Menu Zoek

Filmen met de iPhone of iPad

Filmen met de iPhoneMet de iPhone en iPad kan iedereen leuke video's maken. Maar waar moet je dan op letten?

Op de iPhone/iPad filmt de gebruiker met de app Camera. Open de app op twee manieren:

 1. Als het vergrendelscherm in beeld is: op de iPhone staat rechtsonder het pictogram van een camera. Tik hierop en houd het scherm even vast. Veeg op de iPad naar links om Camera te openen.
 2. Als het Beginscherm met alle apps in beeld is: tik op de app Camera Camera.

De app Camera opent. Onder of rechts van het beeld staan opname-opties voor foto’s en video’s. Veeg hier doorheen. De optie die actief is, is geel. G naar de optie Video. Er komt dan een rode opnameknop in beeld.

De meeste mensen houden hun telefoon of tablet rechtop als ze filmen. Dat levert zogeheten staande video's op, die het op sociale media goed doen. Maar het kan beter zijn de telefoon te kantelen. Houd hem dus horizontaal, ook wel 'liggend' genoemd. Dit is ook de stand die televisie- en filmmakers gebruiken.

De camera aan de kant van het beeldscherm, de selfiecamera, kan ook een video maken. Wissel van camera via het pictogram met twee pijlen in een cirkelvorm.

Camera voor- en achterzijde iPhone wisselen

Een opname maken is eenvoudig.

 • Selecteer de optie ‘Video’.
 • Tik op de rode opnameknop om de opname te starten.
 • De rode knop verandert in een stopknop en bovenin geeft een teller aan hoelang de opname duurt. Tik op de stopknop om de opname te beëindigen.

Video-opname iPhone stoppen

De camera stelt automatisch scherp. Maar soms kan het toestel daar wel wat hulp bij gebruiken.

 • Tik tijdens de opname op de plek waarop u wilt scherpstellen.
 • Er verschijnt een geel vierkant met een zonnetje ernaast. De camera is scherpgesteld op het gebied binnen het vierkant. De belichting op het beeld verandert mee.
 • Is het beeld te licht of juist te donker? Veeg dan naar boven (lichter) of beneden (donkerder) over het scherm.

Zonnetje tijdens het filmen

Een bepaald deel van het beeld naar voren halen heet inzoomen. Plaats twee vingers naast elkaar op het scherm en beweeg ze uit elkaar. Het beeld wordt uitvergroot. Uitzoomen gaat door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. Bij de iPad kan dit ook via de schuifbalk links in beeld. Bedenk wel dat inzoomen de kwaliteit van de opname slechter maakt. Dichterbij het onderwerp gaan staan is beter.
Direct na de opname de video bekijken? Tik daarvoor op het vierkante plaatje naast de opnameknop. De video later terugzien? Hij staat in de app Foto's.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.