Menu Zoek

Handigste functies van app Camera (iOS)

Foto maken met iPhone
Met de iPhone en iPad is leuke foto's maken een fluitje van een cent. Vooral met de handige functies van de Camera-app.

De iPhone- en iPad-camera's hebben genoeg handige functies voor het maken van mooie foto's. Geef ze bijvoorbeeld een professionele uitstraling met een filter en een scherptediepte-effect. Of zet de timer aan voor een groepsfoto. En leg met Live Photo of een timelapse een moment op een speciale manier vast.

Waar en wanneer u maar wilt maakt u met de iPhone/iPad-camera foto's, zonder een grote aparte camera mee te sjouwen. Open hiervoor de Camera-app en tik op de grote witte knop (de sluiterknop) om een foto te maken. De camera legt meteen het moment vast. De gemaakte kiekjes staan vervolgens in de app Foto's.

De iPhone/iPad heeft meerdere camera's. Op de iPhone hangt het aantal af van welke iPhone-versie u hebt. Maar er zijn er in ieder geval twee: aan de voorkant en achterkant van de telefoon. Met de camera aan de voorkant kunt u leuke portretfoto's maken. U ziet dan uzelf in beeld. Handig als u tijdens het maken van de foto wilt zien hoe u erop staat. De camera aan de achterkant is handig als u niet uzelf, maar juist anderen en mooie straten of gebouwen wilt fotograferen. De camera aan de achterkant heeft een flitser. Die aan de voorkant flitst doordat het scherm oplicht. In de Camera-app wisselt u makkelijk tussen de twee camera's via de twee pijltjes in een cirkel.

Een selfie maken, of ook wel een zelfportret, is zo gedaan. Met de portretmodus in de Camera-app (alleen op de iPhone) kunt u foto's maken die er net even wat professioneler uitzien. Ze krijgen dan een scherptediepte-effect. Hierdoor is de persoon op de foto scherp en de achtergrond vaag. Maak hiermee mooie kiekjes voor bijvoorbeeld een nieuwe profielfoto op Facebook of LinkedIn.

Bij het maken van groepsfoto's is het leuk als iedereen erop staat. Maar bij foto's van een uitzicht wilt u er misschien zelf ook op staan. In deze gevallen is de timer een handige functie. De camera maakt dan binnen maximaal 10 seconden de foto. Tijd genoeg om te poseren.

Een foto heeft niet altijd een filter nodig. Maar soms kan het een foto net wat mooier maken. Een zwart-witfoto geeft sommigen een nostalgisch gevoel. Een foto met een zonnige of warme gloed kan vrolijker overkomen. U kunt al tijdens het maken van de foto een filter instellen. Hiervoor tikt u bovenaan in Camera-app op het pijltje naar boven en daarna onderaan op het pictogram met drie cirkels. Stel hier zo nodig een filter in. Deze functie is niet beschikbaar op de iPad.

Maak een speciale 'bewegende' foto met Live Photo. De camera legt dan vast wat er anderhalve seconde voor en na het maken van de foto gebeurt. U ziet dus drie seconden beeld, in plaats van een statische foto. Het is als het ware een mini-video van het hele moment.

Vastleggen hoe de zon ondergaat? Dat kan ook gewoon met de camera van de iPhone of iPad. Met de optie timelapse kunt u soort versnelde video maken. Deze bestaat uit meerdere foto's. De foto's worden om de zoveel seconden gemaakt, vanuit een vast standpunt. Daarna worden alle foto's achter elkaar afgespeeld, waardoor het een versnelde video wordt. Ideaal dus voor het vastleggen van de zonsopkomst, rijdende auto's van begin tot het einde van de dag of bewegende bloemen in de wind de hele dag door.

  • Open de Camera-app.
  • Hier staan verschillende fotografieopties. Veeg over de opties tot Timelapse in beeld komt en tik erop.
  • Tik op de rode knop om de timelapse te starten.
  • Tik op het rode vierkantje als u klaar bent.

Wilt u een foto maken van het uitzicht? Een panoramafoto is dan een leuke optie. U maakt dan meerdere foto's en de smartphone plakt deze aan elkaar. Hierdoor is de foto heel breed en ziet u dus het hele uitzicht.

Een mooi moment vastleggen dat meer vraagt dan een foto? Maak een filmpje met de iPhone/iPad-camera. Denk aan van de kleinkinderen of uzelf. Dit kunnen staande (verticale) of liggende (horizontale) video's zijn. Ze zijn tegenwoordig van goede kwaliteit. U kunt bijvoorbeeld de camera scherpstellen en in- of uitzoomen. En bewerk achteraf zo nodig de gemaakte video's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.