Menu Zoek

Digitale handtekening zetten, hoe werkt dat?

Digitale handtekening zettenAls u een document digitaal moet invullen, wordt soms om een digitale handtekening gevraagd. Hoe ondertekent u zo’n document?

Een digitale handtekening werkt eigenlijk zoals een gewone handtekening. Het is om aan te geven dat de inhoud van een document juist is en dat u akkoord gaat. Wilt u iets ondertekenen, maar kan dat niet op locatie of per brief? Dan is een digitale handtekening een uitkomst.

Het kan op verschillende manieren:

 1. Met een foto van uw handtekening.
  Het is handig om uw handtekening te fotograferen en op de computer op te slaan. Voeg 'm vervolgens in documenten in.
 2. Met een per computermuis geschreven handtekening.
  Met de muis tekent u uw handtekening zoals u ook op papier zou doen. Dit vraagt om wat handigheid met de muis. Met een tekentablet of op een touchscreen kan natuurlijk ook.
 3. Met een getypte handtekening.

Ontvangt u een pdf-document waarin een handtekening gezet moet worden? In Adobe Acrobat Reader DC kan dat. Hebt u Adobe Acrobat Reader DC nog niet op de pc? Download het dan via ons artikel ‘Adobe Acrobat DC’.

Het invullen van een handtekening gaat zo:

 • Open het pdf-document dat u wilt ondertekenen.
 • Klik op het pictogram van een vulpen in de werkbalk. U kunt ook Gereedschappen > Invullen en ondertekenen kiezen of Invullen en ondertekenen in het rechterdeelvenster.
 • Klik op Invullen en ondertekenen.
 • Klik op Ondertekenen, bovenin het scherm.
 • Klik op Handtekening toevoegen.
 • Als u voor het eerst ondertekent, wordt het deelvenster ‘Handtekening of Initialen’ weergegeven. Er zijn nu drie opties:
  1. Klik bovenin op Typen en typ uw naam. Kies eventueel een andere stijl met de knop ‘Stijl wijzigen’.
  2. Klik bovenin op Tekenen. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep zoals u uw handtekening zou schrijven. Klik eventueel op ‘Wissen’ als u het opnieuw wilt proberen.
  3. Klik op Afbeelding om een eerder bewaarde afbeelding van een handtekening in te voegen. Navigeer door de mappen en dubbelklik op het bestand dat u wilt gebruiken.
 • Klik op Toepassen.
 • Er verschijnt er een soort stempel van uw handtekening in beeld. Ga naar de juiste plek in het document en klik op die plek.
 • Pas eventueel de grootte van de handtekening aan door op de blauwe cirkel te klikken en te slepen.
 • Verplaatsen kan ook: klik dan midden in de afbeelding en sleep.
 • De handtekening toch verwijderen? Klik erop en klik daarna op het pictogram van een prullenbak.

De volgende keer als u een handtekening wilt plaatsen, verschijnt automatisch uw opgeslagen handtekening in Adobe Acrobat Reader DC. U hoeft dus niet elke keer de opties uit het eerdergenoemde deelvenster ‘Handtekening of Initialen’ te doorlopen.

Digitale id's helpen uw identiteit vast te stellen en worden gebruikt om belangrijke documenten elektronisch te ondertekenen, zoals belastingformulieren. In een Word-document gaat dit via een handtekeningregel. Ondertekenen van een formulier gaat dan als volgt:

 • Dubbelklik op de handtekeningregel (het vak waar de handtekening moet komen).
 • U kunt op drie verschillende manieren ondertekenen:
  1. Typ uw naam.
  2. Zet uw handtekening met de muis of een touchscreen. Druk de linkermuisknop in en houd deze vast terwijl u uw handtekening zet. Klik op Ondertekenen.
  3. Hebt u al een foto van uw handtekening op de computer staan? Klik dan op Afbeelding selecteren. Klik bij ‘Uit een bestand’ op Bladeren. Dubbelklik op het juiste bestand.
 • Klik na elke gekozen optie op Ondertekenen.

U ontvangt een melding dat de handtekening is opgeslagen. Nu kunt u het bestand niet meer bewerken. Wilt u toch iets bewerken? Dat kan alleen als u de handtekening helemaal verwijdert en opnieuw zet.

 • Klik in de gele balk op Toch bewerken.
 • Klik bij ‘Wilt u doorgaan’ op Ja.
 • Pas het document naar wens aan, en teken het document opnieuw.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.