Filmen met de iPhone of iPad
De smartphone en tablet zijn onmisbare apparaten geworden. Niet alleen om mee te bellen en appen, maar ook om te fotograferen en filmen. Dat doen ze zelfs zo goed dat u zich kunt afvragen of u nog wel een aparte foto- en videocamera nodig hebt.
Filmen met de app Camera
Open als eerst de app Camera. Dit kan als het telefoonscherm zwart is (en het scherm dus nog niet is geactiveerd) door te drukken op de Home-knop. Of op de knop aan de rechter zijkant van het apparaat. Sleep dan met uw vinger het scherm naar links. U hebt nu de camera aangezet.
Staat het scherm al aan? Tik dan op de app Camera .
Video maken
Met de camera kunt u foto's en video's maken. Onderin beeld (iPhone) of rechts ervan (iPad) ziet u een schuifbalk. Op de schuifbalk staat onder meer het woord 'video'. Tik hierop om die optie te selecteren. Als 'video' is geselecteerd worden de letters geel en de grote (opname)knop rood. U kunt nu starten met een video-opname.
De opnameknop gebruiken
Onder aan het scherm ziet u een grote rode knop: de opnameknop. Op de iPad staat deze rechts in beeld. Tik erop om een opname te starten. De rode knop verandert in een stopknop. Tik hierop om de opname te beëindigen. Boven in beeld staat een teller, die geeft aan hoelang de opname al duurt.
Telefoon rechtop of gedraaid
De meeste mensen houden hun telefoon of tablet rechtop als ze filmen. Logisch, want zo houdt u hem altijd vast. Dat levert zogeheten staande video's op, die op sociale media populair zijn. Maar wilt u de video daar niet voor gebruiken? Dan wordt altijd aangeraden om de telefoon te kantelen. Houdt hem dus horizontaal, ook wel 'liggend' genoemd. Het is hinderlijk als uw apparaat de video alsnog draait en u hem later niet op de goede manier kunt bekijken.
Scherpstellen
Als u een opname start, stelt de camera scherp op het onderwerp dat u filmt. Maar soms kan het toestel daar wel wat hulp bij gebruiken.Tik eenmaal op de plek op het scherm waarop u wilt scherpstellen. Er verschijnt een geel vierkant met een zonnetje ernaast. De camera is nu scherpgesteld op het gebied binnen het vierkant.
Hoe licht het beeld is, verandert dan meteen mee. Vindt u het beeld te licht of juist te donker? Veeg dan naar boven of beneden over het scherm. De camera past de hoeveelheid licht meteen aan:
In- en uitzoomen
Wilt u een bepaald deel naar voren halen in de video, dan kunt u inzoomen. Dit doet u door twee vingers naast elkaar op het scherm te plaatsen en deze vervolgens uit elkaar te bewegen. Het beeld wordt uitvergroot. Uitzoomen doet u juist door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. U kunt ook de schuifbalk links in beeld gebruiken.
Bedenk wel dat bij inzoomen met een telefoon het beeld slechts wordt uitvergroot. Dat komt de kwaliteit van de opname niet ten goede. U kunt in plaats van in te zoomen ook wat dichter bij het filmonderwerp gaan staan.
Foto’s maken terwijl u filmt
Selfie maken
Video bekijken

Resolutie en beelden per seconde
Hoe vloeiend uw video wordt afgespeeld, hangt af van het aantal beelden per seconde. Die zorgen ervoor dat uw video niet schokkerig wordt bij het afspelen. Als u een film op normale afspeelsnelheid bekijkt, is hier weinig opvallends aan te zien. Maar speelt u de video bijvoorbeeld af in slow motion, dan maakt het aantal beelden per seconde wel uit. Hoe meer beelden per seconde het apparaat opneemt, hoe vloeiender de beelden in elkaar overgaan. Standaard staat uw telefoon of tablet ingesteld op 30 beelden per seconde, afgekort fps. De andere opties zijn 24 en 60. Bij 24 oogt de video wat langzamer, 60 fps is wel heel veel. U kunt de instellingen voor fps zelf instellen. Daarover hieronder meer.
Naast beelden per seconde, speelt ook de resolutie een rol. Ook die kunt u zelf instellen. De mogelijkheden zijn 720p HD, 1080p HD en 4K. 1080 kent u misschien van de televisie, dit staat voor 'full-HD' oftewel: hogeresolutiebeeld. 4K is de nieuwe standaard. Uw telefoon of tablet kan opnemen in 4K. Maar om 4K-gefilmde beelden te kunnen bekijken, is ook een 4K-apparaat nodig. Daarvan zijn er nog niet zo veel.
Verander de instellingen voor resolutie en fps zo:
- Tik op Instellingen.
- Tik op Camera.
- Tik op Neem video op.
- Tik op de gewenste combinatie van resolutie en beeldjes per seconde.
Let wel: hoe hoger deze instellingen, hoe meer geheugenruimte de video's gaan innemen op het apparaat.
Video achteraf bewerken
Sinds iOS 13 / iPadOS 13 is het (simpel) bewerken van een video mogelijk. Het beeld is recht te zetten of te draaien, de video kan een kleurenfilter krijgen en is in te korten. Monteren kan niet. Om een video te bewerken, doet u het volgende:
- Tik op de app Foto's.
- Tik op de video die u wilt bewerken.
- Tik op Wijzig.
De indeling wijzigt. Er zijn vier knoppen om de instellingen te wijzigen.
De pictogrammen hebben de volgende functie:
Video inkorten
Onder in beeld staan alle opgenomen beelden van de video. Links en rechts ervan staan twee greepjes. Deze verschuift u om de video in te korten. Verschuif het linkergreepje naar rechts om de video later te beginnen. Schuif het rechtergreepje naar links om het einde in te korten. Tik op de afspeelknop (driehoek) om de bewerkte video af te spelen.
Andere bewerkingen
De andere bewerkingen wijzen zichzelf. U tikt op een optie en maakt een keuze, bijvoorbeeld voor een bepaald filter. U ziet het resultaat meteen. Met een tik op Annuleren maakt u de wijziging ongedaan.
Bent u klaar?
- Tik op Gereed.
- Tik op Bewaar video of Bewaar video als nieuw fragment. Bij deze laatste optie blijft de originele video ook bewaard.
Let op: bewaart u foto's en video's via iCloud, dan komen er foutmeldingen als u de video probeert te bewerken. Dit is niet mogelijk bij video's die online staan opgeslagen.