Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 november 2023

Mac-computers: het bureaublad

Mac-computers: het BureaubladHet bureaublad van uw Apple-computer met macOS kunt u persoonlijk maken. Pas uw achtergrond of het dock aan of werk handig met de menubalk.

Het bureaublad van macOS kent vier belangrijke onderdelen:

 • De bureaubladachtergrond
 • De pictogrammen
 • De menubalk
 • Het dock
Deze onderdelen behandelen we in dit artikel en zijn geschreven voor het besturingssysteem macOS 13 Ventura en macOS 14 Sonoma.

Het bureaublad is wat u krijgt voorgeschoteld wanneer u de Mac start, of wanneer u niet met een programma werkt. Pas als volgt de bureaubladachtergrond naar eigen wens aan op een Mac met macOS 13 Ventura of hoger.

 • Klik op het Apple-logo > Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura) >Achtergrond (macOS 13 Ventura). U kunt ook met uw rechtermuisknop klikken op het bureaublad > Wijzig achtergrond.
 • Klik op de afbeelding die u als achtergrond wilt hebben. De achtergrond wordt direct ingeschakeld.
 • Wilt u een effen kleur als achtergrond, scrol naar beneden (macOS 13 Ventura) en selecteer de kleur die u als achtergrond wilt instellen. De achtergrondkleur is direct zichtbaar.

Eigen foto als achtergrond
Om een eigen foto als achtergrond in te voegen, volgt u de eerste twee stappen van hierboven. U kunt nu op één van de volgende twee manieren verdergaan:

Hebt u geen mappen aangemaakt in uw map 'Afbeeldingen', ga dan als volgt verder:

 • Scrol naar beneden (macOS 13 Ventura).
 • Al uw foto's verschijnen.
 • Klik op de foto die u als achtergrond wilt instellen. De foto wordt direct als achtergrond ingesteld.

Hebt u mappen aangemaakt in uw map 'Afbeeldingen', dan gaat u als volgt verder:

 • Tik onderaan op Voeg map toe (macOS 13 Ventura).
 • Selecteer de map met afbeeldingen waar de foto instaat die u als achtergrond wilt instellen.
 • Als u de map hebt gevonden klikt u op Kies en de map wordt (tijdelijk) toegevoegd.
 • U kunt nu de afbeelding selecteren die u als achtergrond wilt instellen. U hoeft dit niet verder te bevestigen.

Wilt u dat de afbeelding op het bureaublad af en toe vanzelf wijzigt?
Dit kan met wanneer u een effen kleur of eigen foto als achtergrond instelt. Om uw bureaubladachtergrond af en toe te laten wijzigen, gaat u weer vanaf de eerste twee stappen als volgt verder:

 • Tik voor de gewenste map of voor de kleuren op Roteer.
 • Selecteer hoe vaak u wilt dat een afbeelding wijzigt door op het pijltje te klikken en de juiste interval aan te klikken, bijvoorbeeld elk half uur.

Wanneer u een cd/dvd, usb-stick of externe schijf aansluit op de Mac, dan verschijnt daarvan een pictogram op het bureaublad. Via dit pictogram kunt u het aangesloten apparaat met een dubbelklik openen.

De menubalk is een belangrijk onderdeel van macOS. U kunt het vergelijken met de Taakbalk in Windows. Een belangrijk verschil is dat de menubalk verandert op basis van wat u aan het doen bent. MacOS toont de opties die u nodig hebt, op het moment dat u ze nodig hebt en anders niet.

Wanneer u geen programma hebt geopend, of op een lege plek op het bureaublad klikt, ziet u de standaardweergave van de menubalk. Helemaal links ziet u het Apple-logo. Deze is vergelijkbaar met de startknop in Windows en is altijd zichtbaar in de menubalk. Hier vindt u de eigenschappen van uw computer, de configuratie-instellingen (dit heet in macOS Systeeminstellingen) en de mogelijkheid om de computer uit te zetten.

Finder en programma's openen

Naast het Apple-logo staat het woord Finder. Dit programma is altijd actief en zorgt ervoor dat u door macOS kunt navigeren. Finder is te zien in de standaardweergave, maar maakt plaats voor de naam van een programma wanneer u deze opent. Bijvoorbeeld voor 'Teksteditor' (Kladblok voor macOS) wanneer u dit programma opent. Naast 'Teksteditor' verschijnen de opties die bij het programma horen.

Rechterdeel met zoekfunctie

In het rechterdeel van de menubalk staan verschillende pictogrammen. Bijvoorbeeld een pictogram voor draadloos internet en een klok. Welke pictogrammen zichtbaar zijn, hangt af van uw systeem. Als u geen wifi heeft bijvoorbeeld, is het pictogram niet zichtbaar.

Het pictogram van een vergrootglas is altijd zichtbaar. Klik erop en er verschijnt een venster met zoekveld. Met deze zoekfunctie genaamd Spotlight doorzoekt u heel de computer.

Bedieningspaneel

Naast het pictogram voor Spotlight staat die van het bedieningspaneel. Met het bedieningspaneel hebt u snel toegang tot veel gebruikte functies zoals wifi, Niet storen, helderheid van het beeldscherm en geluidsvolume aanpassen.

Tot slot is er nog het dock, de balk onderin het scherm. Dit is de makkelijkste plek om programma's te starten. Standaard staan er al wat programma's op, maar het is naar wens in te delen. U opent een programma door op het pictogram ervan op het dock te klikken. Wanneer u een programma opent, verschijnt er een klein stipje onder het pictogram op het dock, zo ziet u dat het is geopend.

Dock

Prullenbak en stapel

Helemaal rechts op het dock staan de Prullenbak en een stapel. Versleep bestanden en programma's die u wilt verwijderen naar de prullenbak. Klik op de stapel om een document of bestand te openen in de Finder of meteen de inhoud ervan te bekijken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.