SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Klondike (Windows 8.1)

Klondike is een andere naam voor het spel Patience, het klassieke kaartspel met zeven kolommen dat u in uw eentje kunt spelen.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel bespreken we hoe u Klondike downloadt, installeert en hoe u het spel speelt in Windows 8.1.

Hebt u Windows 7? Lees dan het artikel 'Patience (Windows 7)'.

Klondike is onderdeel van Microsoft Solitaire Collection. Dit is een verzameling van vijf spellen. U vindt Microsoft Solitaire Collection in de Windows Store, de 'winkel' waar u gratis en betaalde apps downloadt. Klondike zit niet standaard in Windows. Wel kunt u het gratis downloaden en daarna op de computer spelen. Om het spel te downloaden hebt u wel een Microsoft-account nodig. Hebt u nog geen Microsoft-account, lees dan in het artikel 'Microsoft-account maken' hoe u dat doet. U kunt het spel als volgt downloaden:

 • Klik in het Startscherm van Windows 8.1 op de tegel Store.
 • Typ in het zoekvak 'solitaire' en klik dan op het zoekresultaat 'Microsoft Solitaire Collection'.
 • Klik links op Installeren.
solitaire-groot1-
 • U vindt Microsoft Solitaire Collection vanaf nu rechts in het Startscherm.
 • De volgende keer dat u het spel wilt starten, klikt u op de tegel Microsoft Solitaire Collection.
 • De eerste keer dat u Microsoft Solitaire Collection opent, krijgt u een melding te zien waarin wordt gevraagd of u het spel toegang wilt geven tot uw gegevens. Klik op Ja.
 • U krijgt nu een menu te zien waarin u kunt kiezen welk spel u wilt spelen. Klik op Klondike.
Solitaire_8_Starten
Het doel van Klondike is om alle kaarten te verzamelen in reeksen van afwisselend rode en zwarte kaarten van aas naar heer. Klondike_8_Doel
 • De kaarten worden gedeeld aan het begin van het spel. Als er azen openliggen, dan klikt u hierop om de azen te verplaatsen naar een van de lege vakken rechtsboven. Vervolgens kijkt u of u nog andere kaarten kunt verplaatsen.
 • De openliggende kaart naast de hoofdstapel kan altijd worden gespeeld.
 • U kunt een of meer kaarten van de ene rij naar de andere verplaatsen door deze te slepen met de muis. Dubbelklik op een kaart om deze van de hoofdstapel of een rij naar een gesorteerde stapel te verplaatsen.
 • Als u alle speelbare kaarten naar de bijbehorende gesorteerde stapel rechtsboven wilt verplaatsen, dan klikt u met de rechtermuisknop op het speelbord.
 • Als een stapel leeg is, dan kunt u er een heer (eventueel samen met de bijbehorende stapel) naartoe verplaatsen.
 • Als u verder geen kaarten meer kunt verplaatsen, dan klikt u op de hoofdstapel linksboven om de kaarten op deze stapel om te draaien.
 • Zorg ervoor dat de kolommen ongeveer van gelijke lengte zijn. Reeksen zijn stapels open kaarten die u maakt door een zwarte op een rode of een rode op een zwarte kaart te leggen in de juiste volgorde. Naarmate een van de kolommen langer is dan de andere, wordt het steeds moeilijker om andere kaarten te verplaatsen.
 • Draai de kaarten eerst om. Draai altijd eerst zo veel mogelijk kaarten om voordat u de bovenste kaart van de hoofdstapel speelt.
 • Speel vanuit de grootste stapels. Hoe meer dichte kaarten zich in een stapel bevinden, hoe beter het is om eerst kaarten van die stapel om te draaien. Hoe meer kaarten een stapel telt, hoe groter de kans om kaarten te verplaatsen. En dat vergroot weer de kans om kaarten in de kleinere stapels om te draaien.
 • De spelregels kunt u lezen door te klikken op Zo speel je.
 • Om een nieuw spel te starten, klikt u eerst op de rechtermuisknop en vervolgens op Opnieuw delen.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.