Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Filmen met de iPhone of iPad

Filmen met de iPhone - op het terras

De smartphone en tablet zijn onmisbare apparaten geworden. Niet alleen om mee te bellen en appen, maar ook om te fotograferen en filmen. Dat doen ze zelfs zo goed dat u zich kunt afvragen of u nog wel een aparte foto- en videocamera nodig hebt.

Open eerst de app Camera. Dit kan als het telefoonscherm zwart is (en het scherm dus nog niet is geactiveerd) door te drukken op de Home-knop. Of op de knop aan de rechter zijkant van het apparaat. Sleep dan met uw vinger het scherm naar links. U hebt nu de camera aangezet.

Staat het scherm al aan? Tik dan op de app Camera App camera.

Video maken
Met de camera kunt u foto's en video's maken. Onderin beeld (iPhone) of rechts ervan (iPad) ziet u een schuifbalk. Op de schuifbalk staat onder meer het woord 'video'. Tik hierop om die optie te selecteren. Als 'video' is geselecteerd worden de letters geel en de grote (opname)knop rood. U kunt nu starten met een video-opname.

Onder aan het scherm ziet u een grote rode knop: de opnameknop. Op de iPad staat deze rechts in beeld. Tik erop om een opname te starten. De rode knop verandert in een stopknop. Tik hierop om de opname te beëindigen. Boven in beeld staat een teller, die geeft aan hoelang de opname al duurt.

Beginnen met filmen op de iPad

De meeste mensen houden hun telefoon of tablet rechtop als ze filmen. Logisch, want zo houdt u het apparaat vaak vast. Dat levert zogeheten staande video's op, die op sociale media populair zijn. Maar wilt u de video daar niet voor gebruiken? Dan wordt altijd aangeraden om de telefoon te kantelen. Houdt hem dus horizontaal, ook wel 'liggend' genoemd. Het is hinderlijk als uw apparaat de video alsnog draait bij het afspelen en u hem later dus niet op de goede manier kunt bekijken.

Als u een opname start, stelt de camera scherp op het onderwerp dat u filmt. Maar soms kan het toestel daar wel wat hulp bij gebruiken.Tik eenmaal op de plek op het scherm waarop u wilt scherpstellen. Er verschijnt een geel vierkant met een zonnetje ernaast. De camera is nu scherpgesteld op het gebied binnen het vierkant.

Hoe licht het beeld is, verandert dan meteen mee. Vindt u het beeld te licht of juist te donker? Veeg dan naar boven of beneden over het scherm. De camera past de hoeveelheid licht meteen aan:

Zonnetje tijdens het filmen

Wilt u een bepaald deel naar voren halen in de video, dan kunt u inzoomen. Dit doet u door twee vingers naast elkaar op het scherm te plaatsen en deze vervolgens uit elkaar te bewegen. Het beeld wordt uitvergroot. Uitzoomen doet u juist door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen. U kunt bij de iPad ook de schuifbalk links in beeld gebruiken.

Bedenk wel dat bij inzoomen met een telefoon het beeld slechts wordt uitvergroot. Dat komt de kwaliteit van de opname niet ten goede. U kunt in plaats van in te zoomen ook wat dichter bij het filmonderwerp gaan staan.

Terwijl u filmt kunt u ook foto's maken. Als u de smartphone horizontaal (liggend) gedraaid hebt en de opnameknop zich aan de rechterkant bevindt, ziet u rechtsonder een witte ronde knop. Tik daarop en u maakt een foto terwijl het filmen gewoon doorgaat. Op de iPad kan dit helaas niet.
Met het pictogram van twee pijlen in een cirkel kunt u de camera aan de voorkant activeren. Daardoor kunt u gemakkelijk een opname van uzelf maken; een zogeheten selfie.
Direct nadat u een video hebt gemaakt, kunt u die bekijken. Tik daarvoor op het vierkante plaatje naast de opnameknop. Wilt u de video later terugkijken? Dan vindt u hem terug in de app Foto's App foto's .

Hoe vloeiend uw video wordt afgespeeld, hangt af van het aantal beelden per seconde. Die zorgen ervoor dat uw video niet schokkerig wordt bij het afspelen. Als u een film op normale afspeelsnelheid bekijkt, is hier weinig opvallends aan te zien. Maar speelt u de video bijvoorbeeld af in slow motion, dan maakt het aantal beelden per seconde wel uit. Hoe meer beelden per seconde het apparaat opneemt, hoe vloeiender de beelden in elkaar overgaan. Standaard staat uw telefoon of tablet ingesteld op 30 beelden per seconde, afgekort fps. De andere opties zijn 24 en 60. Bij 24 oogt de video wat langzamer, 60 fps is wel heel veel. U kunt de instellingen voor fps zelf instellen. Daarover hieronder meer.

Naast beelden per seconde, speelt ook de resolutie een rol. Ook die kunt u zelf instellen. De mogelijkheden zijn 720p HD, 1080p HD en 4K. 1080 kent u misschien van de televisie, dit staat voor 'full-HD' oftewel: hogeresolutiebeeld. 4K is de nieuwe standaard. Uw telefoon of tablet kan opnemen in 4K. Maar om 4K-gefilmde beelden te kunnen bekijken, is ook een 4K-apparaat nodig. Daarvan zijn er nog niet zo veel.

Verander de instellingen voor resolutie en fps zo:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Camera.
 • Tik op Neem video op.
 • Tik op de gewenste combinatie van resolutie en beeldjes per seconde.

Framerate kiezen op de iPhone

Let wel: hoe hoger deze instellingen, hoe meer geheugenruimte de video's gaan innemen op het apparaat.

Sinds iOS 13 / iPadOS 13 is het (simpel) bewerken van een video mogelijk. Het beeld is recht te zetten of te draaien, de video kan een kleurenfilter krijgen en is in te korten. Monteren kan niet. Om een video te bewerken, doet u het volgende:

 • Tik op de app Foto's.
 • Tik op de video die u wilt bewerken.
 • Tik op Wijzig.

De indeling wijzigt. Er zijn vier knoppen om de instellingen te wijzigen. Op de iPhone staan deze onderin, op de iPad aan de zijkant.

Video wijzigen met de knoppen

De pictogrammen hebben de volgende functie:

Functies van videobewerken

Video inkorten
Onder in beeld staan alle opgenomen beelden van de video. Links en rechts ervan staan twee greepjes. Deze verschuift u om de video in te korten. Verschuif het linkergreepje naar rechts om de video later te beginnen. Schuif het rechtergreepje naar links om het einde in te korten. Tik op de afspeelknop (driehoek) om de bewerkte video af te spelen.

Andere bewerkingen
De andere bewerkingen wijzen zichzelf. U tikt op een optie en maakt een keuze, bijvoorbeeld voor een bepaald filter. U ziet het resultaat meteen. Met een tik op Annuleer maakt u de wijziging ongedaan.

Bent u klaar?

 • Tik op Gereed.
 • Tik op Bewaar video of Bewaar video als nieuw fragment. Bij deze laatste optie blijft de originele video ook bewaard.

Goed om te weten: bewaart u foto's en video's via iCloud, dan zullen video's die daar opgeslagen staan eerst worden gedownload op uw apparaat voordat u de video kan bewerken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.