Menu Zoek

Gmail overzichtelijker maken

Gmail overzichtelijker maken met drie aanpassingenMaak de mailbox van Gmail een stuk overzichtelijker. Met drie kleine aanpassingen oogt het mailoverzicht veel minder rommelig.

Een opgeruimde mailbox geeft overzicht. Grotendeels hebt u dit zelf in de hand. Verwijder oninteressante e-mails of bewaar belangrijke berichten in mapjes. Maar het mailprogramma Gmail biedt daarnaast ook een aantal instellingen om de inbox netjes te houden.

In dit artikel focussen we op de webversie van Gmail, maar deze instellingen zijn op vergelijkbare manier in de Gmail app toe te passen. Het belangrijkste verschil is dat de 'Instellingen' in de app te vinden zijn door linksboven op de menuknop te klikken Menuknop Gmail app en vervolgens op Instellingen.

Standaard worden berichten in Gmail gesorteerd op tabbladen, zoals 'Primair', 'Sociaal' en 'Reclame'. Gmail sorteert de berichten zelfstandig en toont ze op het tabblad waar ze volgens de maildienst thuishoren. Om alle mailtjes te bekijken, moet u de tabbladen allemaal openen. Vindt u dit onhandig en hebt u de mails liever gewoon allemaal onder elkaar op één plaats? Schakel de tabbladen dan uit:

  • Klik rechtsboven op het pictogram van een tandwiel Instellingen in Gmail.
  • Klik op Alle instellingen bekijken.
  • Klik onder ‘Instellingen’ op het tabblad Inbox.
  • Achter ‘Categorieën’ staan alle mogelijkheden. Haal alle vinkjes, behalve het vinkje bij Primair, weg om alle mail in een inbox te ontvangen.
  • Klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.

U keert terug naar de mailbox. De tabbladen zijn weg. Alle mails staan onder elkaar. Om de tabbladen weer in te schakelen, herhaalt u deze stappen. Vink nu alleen alle hokjes voor de gewenste tabbladen aan. Na het opslaan worden de tabbladen weer getoond.

Gmail heeft een functie die sommige mensen prijzen en andere mensen haten: het groeperen van mails als een soort gesprekken. Het voordeel is dat alle berichten in een 'gesprek' bij elkaar staan. Ze staan niet meer los in de inbox. Het nadeel is dat het lastig kan zijn uw weg erin te vinden. Deze manier van mails tonen is uit- en in te schakelen.

  • Klik rechtsboven op het pictogram van een tandwiel Instellingen in Gmail.
  • Onderaan de instellingsopties staat ‘E-mailgesprekken’. Zet hier een vinkje voor Gespreksweergave om berichten te groeperen. Haal het vinkje juist weg om de e-mails niet meer samengevoegd te tonen.
  • Klik op Opnieuw laden om over te schakelen naar de gekozen weergave.

Gmail heeft de optie 'Leesvenster'. Het scherm is dan onderverdeeld in twee helften. In de ene helft staat het overzicht met alle mails. In de andere toont een geselecteerde mail. Maar u kunt het Leesvenster ook uitschakelen, waardoor alleen het overzicht van de e-mails te zien is. Stel zelf in of en hoe het venster in beeld staat.

  • Klik rechtsboven op het pictogram van een tandwiel Instellingen in Gmail.
  • Klik onder ‘Leesvenster’ op de gewenste optie.
  • Klik, indien gevraagd, op Opnieuw laden.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.