Zoeken
Menu Zoek

iTunes: iPad of iPhone synchroniseren

Met iTunes, het mediaprogramma op de Windows-computer, beheert u uw digitale mediacollectie en hebt u toegang tot een groot aanbod gratis of betaalde nieuwe muziek, films et cetera. U gebruikt het programma ook om bestanden (zoals muziek) uit te wisselen tussen uw computer en uw iPad of iPhone. Dit heet synchroniseren.

Hebt u nog niet eerder gewerkt met iTunes en staat er nog geen muziek in dit programma, lees dan eerst het artikel 'iTunes vullen met muziek'.

Open iTunes op de computer via Start  > iTunes. Gebruikt u Windows 8.1, dan opent u het programma via de tegel op het Startscherm of via de snelkoppeling op het Bureaublad. 

 • Sluit uw iPad met de bijgeleverde USB-kabel aan op de computer.
 • Verschijnt bij u in Windows het venster 'Automatisch afspelen' in beeld, klik dit dan weg met het kruisje rechtsboven in het venster.
 • In iTunes kan het scherm verschijnen 'Welkom bij uw nieuwe iPad'.
 • Klik op Doorgaan. Deze manier van synchroniseren kunt u ook na de eerste keer aansluiten gebruiken.

Synchronisatie tussen de iPad en iTunes werkt twee kanten op. Wat er op uw tablet staat, wordt in iTunes gezet en wat er in iTunes staat, wordt op uw tablet gezet. U geeft zelf aan welke onderdelen u wilt synchroniseren. 

De eerste keer dat u uw iPad synchroniseert met iTunes, moet u een paar extra handelingen verrichten om onderdelen zoals apps van uw iPad in iTunes te zetten. Dit is een belangrijke eerste stap.

 • Klik in iTunes in het menu op Store > Deze computer machtigen.
 • Geef uw Apple ID en wachtwoord op.
 • Klik op Machtigen.
 • Er wordt verbinding gemaakt met de iTunes Store om uw wachtwoord te controleren. Hebt u alles goed ingevuld, dan verschijnt de melding dat de computer is gemachtigd. Klik op OK.

Nu gaan we de apps die al op de iPad staan, op de computer zetten. Deze handeling hoeft u alleen bij de eerste keer synchroniseren uit te voeren.

 • Klik in het menu op Bestand > Apparaten > Aankopen overzetten van iPad van xxx.
 • Boven in iTunes krijgt u de melding 'Aankopen overzetten'. Dit kan enige tijd duren.

Dan kunnen we nu met een gerust hart verder met synchroniseren om bijvoorbeeld muziek op uw iPad te zetten.

We lopen nu alle onderdelen van de iPad langs om zo aan te geven welke mogelijkheden u hebt bij het synchroniseren. We beginnen met het onderdeel 'Overzicht'.

 • Klik op het pictogram van de iPad 170815_ipad_pictogram.
 • Bij u staat 'Overzicht' waarschijnlijk al open. Zo niet, klik dan in het linkermenu op Overzicht.
 • U kunt hier onder 'iPad' zoeken naar een update van het besturingssysteem iOS of de iPad herstellen als deze om een of andere manier niet meer goed functioneert.
 • Onder 'Reservekopieën' staat 'iCloud' geselecteerd. Wij gaan nu een kopie maken op de computer. Klik daarvoor op Deze computer. Er wordt dan een kopie van de inhoud van uw iPad, op de computer opgeslagen. Is deze nog niet gemaakt, klik dan op Reservekopie maken. Mocht de informatie onverhoopt van uw iPad zijn verdwenen, dan kunt u dit met 'Reservekopie terugzetten' weer op de iPad krijgen.

U ziet overigens onderin een balk waarin staat hoeveel ruimte u nog vrij hebt op de iPad.

121114_ipadsync_5

Onder 'Info' in het linkermenu kunt u lezen dat uw contacten en agenda's gesynchroniseerd worden met iCloud. Wanneer u naar www.icloud.com gaat en daar inlogt met uw Apple ID, ziet u dat uw contacten en agenda's daar ook terug te vinden zijn.

U kunt hier ook E-mailaccounts synchroniseren, maar daar gaan wij verder niet op in. Hoe u uw e-mail rechtstreeks koppelt aan de iPad, leest u in het artikel 'E-mail instellen op de tablet en smartphone'.

Bij het onderdeel 'Apps' kunt u verschillende dingen doen.

 • Controleer of er een vinkje staat bij Nieuwe iPad en iPhone apps automatisch installeren. Dit is handig omdat u zo niet elke keer hoeft te bedenken wat u wel of niet over wilt zetten. 
 • En wilt u snel meerdere apps verwijderen (let op, ze zijn dan ook echt weg), dan hoeft u achter de apps alleen maar te klikken op Verwijderen.
 • Er zijn ook apps waar u documenten aan kunt toevoegen. Hebt u zo'n app geïnstalleerd, dan ziet u deze onder 'Bestandsdeling'. Klik de app aan en u ziet aan de rechterkant de bestanden. Klik op Bestand toevoegen om een bestand toevoegen. Houd in de balk onderin wel in de gaten of u hier ruimte voor hebt.

Dan zijn we nu aangekomen bij het onderdeel waar u waarschijnlijk het meest te vinden bent: Muziek. Hier bepaalt u welke muziek uit uw iTunes-bibliotheek u op de iPad wilt zetten.

 • Zet een vinkje voor Muziek synchroniseren. Standaard wordt nu uw gehele muziekbibliotheek op de iPad gezet. Dit kan wat veel van het goede zijn. U ziet onderin of u daar ruimte genoeg voor hebt.
 • Hebt u niet genoeg ruimte op de iPad, selecteer dan Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres.
 • U kunt nu een vinkje zetten voor de onderdelen die u op de iPad wilt zetten. U kunt bijvoorbeeld een bepaald album aanvinken. Hebt u meerdere albums van een artiest en wilt u die er allemaal op zetten, dan bent u sneller klaar door de artiest aan te vinken, dan de afzonderlijke albums.

Ook handig! Een aparte afspeellijst maken speciaal voor op uw iPad. Deze kunt u dan hier selecteren. Hoe u de afspeellijst maakt, leest u in het artikel 'iTunes vullen met muziek'. 

Dan blijven er nog drie onderdelen over, namelijk 'Films', 'Tv-programma's' en 'Foto's'. Deze onderdelen synchroniseert u op een soortgelijke manier. Foto's overzetten behoeft wat meer uitleg. In de tip ' Foto's op iPad zetten via iTunes ' leest u hoe u dat doet met iTunes.

U hebt nu aangegeven wat u op de iPad wilt zetten. Klik rechts onderin op Toepassen of Synchroniseren.

Bovenin ziet u de voortgang van de synchronisatie en links bij uw iPad ziet u een soort radartje. De iPad kunt u dan niet loskoppelen. Is de synchronisatie klaar, dan kunt u uw muziek terugvinden op de iPad zelf. Maar u kunt ook in iTunes zien wat er op uw iPad aan muziek staat. Klik onder 'Op mijn apparaat' bij de iPad op Muziek.

Voordat u de USB-kabel uit de computer haalt, geeft u in iTunes aan dat de tablet kan worden losgekoppeld. Rechts naast de naam van de iPad ziet u het 'Eject' teken. Klik daarop en u kunt de kabel van de iPad uit de computer halen.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.