nieuwste versie macOS
Gebruik op een Mac bij voorkeur de recentste versie van het besturingssysteem.
Bluetooth inschakelen op apparaat
Een eerste vereiste is dat het apparaat een bluetooth-signaal uitzendt. Hoe dat precies werkt, staat in de handleiding van het apparaat. Vaak bevindt zich ergens op de behuizing een aparte knop of schakelaar. Deze knop is doorgaans herkenbaar aan het tandvormige bluetooth-logo. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur drukt u hierop bijvoorbeeld twee keer of houdt u de knop enige tijd ingedrukt. Meestal springt er daarna een (knipperend) lampje aan. Het apparaat is nu zichtbaar voor de Mac.
Apparaat met Mac verbinden
Maak op de Mac draadloos verbinding met het apparaat:
- Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo > Systeeminstellingen > Bluetooth.
- Staat bluetooth uit? Schuif het witte bolletje in het grijze vlakje naar rechts. Het vlakje wordt dan blauw.
- Er verschijnt een lijst met apparaten waarmee de Mac verbinding kan maken. Klik achter het gewenste apparaat op Verbind.
- Als er een verbindingsverzoek met cijfercode verschijnt, kunt u dit verzoek bevestigen.
- Zodra de bluetooth-koppeling is gelukt, laten de meeste draadloze hoofdtelefoons en speakers een bevestigingsgeluid horen. De Mac onthoudt verbonden bluetooth-accessoires. De volgende keer dat u een apparaat inschakelt, maakt de Mac automatisch verbinding via bluetooth.
Muziek luisteren via bluetooth
Toetsenbord en muis
Apple ontwikkelt draadloze toetsenborden en muizen. Via bluetooth communiceren deze randaccessoires met de Mac. Het verbinden van deze draadloze apparaten is een fluitje van een cent. Detecteert de computer na het opstarten geen toetsenbord en muis? In dat geval verschijnt automatisch de zogeheten bluetooth-configuratie-assistent in beeld. U verbindt vervolgens via enkele stappen deze bluetooth-accessoires. Dit hoeft alleen de eerste keer, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe toetsenbord, muis of Mac hebt aangeschaft.
Bestanden delen
Bluetooth gebruikt u ook voor de uitwisseling van bestanden, bijvoorbeeld tussen een Mac en tablet. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Niet iedere smartphone, tablet of laptop staat het namelijk toe om bestanden via bluetooth te delen. Het is dus een kwestie van uitproberen. Het werkt als volgt:
- Bekijk eerst of het bluetooth-statussymbool zich bovenaan de menubalk bevindt. Zo niet, klik dan op het Apple-logo > Bedieningspaneel > Bluetooth.
- Zet een vinkje bij het onderdeel Toon in menubalk.
- Verbind het apparaat via bluetooth met de Mac, zoals eerder in dit artikel is beschreven. U kunt de bluetooth-koppeling ook vanaf een smartphone, tablet of laptop organiseren. Open in dat geval de bluetooth-instellingen op het apparaat. Vaak verschijnt er op beide apparaten een verbindingsverzoek met een cijfercode in beeld. Dit verzoek kunt u bevestigen.
- Klik in de menubalk op het bluetooth-statussymbool.
- Ga met de muisaanwijzer op de naam van de smartphone, tablet of laptop staan.
- De getoonde opties zijn afhankelijk van de bluetooth-bevoegdheden van het apparaat. Maak indien mogelijk een keuze tussen 'Blader door bestanden op apparaat' en 'Stuur bestand naar apparaat'.
- Geef aan welk bestand u wilt ontvangen of verzenden. Zoek in het laatste geval het bestand op en klik op Verstuur.
Delen lukt niet
Lukt het niet om via bluetooth bestanden te delen? Dan staat de functie bluetooth-deling op de Mac misschien uit.
- Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo > Systeeminstellingen> Algemeen > Delen.
- Selecteer aan de rechterkant 'Bluetooth-deling' en zet het schuifje op 'Actief'.
AirDrop
Voor het delen van bestanden tussen Apple-apparaten gebruikt u het beste AirDrop. Deze functie doet voor de bestandsoverdracht een beroep op bluetooth en wifi. AirDrop werkt op een Mac, iPhone, iPad en iPod Touch. Meer weten? Lees dan Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac.