Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

iPhone en iPad uitzetten, hoe doe ik dat?

Hoe zet ik mijn iPhone of iPad uitOm een iPhone of iPad uit te zetten drukt u een of meerdere knoppen in. Maar welke dit zijn hangt van het type apparaat af.

Het uit- en aanzetten van een iPhone of iPad werkt met fysieke knoppen op het apparaat. Welke knoppen dat zijn hangt van het type iPhone of iPad af. Apple bracht namelijk door de jaren heen verschillende modellen uit. En daarbij zijn sommige knoppen verplaatst of zelfs verdwenen.

Staat iOS/iPadOS 15 op uw apparaat, dan kunt u ook alle knoppen vergeten en het apparaat uitzetten via de app Instellingen. Tik in de app op Algemeen > Zet uit.

De nieuwste modellen iPhones zet men uit met twee knoppen: de volumeknop aan de linkerkant van de telefoon en de grotere zijknop aan de rechterkant. Onderstaande stappen gelden voor de iPhone X, XS en 11.

 • Druk een van de volumeknoppen en de zijknop tegelijk in.
 • Houd de knoppen ingedrukt totdat de schuifknop ‘Zet uit’ in beeld verschijnt.
 • Veeg van links naar rechts over de knop ‘Zet uit’.

Het apparaat schakelt uit. Houd de zijknop aan de rechterkant van de telefoon ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt, om de telefoon weer aan te zetten.

De iPhone-modellen 6, 7, 8 en SE (tweede generatie) kunnen mensen uit- en aanzetten met één knop.

 • Houd zijknop aan de rechterkant van de telefoon ingedrukt totdat de schuifknop ‘Zet uit’ in beeld verschijnt.
 • Veeg van links naar rechts over de knop ‘Zet uit’.

Het apparaat schakelt uit. Zet de telefoon weer aan door de zijknop aan de rechterkant van de telefoon ingedrukt te houden totdat het Apple-logo verschijnt.

Bij oude modellen van de iPhone zit de knop om te herstarten bovenop het apparaat.

 • Houd de knop aan de bovenkant van de telefoon ingedrukt totdat de schuifknop ‘Zet uit’ in beeld verschijnt.
 • Veeg van links naar rechts over de knop ‘Zet uit’.

Het apparaat schakelt uit. Om de telefoon weer aan te zetten houdt u de bovenste knop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

Van de iPad zijn er verschillende modellen op de markt. Om onderscheid te maken hoe de iPad uitgeschakeld moet worden kijken we naar twee functionaliteiten. iPads die gezichtsherkenning (Face ID) hebben en iPads met vingerafdrukherkenning (Touch ID). Bij iPads met Face ID zit er geen ronde knop onderaan het scherm. Herstart deze iPads als volgt:

 • Houd de iPad in verticale positie.
 • Druk een van de volumeknoppen aan de rechterkant en de knop bovenop het apparaat tegelijk in.
 • Houd de knoppen ingedrukt totdat de schuifknop ‘Zet uit’ in beeld verschijnt.
 • Veeg van links naar rechts over de knop ‘Zet uit’.

Het apparaat schakelt uit. Zet de tablet weer aan door de bovenste knop ingedrukt te houden totdat het Apple-logo verschijnt.

Volg onderstaande stappen om een iPad met Touch ID (vingerafdrukherkenning) uit en aan te zetten.

 • Houd de iPad in verticale positie.
 • Houd knop aan de bovenkant van de iPad ingedrukt totdat de schuifknop ‘Zet uit’ in beeld verschijnt.
 • Veeg van links naar rechts over de knop ‘Zet uit’.

Het apparaat schakelt uit. Om de tablet weer aan te zetten houdt u de bovenste knop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.