Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Leuke kanalen op YouTube

Foto: Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Op videosite YouTube is van alles te vinden. Gekke filmpjes of juist leerzame. Op kanalen staan video's van één aanbieder of over een bepaald onderwerp bij elkaar.

YouTube is met meer dan 1 miljard gebruikers de grootste videosite van de wereld. Google is de eigenaar. Elke minuut wordt er op YouTube meer dan 300 uur aan video's online gezet. De video's worden niet alleen op YouTube bekeken, maar ook op websites gezet en via Facebook gedeeld. Iedereen met een account op YouTube kan video's online zetten, oftewel uploaden zoals dat ook wel heet. Om video's te bekijken is geen account nodig. Mensen zoeken in de zoekbalk naar onderwerpen die ze interesseren of waar ze meer over willen weten. Uit de resultaten klikken ze de video aan die ze willen zien. Een leuk tijdverdrijf! SeniorWeb selecteert vier kanalen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Het kanaal van het Polygoonjournaal wordt beheerd door het instituut voor Beeld en Geluid. Die organisatie bezit een archief met meer dan een miljoen uur radio, televisie, film en muziek. Op dit kanaal vindt u thematisch op onderwerp geordende afspeellijsten met daarin korte filmpjes uit de collectie Polygoon Nieuws, de bioscoopjournaals van vroeger. Toen mensen nog geen televisie thuis hadden, kon men in de bioscoop het nieuws uit binnen- en buitenland zien. De filmpjes doen vaak nostalgisch aan en roepen herinneringen aan vroeger op.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de andere royals hebben geregeld openbare activiteiten waar video's van worden gemaakt. Deze en andere filmpjes zijn te bekijken via het kanaal van het Koninklijk Huis. U vindt er van alles, van registraties van Prinsjesdag tot openingen. De video's zijn gerangschikt in afspeellijsten.

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Op internet wordt ook het laatste nieuws gebracht in uitzendingen en video's. Op het YouTube-kanaal van de NOS is van alles te vinden. Niet alleen nieuwsvideo's over belangrijke onderwerpen uit binnen- en buitenland maar ook wat luchtiger onderwerpen, zoals het 75-jarig bestaan van het autoracen in Nederland.

De Consumentenbond is bij het grote publiek vooral bekend van de tests. Van wasmachines en stofzuigers tot aan mobiele telefoons: van alles wordt uitgeprobeerd. Op het kanaal van de Consumentenbond vindt u tientallen video's met besprekingen. Handig is om de afspeellijsten te gebruiken, zo vindt u de snel de video's over onderwerpen waar u meer over wilt weten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.