Menu Zoek

Filmen met de iPhone of iPad

Filmen met de iPhone - op het terras

De smartphone en tablet hebben tegenwoordig zulke goede camera's dat een aparte videocamera niet meer nodig is.

Op de iPad of iPhone filmt de gebruiker met de app Camera. Daarmee is ook de opnamekwaliteit te regelen en zijn video’s te bewerken. Meer daarover verderop.

Er zijn twee manieren om de app Camera te openen:

 1. Als het vergrendelscherm in beeld is, staat op de iPhone rechtsonder het pictogram van een camera. Tik hierop en houd het scherm even vast. Veeg op de iPad naar links om Camera te openen.
 2. Als het Beginscherm met alle apps in beeld is, tikt u op de app Camera pictogram app Camera.

De app Camera opent. Onder of rechts van het beeld staan opname-opties voor foto’s en video’s. Veeg hier doorheen. De optie die actief is, is geel.

De opties voor video-opnamen maakt zijn bijvoorbeeld Video en Slowmotion. Hebt u een van deze opties geselecteerd, dan komt de rode opnameknop in beeld.

Wij kiezen de optie Video.

De meeste mensen houden hun telefoon of tablet rechtop als ze filmen. Dat levert zogeheten staande video's op, die het op sociale media goed doen. Maar het kan beter zijn de telefoon te kantelen. Houdt hem dus horizontaal, ook wel 'liggend' genoemd. Dit is ook de stand die televisie- en filmmakers gebruiken.

De camera aan de kant van het beeldscherm, de selfiecamera, kan ook een video maken. Wissel van camera via het pictogram met twee pijlen in een cirkelvorm.

Camera voor- en achterzijde iPhone wisselen

Een opname maken is eenvoudig.

 • Selecteer de optie ‘Video’.
 • Tik op de rode opnameknop om de opname te starten. Waar de opnameknop staat is afhankelijk van uw apparaat (een iPad of iPhone), en de stand van het apparaat (staand of liggend).
 • De rode knop verandert in een stopknop en boven in beeld staat een teller die aangeeft hoelang de opname duurt. Tik op de stopknop om de opname te beëindigen.

Video-opname iPhone stoppen

De camera stelt automatisch scherp. Maar soms kan het toestel daar wel wat hulp bij gebruiken.

 • Tik tijdens de opname eenmaal op de plek op het scherm waarop u wilt scherpstellen.
 • Er verschijnt een geel vierkant met een zonnetje ernaast. De camera is nu scherpgesteld op het gebied binnen het vierkant. De belichting op het beeld verandert mee.
 • Is het beeld te licht of juist te donker? Veeg dan naar boven (lichter) of beneden (donkerder) over het scherm. De camera past de belichting meteen aan.

Zonnetje tijdens het filmen

Een bepaald deel van het beeld naar voren halen heet inzoomen. Plaats twee vingers naast elkaar op het scherm en beweeg ze uit elkaar. Het beeld wordt uitvergroot. Uitzoomen gaat door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. Bij de iPad kan dit ook via de schuifbalk links in beeld. Bedenk wel dat inzoomen de kwaliteit van de opname slechter maakt. Dichterbij het onderwerp gaan staan is beter.
Bij de iPhone is het mogelijk tijdens het filmen foto’s te maken. Boven of rechts naast de opnameknop staat een witte ronde knop. Tik daarop en u maakt een foto terwijl het filmen gewoon doorgaat.
Direct na de opname de video bekijken? Tik daarvoor op het vierkante plaatje naast de opnameknop. De video later terugzien? Hij staat in de app Foto's App foto's .

Voor de liefhebber zijn er nog een paar mogelijkheden om betere video's te maken. Het aantal frames of beelden per seconde (afgekort tot fps) en de resolutie kunnen belangrijk zijn.

Snelle bewegingen zien er vloeiender uit als ze zijn opgenomen met 60 fps. Filmt u bijvoorbeeld een tenniswedstrijd, dan ziet de slag er vloeiender uit wanneer de video afspeelt. En dat geldt vooral wanneer u de video vertraagd (in slow motion) afspeelt. Bij deze manier van filmen is wel veel licht nodig. Vanwege het grote aantal beeldjes is de belichtingstijd per beeldje korter. Standaard staat uw apparaat ingesteld op 30 fps en dat is over het algemeen prima. 24 fps is ook mogelijk, maar daarmee ziet het beeld er wat stroperig uit.

Ook de resolutie speelt een rol in de videokwaliteit. Dat is het aantal pixels (beeldpunten) waaruit het beeld is opgebouwd. De mogelijkheden op de iPhone zijn 720p HD, 1080p HD en 4K. 1080p HD staat voor Full HD beeldkwaliteit. Dat laatste is de kwaliteit van de meeste televisies. 4K staat voor Ultra HD en is de standaard beeldkwaliteit van bioscoopfilm. Het is ook de nieuwe standaard voor veel camera’s en televisies. Ze geven haarscherp, gedetailleerd filmbeeld en zijn vooral zeer geschikt om computerspellen op te spelen. Standaard neemt uw apparaat in 1080p op en dit kunt u prima zo laten, zeker als u video’s vooral bekijkt op uw mobiele apparaat. De iPad heeft alleen de keuze tussen 720p HD en 1080p HD bij 30 fps.

Als het nodig is, pas de resolutie en het aantal beelden per seconde dan aan:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Camera.
 • Tik op Neem video op.
 • Tik op de gewenste combinatie van resolutie en beeldjes per seconde.

Let wel: hoe hoger deze instellingen, hoe meer geheugenruimte de video's innemen op het apparaat.

Soms is een video te lang, of staat de horizon scheef. Sinds iOS 13/iPadOS 13 is het mogelijk simpele beeldbewerkingen te doen via de app Foto’s of een video in te korten.

Met het artikel ‘Video’s bewerken op iPhone of iPad’ leert u onder andere de belichting van een video aanpassen en een kleurenfilter toevoegen. Wilt u een video inkorten, lees dan de tip ‘Video inkorten op iPhone en iPad’.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.