SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Dubbelzijdig printen in Word

Papier op beide zijden bedrukken heeft twee grote voordelen: het is goed voor het milieu en u spaart kosten uit. In dit artikel leest u hoe u op een Winodows-computer dubbelzijdig kunt printen in Word.
Hoe u dubbelzijdig printen aan moet pakken, hangt grotendeels af van de mogelijkheden van uw printer. Sommige moderne printers kunnen zelfstandig dubbelzijdig printen. Bij andere printers moet u het papier handmatig omdraaien en terugleggen in de invoerbak. De achterkant wordt dan bedrukt.

Als uw printer de mogelijkheid biedt tot dubbelzijdig printen, dan kunt u dat als volgt aanpakken in Word 2010, 2013 of 2016:

 • Start Word en open het document dat u wilt afdrukken.
 • Klik op het tabblad Bestand  > Afdrukken
 • U komt in het afdrukmenu. Halverwege het menu staat standaard 'Enkelzijdig afdrukken' geselecteerd. Klik erop om het keuzemenu te openen.
 • Klik op Dubbelzijdig afdrukken.
 • Klik daarna bovenaan op Afdrukken.

211015_Dubbelzijdig

In Word 2007 klikt u, nadat u het juiste document hebt geopend, op de Office-knop linksboven. Dan klikt u op Afdrukken. In het nieuwe venster kiest u voor Eigenschappen. Daar staan de opties voor enkelzijdig en dubbelzijdig printen.

In Word 2003 klikt u, nadat u het juiste document hebt geopend, op het menu Bestand > Afdrukken. Daarna klikt u op Eigenschappen en kunt u, indien de mogelijkheid aanwezig is, kiezen voor dubbelzijdig afdrukken.

Wanneer uw printer niet de optie heeft om automatisch dubbelzijdig te printen, kunt u dat handmatig doen. U volgt dan deze drie stappen:

 • Print de oneven pagina's van het document.
 • Plaats de bedrukte pagina's terug in de printer.
 • Print de even pagina's van het document.

Om deze stappen correct uit te voeren, moet u weten hoe u oneven en even pagina's kunt printen en hoe u het papier op de juiste manier in de printer legt. Hieronder wordt dit uitgelegd.

Wie een document dubbelzijdig wil afdrukken, bedrukt eerst de voorzijde van de pagina's. Daarom print u eerst alleen de oneven pagina's (1, 3, 5 et cetera) uit.

Dit doet u als volgt:

 • Open het af te drukken document in Word.
 • Word 2010, 2013 en 2016: Klik op Bestand > Afdrukken
 • Word 2007: Klik op het Office-knop linksboven en dan op Afdrukken.
 • Word 2003: Klik op Bestand > Afdrukken

Ga dan verder:

 • Word 2010, 2013 en 2016: Klik op de knop Alle pagina's afdrukken en kies onderaan voor Alleen oneven pagina's afdrukken.
 • Word 2007 en 2003: Kies in het vak Pagina's voor Oneven pagina's en klik op OK. De oneven pagina's worden geprint.
De geprinte pagina’s wilt u nu ook aan de achterzijde bedrukken. U legt dus de bedrukte velletjes opnieuw in de papierlade van de printer. Hierbij is de oriëntatie en de volgorde van de velletjes papier belangrijk.

Meestal moet u de onbedrukte zijde van het papier boven leggen, moet de bovenrand de bovenrand blijven en moet pagina 1 bovenop liggen. Maar dit kan bij uw printer anders zijn. Soms staat dit in de gebruiksaanwijzing van de printer, maar u kunt het ook zelf testen.
Om te testen hoe u het papier in de papierlade van uw printer moet leggen, doet u het volgende. U maakt in Word een document van vier pagina’s. Op de eerste pagina typt u de tekst ‘Pagina 1’, op de tweede pagina ‘Pagina 2’ en zo verder.

Eerst drukt u de oneven pagina’s af, op de manier zoals hierboven is beschreven. Vervolgens legt u het bedrukte papier weer in de papierlade en drukt de even pagina’s af, op de manier zoals hieronder wordt beschreven.

Klopt het resultaat niet, dan streept u de tekst op de even pagina’s door en legt het papier opnieuw in de papierlade, maar nu op een andere manier. Zo gaat u door tot u de juiste invoermanier hebt gevonden. U kunt als geheugensteunje de juiste invoer op een memoblaadje noteren en dat op de printer plakken. Bijvoorbeeld: 'Onbedrukte zijde boven, bovenrand naar boven, laatste pagina eerst.'

Nadat u het papier opnieuw in de printer hebt geplaatst, kunt u de achterzijde bedrukken. Daarom moet u nu alleen de even pagina's printen (2, 4, 6 et cetera).

 • Word 2010, 2013 en 2016: Klik op Bestand > Afdrukken.
 • Word 2007: Klik op het Office-knop linksboven en dan op Afdrukken.
 • Word 2003: Klik op Bestand > Afdrukken.

Ga dan verder:

 • Word 2010, 2013 en 2016: Klik op de knop Alle pagina's afdrukken en kies onderaan voor Alleen even pagina's afdrukken.
 • Word 2007 en 2003: Kies in het vak Pagina's voor Even pagina's en klik op OK. De even pagina's worden geprint.

20150818_dubbelzijdig printen in word_achterzijde bedrukken

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.