Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2024

iTunes: iPad of iPhone synchroniseren

Op een Windows-computer beheert u met iTunes uw digitale mediacollectie en hebt u toegang tot een groot aanbod gratis of betaalde nieuwe muziek, films et cetera. U gebruikt het programma ook om bestanden (zoals muziek) uit te wisselen tussen uw computer en uw iPad of iPhone. Dit heet synchroniseren.

Hebt u iTunes nog niet op uw computer, dan kunt u het programma downloaden via het Software-artikel. Lees het artikel 'iTunes vullen met muziek' als u nog niet eerder met iTunes hebt gewerkt en er nog geen muziek in het programma staat.

Open iTunes op de computer via Start > iTunes.

 • Ontgrendel de iPhone/iPad en sluit het apparaat met een kabel aan op de computer. Oudere modellen hebben standaard een witte kabel bijgeleverd gekregen waarbij de kabel via USB-aansluiting in de oplaadstekker zit. Haal in dat geval de stekker er vanaf. Bij nieuwere modellen moet u die apart aanschaffen.
 • Het kan zijn dat u de volgende melding op de iPhone/iPad krijgt: 'Vertrouw je deze computer?' Tik op Vertrouw.
 • Is dit de eerste keer dat u het apparaat verbind met de computer, dan kan in iTunes kan de melding verschijnen 'Welkom bij je nieuwe iPhone/iPad'. Tik in dat geval op Doorgaan.
  • Zet een vinkje bij Ik heb de iPad-softwarelicentieovereenkomst gelezen en ga ermee akkoord.
  • Tik op Doorgaan.
  • Tik op Aan de slag.
 • U ziet nu het overzicht van de iPhone/iPad.

Nu gaan we de apps die al op het apparaat staan, op de computer zetten. Deze handeling hoeft u alleen bij de eerste keer synchroniseren uit te voeren.

 • Klik in het menu van iTunes op Bestand > Apparaten > Aankopen overzetten van iPhone/Pad van xxx.
 • Boven in iTunes krijgt u de melding 'Aankopen overzetten'. Dit kan enige tijd duren.

Dan kunnen we nu verder met synchroniseren om bijvoorbeeld muziek op uw iPhone/iPad te zetten.

Synchronisatie tussen de iPad en iTunes werkt twee kanten op. Wat er op uw tablet staat, wordt in iTunes gezet en wat er in iTunes staat, wordt op uw tablet gezet. U geeft zelf aan welke onderdelen u wilt synchroniseren. We lopen nu alle onderdelen van het apparaat langs om zo aan te geven welke mogelijkheden u hebt bij het synchroniseren. We beginnen met het onderdeel 'Overzicht'.

 • Klik eventueel op het pictogram van de iPhone/iPad 170815_ipad_pictogram.
 • Bij u staat 'Overzicht' waarschijnlijk al open. Zo niet, klik dan in het linkermenu op Overzicht.
 • U kunt hier onder 'iPad' of 'iPhone' zoeken naar een update van het besturingssysteem iOS of de iPad/iPhone herstellen als deze om een of andere manier niet meer goed functioneert.
 • Staat onder 'Reservekopieën' nu 'iCloud' geselecteerd, klik dan op Deze computer. Er wordt dan een kopie van de inhoud van uw iPad/iPhone, op de computer opgeslagen. Is deze nog niet gemaakt, klik dan op Reservekopie maken. Mocht in de toekomst de informatie onverhoopt van uw iPad/iPhone zijn verdwenen, dan kunt u dit met 'Reservekopie terugzetten' weer op uw apparaat krijgen.

U ziet overigens onderin een balk waarin staat hoeveel ruimte u nog vrij hebt op de iPad/iPhone.

Bij het onderdeel 'Bestandsdeling' staan apps waar u documenten aan kunt toevoegen. Klik de app aan en u ziet aan de rechterkant de bestanden. Klik op Bestand toevoegen om een bestand toe te voegen. Houd in de balk onderin wel in de gaten of u hier ruimte voor hebt.

Dan zijn we nu aangekomen bij het onderdeel waar u waarschijnlijk het meest te vinden bent: Muziek. Hier bepaalt u welke muziek uit uw iTunes-bibliotheek u op de iPad wilt zetten.

 • Klik op Muziek.
 • Zet een vinkje voor Muziek synchroniseren. Standaard wordt nu uw gehele muziekbibliotheek op de iPad/iPhone gezet. Dit kan wat veel van het goede zijn. U ziet onderin of u daar ruimte genoeg voor hebt.
 • Hebt u niet genoeg ruimte op uw apparaat, selecteer dan Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres.
 • U kunt nu een vinkje zetten voor de onderdelen die u op de iPad/iPhone wilt zetten. U kunt bijvoorbeeld een bepaald album aanvinken. Hebt u meerdere albums van een artiest en wilt u die er allemaal op zetten, dan bent u sneller klaar door de artiest aan te vinken, dan de afzonderlijke albums.

Ook handig! Een aparte afspeellijst maken speciaal voor op uw iPad/iPhone. Deze kunt u dan hier selecteren. Hoe u de afspeellijst maakt, leest u in het artikel 'iTunes vullen met muziek'.

Dan blijven nog de onderdelen 'Films' en 'Tv-programma's' over die u kunt synchroniseren. Dat doet u op een soortgelijke manier.

U hebt nu aangegeven wat u op de iPad of iPhone wilt zetten. Klik rechts onderin op Toepassen of Synchroniseren.

Bovenin ziet u de voortgang van de synchronisatie en op het scherm van uw iPad of iPhone ziet u een soort radartje. Koppel het apparaat niet los van de computer. Is de synchronisatie klaar, dan kunt u uw muziek terugvinden op de iPad of iPhone zelf. Maar u kunt ook in iTunes zien wat er op uw apparaat aan muziek staat. Klik onder 'Op mijn apparaat' bij de iPad/ iPhone op Muziek.

Voordat u de USB-kabel uit de computer haalt, geeft u in iTunes aan dat de tablet kan worden losgekoppeld. Rechts naast de naam van de iPad/iPhone ziet u het 'Eject' teken. Klik daarop en u kunt de kabel van de iPad uit de computer halen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.