U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Foto & Video Artikel

Handigste functies van app Camera (iOS)

Artikel

Met de iPhone en iPad is leuke foto's maken een fluitje van een cent. Vooral met de handige functies van de Camera-app.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (4 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 23 nov 2023

Veel functies

De iPhone- en iPad-camera's hebben genoeg handige functies voor het maken van mooie foto's. Geef ze bijvoorbeeld een professionele uitstraling met een filter en een scherptediepte-effect. Of zet de timer aan voor een groepsfoto. En leg met Live Photo of een timelapse een moment op een speciale manier vast. 

Foto maken

Waar en wanneer u maar wilt maakt u met de iPhone/iPad-camera foto's, zonder een grote aparte camera mee te sjouwen. Open hiervoor de Camera-app en tik op de grote witte knop (de sluiterknop) om een foto te maken. De camera legt meteen het moment vast. De gemaakte kiekjes staan vervolgens in de app Foto's. 

Wisselen van camera

De iPhone/iPad heeft meerdere camera's. Op de iPhone hangt het aantal af van welke iPhone-versie u hebt. Maar er zijn er in ieder geval twee: aan de voorkant en achterkant van de telefoon. Met de camera aan de voorkant kunt u leuke portretfoto's maken. U ziet dan uzelf in beeld. Handig als u tijdens het maken van de foto wilt zien hoe u erop staat. De camera aan de achterkant is handig als u niet uzelf, maar juist anderen en mooie straten of gebouwen wilt fotograferen. De camera aan de achterkant heeft een flitser. Die aan de voorkant flitst doordat het scherm oplicht. In de Camera-app wisselt u makkelijk tussen de twee camera's via de twee pijltjes in een cirkel.

Portretfoto maken

Een selfie maken, of ook wel een zelfportret, is zo gedaan. Met de portretmodus in de Camera-app (alleen op de iPhone) kunt u foto's maken die er net even wat professioneler uitzien. Ze krijgen dan een scherptediepte-effect. Hierdoor is de persoon op de foto scherp en de achtergrond vaag. Maak hiermee mooie kiekjes voor bijvoorbeeld een nieuwe profielfoto op Facebook of LinkedIn.

Timer instellen

Bij het maken van groepsfoto's is het leuk als iedereen erop staat. Maar bij foto's van een uitzicht wilt u er misschien zelf ook op staan. In deze gevallen is de timer een handige functie. De camera maakt dan binnen maximaal 10 seconden de foto. Tijd genoeg om te poseren. 

Filter instellen

Een foto heeft niet altijd een filter nodig. Maar soms kan het een foto net wat mooier maken. Een zwart-witfoto geeft sommigen een nostalgisch gevoel. Een foto met een zonnige of warme gloed kan vrolijker overkomen. U kunt al tijdens het maken van de foto een filter instellen. Hiervoor tikt u bovenaan in Camera-app op het pijltje naar boven en daarna onderaan op het pictogram met drie cirkels. Stel hier zo nodig een filter in. Deze functie is niet beschikbaar op de iPad.

Livefoto maken

Maak een speciale 'bewegende' foto met Live Photo. De camera legt dan vast wat er anderhalve seconde voor en na het maken van de foto gebeurt. U ziet dus drie seconden beeld, in plaats van een statische foto. Het is als het ware een mini-video van het hele moment. 

Timelapse maken

Vastleggen hoe de zon ondergaat? Dat kan ook gewoon met de camera van de iPhone of iPad. Met de optie timelapse kunt u soort versnelde video maken. Deze bestaat uit meerdere foto's. De foto's worden om de zoveel seconden gemaakt, vanuit een vast standpunt. Daarna worden alle foto's achter elkaar afgespeeld, waardoor het een versnelde video wordt. Ideaal dus voor het vastleggen van de zonsopkomst, rijdende auto's van begin tot het einde van de dag of bewegende bloemen in de wind de hele dag door.

  • Open de Camera-app.
  • Hier staan verschillende fotografieopties. Veeg over de opties tot Timelapse in beeld komt en tik erop.
  • Tik op de rode knop om de timelapse te starten.
  • Tik op het rode vierkantje als u klaar bent.

Panoramafoto maken

Wilt u een foto maken van het uitzicht? Een panoramafoto is dan een leuke optie. U maakt dan meerdere foto's en de smartphone plakt deze aan elkaar. Hierdoor is de foto heel breed en ziet u dus het hele uitzicht.

Video maken

Een mooi moment vastleggen dat meer vraagt dan een foto? Maak een filmpje met de iPhone/iPad-camera. Denk aan van de kleinkinderen of uzelf. Dit kunnen staande (verticale) of liggende (horizontale) video's zijn. Ze zijn tegenwoordig van goede kwaliteit. U kunt bijvoorbeeld de camera scherpstellen en in- of uitzoomen. En bewerk achteraf zo nodig de gemaakte video's.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven