Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Deze 10 kanalen op YouTube zijn een bezoekje waard

Kanalen op YouTube

Op videosite YouTube is van alles te vinden. Gekke filmpjes of juist leerzame. Een overzicht van een aantal kanalen die de moeite waard zijn.

YouTube is met meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers de grootste videosite van de wereld. Google is de eigenaar. Elke minuut wordt er op YouTube meer dan vierhonderd uur aan video's online gezet. De video's staan niet alleen op YouTube, maar ook op websites. En via Facebook en andere sociale media delen mensen YouTube-video's die ze leuk vinden.

YouTube heeft zogeheten kanalen. Hierop staan video's van één aanbieder of over een bepaald onderwerp bij elkaar. Ook SeniorWeb heeft een eigen kanaal.

Iedereen die graag fotografeert en er meer over wil leren, is bij het kanaal van Zoom aan het goede adres. Er staan tientallen video's die ingaan op onder meer instellingen van de camera, fotograferen van dieren of mensen en zwartwit-fotografie. Nieuwe camera's staan ook centraal in een deel van de filmpjes. Bekijk ook eens de video's met tips van de bekende fotograaf William Rutten.

Sportliefhebbers opgelet! Op het kanaal Ziggo Sport staan genoeg video's om uren en uren te vullen met belangrijke momenten uit allerlei sportwedstrijden. De meeste video's gaan over voetbal, maar er zijn ook volledige uitzendingen van programma's over andere sporten te bekijken, zoals Formule 1 Café. Er is geen abonnement op Ziggo nodig om de video's af te spelen.

Natuurmonumenten beheert allerlei natuurgebieden in ons land. Op het kanaal van de vereniging zijn uiteenlopende films te zien, maar uiteraard met als gemeenschappelijk onderwerp de Nederlandse natuur. Mensen vertellen over hun band met de natuur, er zijn video's over acties van Natuurmonumenten en allerlei fragmenten die bepaalde gebieden centraal stellen. Via een van de afspeellijsten (playlists) ziet u filmpjes rondom hetzelfde onderwerp.

Wie zelf een klus in huis wil doen, kan op het kanaal Klussen met Henk inspiratie opdoen. Deze fanatieke hobbyklusser pakt de meest uiteenlopende projecten aan en laat zien hoe het moet. Van het maken van een kastje en het vervangen van de gasslang tot een filmpje over reparatie van een koffieapparaat: er staat van alles.

Dit kanaal moet u maar met een knipoog nemen. Oudjes is een kanaal waarop senioren in grappig bedoelde video's moderne fenomenen onder de loep nemen. Dat kan gaan over van alles, van straattaal tot de zangeres Glennis Grace en van rijexamen tot heliumballonnen. Het is allemaal niet erg serieus bedoeld, maar als u zin hebt in een video over een luchtig onderwerp best de moeite van het kijken waard.

Allerlei uiteenlopende video's zijn te vinden op het kanaal 5 minuten knutselen. Niet alleen knutselprojecten, maar ook zogeheten life hacks. Dat zijn trucjes om iets heel anders te doen met een bepaald voorwerp, waardoor ons leven een stuk makkelijker wordt gemaakt. Bijvoorbeeld creatieve ideetjes voor het recyclen van plastic rietjes. De video's zijn kleurig en qua taalgebruik gericht op de jeugd, maar er staan leuke tips tussen die van pas komen.

Het kanaal van het Polygoonjournaal staat vol met oude video's die het instituut voor Beeld en Geluid online zet. Die organisatie bezit een archief met meer dan een miljoen uur radio, televisie, film en muziek. Op dit kanaal vindt u thematisch op onderwerp geordende afspeellijsten met daarin korte filmpjes uit de collectie Polygoon Nieuws, de bioscoopjournaals van vroeger. Toen mensen nog geen televisie thuis hadden, kon men in de bioscoop het nieuws uit binnen- en buitenland zien. De filmpjes doen vaak nostalgisch aan en roepen herinneringen aan vroeger op.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de andere royals hebben geregeld openbare activiteiten waar video's van worden gemaakt. Deze en andere filmpjes zijn te bekijken via het kanaal van het Koninklijk Huis. U vindt er van alles, van registraties van Prinsjesdag tot openingen. De video's zijn gerangschikt in afspeellijsten.

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Op internet brengen verslaggevers het laatste nieuws gebracht in uitzendingen en video's. Op het YouTube-kanaal van de NOS is van alles te vinden. Niet alleen nieuwsvideo's over belangrijke onderwerpen uit binnen- en buitenland maar ook live video's en hele uitzendingen. Wie het nieuws op de voet volgt, vindt hier een brede verzameling aan nieuwsonderwerpen.

De Consumentenbond is bij het grote publiek vooral bekend van de tests. Van wasmachines en stofzuigers tot aan mobiele telefoons: van alles wordt uitgeprobeerd. Op het kanaal van de Consumentenbond vindt u tientallen video's met besprekingen. Handig is om de afspeellijsten te gebruiken, zo vindt u de snel de video's over onderwerpen waar u meer over wilt weten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.