Menu Zoek

Bureaublad van de Mac opruimen

Een opgeruimd Bureaublad van de MacRuim het Bureaublad op om de Mac lekker overzichtelijk te houden. Creëer met onze vijf tips een rustig Bureaublad.

Het Bureaublad is het eerste dat u ziet als de pc is opgestart. Hier begint elk gebruik van het apparaat en het eindigt er vaak ook weer. Wel zo fijn dus als hier niet tientallen bestanden en programma’s door elkaar staan. Zo kunt u rustig aan de slag op het apparaat.

Staan er onnodige documenten en bestanden op het Bureaublad? Loop er eens goed doorheen en verwijder bestanden of verplaats ze naar een andere plek. Het is het beste om documenten en bestanden niet op het Bureaublad te hebben staan. Daar wordt de computer trager van. Een snelkoppeling naar een map, bestand of document is geen probleem, als u het niet onoverzichtelijk vindt.

Gooi een document of bestand weg als u het niet meer wil gebruiken.

  • Klik met de rechtermuisknop op het bestand of programma. Of houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op het bestand of programma.
  • Klik op Verplaats naar prullenmand.

    Verplaats zo een document of bestand naar een plek in de Finder. Zo maakt u ruimte op het Bureaublad, en zijn de documenten en bestanden opgeslagen waar ze thuishoren.

    • Open de Finder. Dit is het pictogram van het lachende gezichtje op het Dock.
    • Ga naar de plek waar u het bestand of programma wel wilt bewaren.
    • Klik op het Bureaublad op het pictogram van het bestand of programma.
    • Houd de muisknop ingedrukt en sleep het pictogram naar de juiste plek in de Finder.

    Een map is een handige plek om bestanden die bij elkaar horen op te slaan. Maar mappen horen thuis in de Finder. Wilt u graag een map op het Bureaublad? Verplaats hem dan eerst naar de Finder, en maak er dan vanuit de Finder een snelkoppeling van op het Bureaublad. Dan is de map altijd bereikbaar op het Bureaublad, maar kost het geen extra opslagruimte.

    De pictogrammen van mappen, apps en bestanden op het Bureaublad zijn naar eigen wens te sorteren. Zet ze bijvoorbeeld op alfabetische volgorde. Verplaats handmatig mappen en bestanden door erop te klikken, de muisknop ingedrukt te houden en de pictogrammen te verslepen. Maar er is ook een handige truc om de pictogrammen op het Bureaublad door het apparaat te laten sorteren.

    • Klik met de rechtermuisknop ergens op het Bureaublad. Of houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik ergens op het Bureaublad.
    • Klik op Sorteer op.
      • Indien u gebruik maakt van stapels, staat er Groepeer stapels op.
      • U kunt ook eerste de stapels uitschakelen als u dat wilt. Klik in dat geval op Gebruik stapels.
    • Kies hoe de pictogrammen moeten worden gesorteerd. Klik bijvoorbeeld op Naam, Soort, Bewerkingsdatum, Aanmaakdatum, Grootte of Tags.

    De Mac sorteert de pictogrammen automatisch op de gekozen manier.

    Zijn de pictogrammen op het Bureaublad te klein of juist te groot? Pas de grootte van de pictogrammen aan om het voor u overzichtelijk te maken:

    • Klik met de rechtermuisknop ergens op het Bureaublad. Of houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik ergens op het Bureaublad.
    • Een menu verschijnt. Klik onder in dit menu op Toon weergaveopties.
    • Een nieuw venster opent. Verschuif het wijzertje bij 'Symboolgrootte' naar links of rechts om de pictogrammen kleiner (links) of groter (rechts) te maken.
    • U ziet op het Bureaublad direct wat er gebeurt met de pictogrammen. Tevreden? Sluit het venster met het rode bolletje linksboven.
    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.