Menu Zoek

Verborgen functies iPhone-knoppen

Knoppen op iPhone gebruiken
Een foto maken met de volumeknop of een binnenkomend telefoongesprek afwijzen met de zijknop. Leer alle verborgen functies van de iPhone-knoppen kennen.

Op een iPhone X en alle nieuwere modellen zitten vier fysieke knoppen. De zijknop, de schakelaar en twee volumeknoppen. Op oudere modellen zit ook nog een Thuisknop (de grote, ronde knop waarmee u teruggaat naar het Beginscherm). Waarschijnlijk hebt u alle knoppen weleens gebruikt. Maar kent u alle functies die deze knoppen hebben?

Knoppen op de iPhone

Op de iPhone 6 en alle nieuwere modellen zit aan de rechterkant van het apparaat een zijknop. Deze knop heeft drie basisfuncties:

 • In- of uitschakelen van sluimerstand: druk op de zijknop.
 • In- of uitschakelen van iPhone: zijknop ingedrukt houden tot schuifknop 'Zet uit' in het scherm verschijnt.
 • Binnenkomend gesprek afwijzen: druk op de zijknop op het moment dat iemand belt om geen geluid meer te horen. Druk tweemaal op de zijknop om het gesprek geheel af te wijzen.

Op een iPhone X en nieuwere modellen heeft de zijknop nog meer functies:

 • Goedkeuren van het installeren van een app in de App Store: nadat de app is geselecteerd in de App Store, drukt u tweemaal op de zijknop om deze app te installeren.
 • Activeren Siri: houd de zijknop kort ingedrukt.
 • Betalen met Apple Pay: druk tweemaal op de zijknop.
 • Schermafbeelding maken: druk de zijknop en de bovenste volumeknop tegelijk kort in.

Met de schakelaar aan de linkerzijde van de iPhone dempt u de geluiden en meldingen van de telefoon. Als er een oranje balkje boven de schakelaar zichtbaar is, staat de iPhone in stille modus. Bij inkomende gesprekken en meldingen klinkt geen geluid. Alleen de trilfunctie werkt dan.

Onder de schakelaar zitten twee volumeknoppen. Deze knoppen kunnen ook verschillende dingen.

 • Aanpassen van volume van muziek, video's en games: druk op de volumeknoppen tijdens het kijken van bijvoorbeeld muziek. De bovenste knop zet het volume harder en de onderste zet het zachter.
 • Belsignaal aanpassen: zorg dat er geen app openstaat. Druk op een van de volumeknoppen. Zo klinkt de beltoon harder of zachter.
 • Foto maken: open de app Camera en druk op de bovenste volumeknop.
 • Binnenkomend gesprek afwijzen: druk op de volumeknop op het moment dat iemand belt om geen geluid meer te horen. Druk tweemaal op de volumeknop om het gesprek geheel af te wijzen.

Oudere iPhone-modellen (van vóór de iPhone X) hebben nog een vijfde knop: de Thuisknop. Dat is de grote, ronde knop onderaan de telefoon. Daarmee is de telefoon te ontgrendelen (eenmaal drukken). Of keert u terug naar het Beginscherm (eenmaal drukken in openstaande app). Ook ziet u hiermee het overzicht van alle geopende apps (tweemaal drukken). En door de knop ingedrukt te houden schakelt u Siri in.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.