SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen

Betalen zonder contact klinkt heel onpersoonlijk en anoniem. Maar dat is niet aan de orde. Wat houdt het dan wel in?
‘Contactloos’ in contactloos betalen houdt in dat er geen aanraking hoeft plaats te vinden tijdens het betalen. De bankpas hoeft dus niet meer in de betaalautomaat gestoken te worden om te betalen.
Contactloos betalen is mogelijk met bankpassen en smartphones die beschikken over een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication . Letterlijk vertaald betekent dit 'nabij veld communicatie'. De OV-chipkaart bevat bijvoorbeeld ook een NFC-chip. De chip communiceert met de ontvanger. In het geval van contactloos betalen is dat de betaalautomaat bij de kassa.
Bankpassen en betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, hebben een speciaal logo (zie foto hieronder). Op bankpassen waarmee contactloos kan worden betaald, staan alleen de vier boogjes uit het plaatje hieronder.
  Het logo voor contactloos betalen

Veel Android-smartphones hebben een NFC-chip waarmee u contactloos kan betalen. De betaling verloopt via de app van de bank, die uiteraard op de telefoon moet staan. In dit overzicht ziet u de locatie van de NFC-antenne op de meest voorkomende mobiele telefoons.

De iPhone heeft ook een NFC-chip, maar die kan alleen ingezet worden voor Apple Pay. Vooralsnog is dat alleen beschikbaar in Amerika.

Aan de zijkant van betaalautomaten zit een contactloze lezer. Houd de bankpas (of smartphone) met NFC-chip daar maximaal tien centimeter vandaan, dan leest het apparaat de chip uit. De automaat weet van welke bankrekening het verschuldigde bedrag moet worden afgehaald.

Rekent u iets af dat meer kost van 25 euro, dan vraagt het toestel om de pincode van de betaalpas. Voor bedragen onder de 25 euro hoeft dat niet, tenzij u dat zelf anders hebt ingesteld bij de bank. Doet u op een dag meerdere kleine betalingen en passeert u daarmee de 50 euro, dan vraagt de betaalautomaat ook om uw pincode.

De NFC-chip moet zich in een straal van tien centimeter bevinden om contact te maken met de betaalautomaat. Loopt u achter iemand langs bij de kassa, dan rekent u dus niet per ongeluk af voor de ander. Er is ook een beveiliging die voorkomt dat een betaling vaker dan eenmaal wordt afgeschreven.

Fraude is nog niet voorgekomen sinds de invoering in 2013. Contactloos betalen gaat ook over kleine bedragen die zonder pincode kunnen worden afgeschreven. Raakt u de betaalpas kwijt of wordt deze gestolen, dan is het natuurlijk mogelijk dat anderen deze gebruiken voor kleine betalingen. In dat geval vergoedt de bank de schade en is er geen eigen risico.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.