SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Filmen met de iPhone

De smartphone is het Zwitserse zakmes van de eenentwintigste eeuw. Met bijvoorbeeld de iPhone kunt u bellen, sms'en, skypen, internetten, appen, internetbankieren, fotograferen én filmen. En die laatste twee zaken doet een modern toestel zo goed dat u zich kunt afvragen of u nog wel een losse foto- en videocamera nodig hebt.

Als eerste opent u de app Camera. Dit gaat het snelst op de volgende manier: activeer het scherm door te drukken op de knop op de rechterzijkant van het apparaat (bovenkant voor iPhone 5) of de knop onder aan het scherm. Als het scherm actief is, ziet u rechtsonder het pictogram van de app camera camera startscherm. Plaats een vinger op het pictogram en veeg naar boven. Hebt u iOS 10 of hoger, sleep dan met uw vinger het scherm naar links. U hebt nu de camera aangezet.

Maar u kunt het ook doen zoals u gewend bent met andere apps. In dat geval activeert u de iPhone en tikt u op de app Camera App camera.

Met de camera kunt u foto's en video's maken. Rechtsonder in beeld ziet u een schuifbalk. Op de schuifbalk staat 'video'. Zorg dat deze optie is geselecteerd. U doet dit door naar links of rechts te vegen. Als 'video' is geselecteerd worden de letters geel. U kunt nu starten met een video-opname.
Onder aan het scherm ziet u een grote rode knop: de opnameknop. Tik erop om een opname te starten. De rode knop verandert in een stopknop. Tik hierop om de opname te beëindigen.
De meeste mensen hebben de neiging hun telefoon gewoon rechtop te houden als ze filmen. Logisch, want zo houdt u hem altijd vast. Maar hebt u ooit in uw leven een verticale film gezien? Film is bij uitstek een 'liggend' medium als we kijken naar het beeldformaat. Vergeet daarom niet de telefoon een kwartslag te draaien voordat u begint met filmen. De telefoon houdt u dan in de zogeheten landschapstand.
Als u een opname start, stelt de camera scherp op het onderwerp dat u filmt. Maar soms kan het toestel wel wat hulp gebruiken. Door eenmaal te tikken op een plek op het scherm, wordt op die plek scherpgesteld.
Let op: deze functie vindt u alleen in de iPhone 5 en nieuwer. Wilt u een bepaald deel naar voren halen in de video, dan kunt u inzoomen. Dit doet u door twee vingers op het scherm te plaatsen en deze vervolgens uit elkaar te bewegen. Het beeld wordt uitvergroot. Dat noemen we inzoomen. Uitzoomen doet u juist door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. Bedenk wel dat bij inzoomen met een telefoon het beeld slechts wordt uitvergroot. Dat komt niet ten goede van de kwaliteit van de opname. U kunt in plaats van inzoomen, ook wat dichter bij het filmonderwerp gaan staan.
Terwijl u filmt kunt u ook foto's maken. Als u de smartphone gedraaid hebt naar een liggende stand en de opnameknop zich aan de rechterkant bevindt, ziet u rechtsonder een witte ronde knop. Tik daarop en u maakt een foto terwijl het filmen gewoon doorgaat.  
Met het pictogram   camera voor  kunt u de camera aan de voorkant activeren. Daardoor kunt u gemakkelijk een opname van uzelf maken; een 'selfie' zoals dat tegenwoordig heet.
Direct nadat u een video hebt gemaakt, kunt u hem bekijken. Tik daarvoor op het vierkante plaatje bij de opnameknop. Wilt u de video later terugkijken dan vindt u hem terug in de app Foto's App foto's .
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.