SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

E-mail archiveren met MailStore

Met het gratis programma MailStore archiveert u in een handomdraai uw e-mail. Het is zo eenvoudig in gebruik dat het voor iedereen toegankelijk is. Na het aanbrengen van de juiste instellingen bent u met één druk op de knop klaar.

Mailstore werkt op alle versies van Windows (Vista, 7, 8.1. en 10). Verder kunt u e-mails archiveren vanuit de volgende programma's:

 • Microsoft Office Outlook 2003 t/m 2016.
 • Windows (Live) Mail
 • Microsoft Exchange Server 2003 t/m 2016.
 • Microsoft Office 365
 • Mozilla Thunderbird
 • SeaMonkey

Dit programma is vooral waardevol als uw e-mail niet online wordt opgeslagen zoals bij bijvoorbeeld Gmail of Outlook.com. In combinatie met een back-up van uw computer, hebt u hiermee een goede back-up van uw e-mail.

U kunt het programma downloaden via het artikel ' MailStore '. Daar leest u ook hoe u Mailstore installeert en gereedmaakt voor gebruik.

Start Mailstore. In het hoofdvenster kunt u, op de plek waar staat 'Voer hier uw naam in', uw eigen naam invullen als u dat wilt, maar dit hoeft niet. Allereerst gaan we het programma vertellen welke e-mails we willen archiveren. Klik op E-mails archiveren.
MailStore Home

U ziet een venster met de titel 'E-mails archiveren'. Daaronder staat een gedeelte 'Profiel maken'. Eronder staat een reeks namen van mailprogramma's (onder 'E-mailclients). Dit zijn alle programma's waar Mailstore mee overweg kan. Wij kiezen hier voor Windows Mail, maar de stappen zijn bijna identiek voor de andere programma's zoals Microsoft Outlook.
E-mails archiveren

Klik op de naam van uw mailprogramma. Er verschijnt een venster. Vul achter 'Identiteit' of 'Profiel' uw e-mailadres in. Klik daarna op Volgende

In het venster dat verschijnt, start u met het instellen van de archiveeropties. Het kan er bij u anders uitzien want de opties verschillen per mailprogramma.

Wilt u zelf aangeven wat Mailstore dient te archiveren, klik dan bij 'Mappen' op de knop met de drie puntjes.
Archiveren

In het venster wat daarna verschijnt, geeft u vervolgens aan welke mappen wel, en welke mappen niet gearchiveerd moeten worden. Aangezien het gaat om een back-up van uw berichten is het natuurlijk het handigst gewoon de standaardinstellingen te laten staan. In dat geval wordt namelijk uw gehele correspondentie opgeslagen. Klik vervolgens op OK.
Mappen selecteren

Onder 'Filter' kunt u aangeven of u bepaalde berichten niet wilt archiveren. Voor gangbare archivering hebt u geen filter nodig dus deze optie laten we ongemoeid. Hebt u Windows Live Mail, dan ziet u deze optie niet staan.

Ten slotte geeft u onder 'Verwijderen' aan wat er na archivering dient te gebeuren. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer u Microsoft Outlook of Windows Mail hebt.

Wilt u dat de berichten in uw mailprogramma blijven staan of wilt u dat Mailstore ze verwijdert (omdat u ze toch hebt gearchiveerd.) Standaard worden er geen berichten verwijderd. Wilt u dat wel, klik dan op de knop met de drie puntjes. U hebt in het volgende venster vier opties, vink de gewenste aan.

 • Nooit: de berichten worden niet verwijderd. 
 • Onmiddellijk na archivering: de berichten worden verwijderd direct na het archiveren.
 • Ten minste ... na archivering: de berichten worden verwijderd zoveel dagen /weken / maanden / jaar na archiveren. 
 • Indien bericht ouder dan: berichten ouder dan zoveel dagen /weken / maanden / jaar worden na archiveren verwijderd.
  Verwijderen

Misschien is het lastig  in te schatten welke instelling voor u het beste is. Daarom verduidelijken we het met een voorbeeld. U hebt een groot aantal e-mails, daterend van 1 januari 2008 tot en met vandaag. Deze wilt u graag archiveren met Mailstore. Na archivering hoeft u ze niet meer te zien, want u kunt ze immers terugvinden in het archief van Mailstore. Maar uw correspondentie van de afgelopen maand wilt u wel graag behouden. Vink in dat geval de optie indien bericht ouder dan aan en selecteer in het uitklapmenu de optie maanden. Na archivering verwijdert Mailstore alle berichten die ouder zijn dan een maand. Klik daarna op de knop OK.

Nadat u eventuele opties hebt ingesteld onder 'Mappen' en 'Verwijderen' klikt u op Beëindigen .

U bent nu in het hoofdmenu. Het mailprogramma van uw keuze staat nu in het onderste vak. Dubbelklik onder 'Profielen' op de naam van uw mailprogramma om het archiveren te starten. U ziet de voortgang in een overzichtsvenster. Het archiveren is na een tijdje klaar. Daar krijgt u een melding van te zien. Klik op Sluiten om die melding te sluiten.
Archiveren
Als u Mailstore een volgende keer start vindt u dit venster terug door te klikken op E-mails archiveren. Vervolgens klikt u weer eenvoudig op de naam van uw mailprogramma in het onderste vak om te archiveren.

Aan de linkerkant in het hoofdvenster van MailStore vindt u een zoekvakje met daarboven de term Persoonlijk archief. Klik op het witte driehoekje ervoor en klik dan op de driehoek voor de naam van uw mailprogramma. U ziet alle mappen die opgeslagen zijn.Klik op een map om de inhoud ervan te zien. U ziet alle opgeslagen e-mails.

Zijn de plaatjes niet zichtbaar, klik dan op de tekst in het grijze balkje, Enkele afbeeldingen in dit e-mailbericht werden geblokkeerd. Klik hier voor het tonen van alle afbeeldingen. Alle afbeeldingen worden daarna zichtbaar.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.