Menu Zoek

Filmen met de iPhone

De smartphone is het Zwitserse zakmes van de eenentwintigste eeuw. Met bijvoorbeeld de iPhone kunt u bellen, sms'en, skypen, internetten, appen, internetbankieren, fotograferen én filmen. En die laatste twee zaken doet een modern toestel zo goed dat u zich kunt afvragen of u nog wel een losse foto- en videocamera nodig hebt.

Als eerste opent u de app Camera. Dit gaat het snelst op de volgende manier: activeer het scherm door te drukken op de knop op de rechterzijkant van het apparaat. Sleep dan met uw vinger het scherm naar links. U hebt nu de camera aangezet.

Maar u kunt het ook doen zoals u gewend bent met andere apps. In dat geval activeert u de iPhone en tikt u op de app Camera App camera.

Met de camera kunt u foto's en video's maken. Onderin beeld ziet u een schuifbalk. Op de schuifbalk staat 'video'. Zorg dat deze optie is geselecteerd. U doet dit door naar links of rechts te vegen. Als 'video' is geselecteerd worden de letters geel. U kunt nu starten met een video-opname.
Onder aan het scherm ziet u een grote rode knop: de opnameknop. Tik erop om een opname te starten. De rode knop verandert in een stopknop. Tik hierop om de opname te beëindigen.
De meeste mensen hebben de neiging hun telefoon gewoon rechtop te houden als ze filmen. Logisch, want zo houdt u hem altijd vast. Maar hebt u ooit in uw leven een verticale film gezien? Film is bij uitstek een 'liggend' medium als we kijken naar het beeldformaat. Vergeet daarom niet de telefoon een kwartslag te draaien voordat u begint met filmen. De telefoon houdt u dan in de zogeheten landschapstand.
Als u een opname start, stelt de camera scherp op het onderwerp dat u filmt. Maar soms kan het toestel wel wat hulp gebruiken. Door eenmaal te tikken op een plek op het scherm, wordt op die plek scherpgesteld.
Wilt u een bepaald deel naar voren halen in de video, dan kunt u inzoomen. Dit doet u door twee vingers op het scherm te plaatsen en deze vervolgens uit elkaar te bewegen. Het beeld wordt uitvergroot. Dat noemen we inzoomen. Uitzoomen doet u juist door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. Bedenk wel dat bij inzoomen met een telefoon het beeld slechts wordt uitvergroot. Dat komt niet ten goede van de kwaliteit van de opname. U kunt in plaats van inzoomen, ook wat dichter bij het filmonderwerp gaan staan.
Terwijl u filmt kunt u ook foto's maken. Als u de smartphone gedraaid hebt naar een liggende stand en de opnameknop zich aan de rechterkant bevindt, ziet u rechtsonder een witte ronde knop. Tik daarop en u maakt een foto terwijl het filmen gewoon doorgaat.
Met het pictogram camera voor kunt u de camera aan de voorkant activeren. Daardoor kunt u gemakkelijk een opname van uzelf maken; een 'selfie' zoals dat tegenwoordig heet.
Direct nadat u een video hebt gemaakt, kunt u hem bekijken. Tik daarvoor op het vierkante plaatje bij de opnameknop. Wilt u de video later terugkijken dan vindt u hem terug in de app Foto's App foto's .
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.