Menu Zoek

Computer opschonen met CCleaner

computer opschonen met ccleaner

Met het programma CCleaner houdt u in een handomdraai een grote schoonmaak op uw computer.

Alles waarmee de computer werkt, staat ergens op de harde schijf opgeslagen. Tijdens normaal computergebruik vervuilt de pc, bijvoorbeeld doordat programma's tijdelijk gegevens opslaan en die niet (goed) verwijderen. Daarom is het van belang de harde schijf netjes te houden. Windows kent daar zelf wat programma's voor. Toch kan het handig zijn om af en toe het programma CCleaner te gebruiken om de harde schijf op te ruimen.
Download en installeer CCleaner met behulp van het artikel 'CCleaner'. Lees hieronder hoe u het programma kunt gebruiken.

Na het downloaden zal het programma meteen starten. Alle volgende keren, moet u dit handmatig doen. Binnen Windows 10 en 11 klikt u op de Startknop> CCleaner.

Standaard opent het programma op het tabblad 'Statuscontrole'. Links ziet u onder elkaar nog zeven andere tabbladen: 'Aangepast opschonen', 'Prestaties optimaliseren', 'Driver Updater', 'Register', 'Extra', 'Opties' en 'Upgraden'. In het rechtervenster ziet u welke mogelijkheden bij de actieve functie horen.

Op het tabblad Statuscontrole kunt u een soort 'gezondheidscontrole' laten uitvoeren voor de computer. Laat na de 'diagnose' een standaard schoonmaak uitvoeren.

 • Klik indien nodig op het tabblad Statuscontrole.
 • Klik op Starten.
 • Als er nog programma's in gebruik zijn, vraagt CCleaner om deze te sluiten. Dit hoeft niet per se, maar zorgt er wel voor dat er meer schoongemaakt kan worden. Wilt u een programma niet afsluiten, klik dan voor het programma op het blauwe vinkje om het weg te halen. Klik op Sluiten en analyseren of Alles overslaan.

  ccleaner standaard schoonmaak

 • CCleaner analyseert de computer. Dit kan even duren.
 • Vervolgens krijgt u de uitslag, bijvoorbeeld 'Uw pc voelt zich niet zo lekker'. Klik op Help uw pc er weer bovenop.
 • Als er nog programma's in gebruik zijn, vraagt CCleaner om deze te sluiten. Dit hoeft niet per se, maar zorgt er wel voor dat er meer schoongemaakt kan worden. Wilt u een programma niet afsluiten, klik dan voor het programma op het blauwe vinkje om het weg te halen. Klik op Sluiten en opschonen of Overslaan.
 • CCleaner verwijdert tijdelijke en andere ongewenste bestanden. De computer is weer schoon.

Op het tabblad 'Aangepast opschonen' kunt u het schoonmaken naar uw eigen hand zetten. Standaard worden bijvoorbeeld cookies verwijderd. Dit zijn kleine tekstbestanden die programma's op uw computer opslaan om dingen over u te onthouden. Cookies verwijderen levert schijfruimte op, maar zorgt er ook voor dat u steeds opnieuw moet inloggen op sites als Facebook, SeniorWeb of Pinterest. Dat is aan te passen. Hoe dat werkt leest u in het artikel 'Windows computer opschonen zonder zorgen'.

Verdere wijzigingen aanbrengen bij 'Aangepast opschonen' adviseren we alleen aan gevorderde computergebruikers die exact weten welke instelling waarvoor bedoeld is.

Voor de gevorderde belangstellende komen nu de andere tabbladen van het programma aan bod. Het derde tabblad is 'Prestaties optimaliseren'. Via deze functie kunt u programma's die u niet gebruikt in de slaapstand zetten. Klik op Scannen op programma's om te kijken welke programma's uw pc vertragen.

Bij het tabblad 'Driver Updater' kunt u zorgen dat de pc stuurprogramma's bijwerkt. Stuurprogramma's laten de pc communiceren met verbonden apparaten zoals de muis, de wifi en het beeldscherm. Klik op Stuurprogramma's scannen om te beginnen met het bijwerken. Bent u niet tevreden met de wijzigingen? Dan kunt u ze achteraf nog terugdraaien.

Klik op het tabblad Register en u ziet een deelmenu verschijnen met de mogelijkheid om te scannen naar fouten. Laat u een scan uitvoeren, dan volgt er een overzicht van geconstateerde problemen en de mogelijkheid om die te herstellen.
Het zesde tabblad is 'Extra'. Klik erop om de gereedschappen van CCleaner te zien. Er zijn opties om onder andere programma’s te verwijderen en te bepalen welke programma’s er tegelijk met Windows starten. Ook deze functie is voornamelijk interessant voor gevorderde gebruikers.
Daarna volgt het tabblad 'Opties'. In dit menu kunt u de instellingen van CCleaner wijzigen. In principe is dat helemaal niet nodig, maar voor de gevorderde gebruiker kan het interessant zijn om de mogelijkheden eens door te nemen.

Tot slot is er optie 'Upgraden'. Hier kunt u (als u wilt) over stappen naar de betaalde versie CCleaner Professional.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.