Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Mac-computers: het Bureaublad

Wanneer u gewend bent aan een pc met Windows als besturingssysteem, is een Apple-computer met macOS als besturingssysteem ineens heel anders. Of toch niet? In essentie blijft alles hetzelfde, en het startpunt van macOS is een Bureaublad.

Het bureaublad van macOS kent vier belangrijke onderdelen:

 • De Bureaubladachtergrond
 • De pictogrammen
 • De Menubalk
 • Het Dock
Deze onderdelen behandelen we in dit artikel en zijn geschreven voor het besturingssysteem macOS 10.12 Sierra of hoger.
Het Bureaublad is wat u krijgt voorgeschoteld wanneer u de Mac start, of wanneer u niet met een programma werkt.

Pas als volgt de Bureaubladachtergrond naar eigen wens aan op een Mac met macOS 10.14 Mojave of hoger.

 • Klik op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging. U kunt ook met uw rechtermuisknop klikken op het Bureaublad > Wijzig bureaubladachtergrond.
 • Zorg dat het tabblad 'Bureaublad' openstaat.
 • Klik op de afbeelding die u als achtergrond wilt hebben. De achtergrond wordt direct ingeschakeld.
 • Wilt u een effen kleur als achtergrond, klik dan in het linkermenu op Kleuren en selecteer de kleur die u als achtergrond wilt instellen. De achtergrondkleur is direct zichtbaar.

Eigen foto als achtergrond
Om een eigen foto als achtergrond in te voegen, volgt u de eerste twee stappen van hierboven. U kunt nu op één van de volgende twee manieren verdergaan:

Hebt u geen mappen aangemaakt in uw map Afbeeldingen, ga dan als volgt verder:

 • Klik in het linkermenu op Mappen of Foto's.
 • Al uw foto's verschijnen.
 • Klik op de foto die u als achtergrond wilt instellen. De foto wordt direct als achtergrond ingesteld.

Hebt u mappen aangemaakt in uw map Afbeeldingen, dan gaat u als volgt verder:

 • Klik in het linkermenu op Mappen.
 • Klik onderaan op het plusteken (+).
 • Selecteer de map met afbeeldingen waar de foto instaat die u als achtergrond wilt instellen.
 • Als u de map hebt gevonden klikt u op Kies en de map wordt (tijdelijk) toegevoegd.
 • U kunt nu de afbeelding selecteren die u als achtergrond wilt instellen. U hoeft dit niet verder te bevestigen.

Wilt u dat de afbeelding op het Bureaublad af en toe vanzelf wijzigt?
Om uw Bureaubladachtergrond af en toe te laten wijzigen, gaat u weer vanaf de eerste twee stappen als volgt verder:

 • Zet een vinkje voor Wijzig afbeelding.
 • Selecteer hoe vaak u wilt dat een afbeelding wijzigt door op het pijltje te klikken en de juiste interval aan te klikken, bijvoorbeeld elk half uur.

Wanneer u een cd/dvd, usb-stick of externe schijf aansluit op de Mac, dan verschijnt daarvan een pictogram op het Bureaublad. Via dit pictogram kunt u het met een dubbelklik openen.

De Menubalk is een belangrijk onderdeel van macOS. U kunt het vergelijken met de Taakbalk in Windows. Een belangrijk verschil echter is dat de Menubalk in macOS contextueel is. Dat wil zeggen dat de menubalk verandert op basis van wat u aan het doen bent. macOS toont de opties die u nodig hebt, op het moment dat u ze nodig hebt en anders niet.

Wanneer u geen programma hebt geopend, of op een lege plek op het Bureaublad klikt, ziet u de standaardweergave van de Menubalk. Helemaal links in die balk ziet u het appeltje. Dat is vergelijkbaar met de Start-knop in Windows. Dit is waar u de eigenschappen van uw computer vindt, de configuratie-instellingen te bekijken (dit heet in macOS Systeemvoorkeuren) en de mogelijkheid om de computer uit te zetten.

Naast het appeltje ziet u in de Menubalk het woord Finder staan. Finder is altijd actief en is het programma dat ervoor zorgt dat u door macOS kunt navigeren. Daarom staat Finder standaard in de menubalk weergegeven. Meer uitleg over Finder leest u in het artikel 'Mac-computers: Finder'.
Wanneer u een programma opent, bijvoorbeeld Teksteditor (Kladblok voor macOS), dan ziet u dat de Menubalk verandert. Het woord 'Finder' verandert in de naam van het programma dat u opent ('Teksteditor')', en de opties daarnaast zijn nu de opties die bij dat programma horen. Het appeltje blijft echter altijd staan, evenals het uiterste rechterdeel van de Menubalk.

Rechtsboven in de Menubalk vindt u verschillende pictogrammen. Bijvoorbeeld een pictogram voor draadloos internet en een klok. Welke pictogrammen u ziet hangt af van uw systeem. Hebt u geen draadloos internet bijvoorbeeld, dan is dit pictogram daar niet zichtbaar.

Wat u altijd rechtsboven in de menubalk ziet staan, is een pictogram met een vergrootglas. Klikt u daarop, dan ontvouwt zich een zoekveld waarmee u heel de computer kunt doorzoeken. Deze zoekfunctie heet Spotlight.

Tot slot is er nog het Dock, de balk onder in het scherm. Dit is de makkelijkste plek om programma's te starten. Standaard staan er al wat programma's op, maar u kunt deze naar eigen wens indelen. U opent een programma door op het pictogram ervan op het Dock te klikken. Wanneer u een programma opent, verschijnt er een klein stipje onder het pictogram op het Dock, zodat u kunt zien dat het is geopend.

Dock

Aan de rechterkant van het Dock ziet u de Prullenmand. U kunt bestanden en programma's verwijderen door ze naar de prullenbak te slepen. Links naast de prullenbak bevindt zich iets wat we een stapel noemen. Klikt u op het pictogram van een stapel dan wordt er geen programma geopend, maar de inhoud van een map vouwt uit. U kunt dan direct een document uit de inhoud openen, of de map openen in Finder. Bij u kan de stapel er ook uitzien als een mapje, maar het principe blijft gelijk.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.