Mac-computers: het bureaublad
Het bureaublad van uw Apple-computer met macOS kunt u persoonlijk maken. Pas uw achtergrond of het dock aan of werk handig met de menubalk.
Vier belangrijke onderdelen
Het bureaublad van macOS kent vier belangrijke onderdelen:
- De bureaubladachtergrond
- De pictogrammen
- De menubalk
- Het dock
De bureaubladachtergrond veranderen
Het bureaublad is wat u krijgt voorgeschoteld wanneer u de Mac start, of wanneer u niet met een programma werkt. Pas als volgt de bureaubladachtergrond naar eigen wens aan op een Mac met macOS 12 Monterey of hoger.
- Klik op het Apple-logo > Systeemvoorkeuren (macOS 12 Monterey) of Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura) > Bureaublad en schermbeveiliging (macOS 12 Monterey) of Achtergrond (macOS 13 Ventura). U kunt ook met uw rechtermuisknop klikken op het bureaublad > Wijzig (bureaublad)achtergrond.
- Zorg dat het tabblad 'Bureaublad' openstaat bij macOS 12 Monterey.
- Klik op de afbeelding die u als achtergrond wilt hebben. De achtergrond wordt direct ingeschakeld.
- Wilt u een effen kleur als achtergrond, klik dan in het linkermenu op Kleuren (macOS 12 Monterey) of scrol naar beneden (macOS 13 Ventura) en selecteer de kleur die u als achtergrond wilt instellen. De achtergrondkleur is direct zichtbaar.
Eigen foto als achtergrond
Om een eigen foto als achtergrond in te voegen, volgt u de eerste twee stappen van hierboven. U kunt nu op één van de volgende twee manieren verdergaan:
Hebt u geen mappen aangemaakt in uw map 'Afbeeldingen', ga dan als volgt verder:
- Klik in het linkermenu op Foto's (macOS 12 Monterey) of scrol naar beneden (macOS 13 Ventura).
- Al uw foto's verschijnen.
- Klik op de foto die u als achtergrond wilt instellen. De foto wordt direct als achtergrond ingesteld.
Hebt u mappen aangemaakt in uw map 'Afbeeldingen', dan gaat u als volgt verder:
- Klik in het linkermenu op Mappen en klik onderaan op het plusteken (+) (macOS 12 Monterey). Of tik onderaan op Voeg map toe (macOS 13 Ventura).
- Selecteer de map met afbeeldingen waar de foto instaat die u als achtergrond wilt instellen.
- Als u de map hebt gevonden klikt u op Kies en de map wordt (tijdelijk) toegevoegd.
- U kunt nu de afbeelding selecteren die u als achtergrond wilt instellen. U hoeft dit niet verder te bevestigen.
Wilt u dat de afbeelding op het bureaublad af en toe vanzelf wijzigt?
Dit kan met wanneer u een effen kleur of eigen foto als achtergrond instelt. Om uw bureaubladachtergrond af en toe te laten wijzigen, gaat u weer vanaf de eerste twee stappen als volgt verder:
- Zet een vinkje voor Wijzig afbeelding (macOS 12 Monterey). Of tik voor de gewenste map of voor de kleuren op Roteer.
- Selecteer hoe vaak u wilt dat een afbeelding wijzigt door op het pijltje te klikken en de juiste interval aan te klikken, bijvoorbeeld elk half uur.
De pictogrammen
Wanneer u een cd/dvd, usb-stick of externe schijf aansluit op de Mac, dan verschijnt daarvan een pictogram op het bureaublad. Via dit pictogram kunt u het met een dubbelklik openen.
De menubalk
De menubalk is een belangrijk onderdeel van macOS. U kunt het vergelijken met de taakbalk in Windows. Een belangrijk verschil is dat de menubalk verandert op basis van wat u aan het doen bent. MacOS toont de opties die u nodig hebt, op het moment dat u ze nodig hebt en anders niet.
Wanneer u geen programma hebt geopend, of op een lege plek op het bureaublad klikt, ziet u de standaardweergave van de menubalk. Helemaal links ziet u het Apple-logo. Deze is vergelijkbaar met de startknop in Windows en is altijd zichtbaar in de menubalk. Hier vindt u de eigenschappen van uw computer, de configuratie-instellingen (dit heet in macOS Systeemvoorkeuren of Systeeminstellingen) en de mogelijkheid om de computer uit te zetten.
Finder en programma's openen
Naast het Apple-logo staat het woord Finder. Dit programma is altijd actief en zorgt ervoor dat u door macOS kunt navigeren. Finder is te zien in de standaardweergave, maar maakt plaats voor de naam van een programma wanneer u deze opent. Bijvoorbeeld voor 'Teksteditor' (Kladblok voor macOS) wanneer u dit programma opent. Naast 'Teksteditor' verschijnen de opties die bij het programma horen.
Rechterdeel met zoekfunctie
In het rechterdeel van de menubalk staan verschillende pictogrammen. Bijvoorbeeld een pictogram voor draadloos internet en een klok. Welke pictogrammen zichtbaar zijn, hangt af van uw systeem. Als u geen wifi heeft bijvoorbeeld, is het pictogram niet zichtbaar.
Het pictogram van een vergrootglas is altijd zichtbaar. Klik erop en er verschijnt een venster met zoekveld. Met deze zoekfunctie genaamd Spotlight doorzoekt u heel de computer.
Bedieningspaneel
Naast het pictogram voor Spotlight staat die van het bedieningspaneel. Met het bedieningspaneel hebt u snel toegang tot veel gebruikte functies zoals wifi, Niet storen, helderheid van het beeldscherm en geluidsvolume aanpassen.
Het dock
Tot slot is er nog het dock, de balk onderin het scherm. Dit is de makkelijkste plek om programma's te starten. Standaard staan er al wat programma's op, maar het is naar wens in te delen. U opent een programma door op het pictogram ervan op het dock te klikken. Wanneer u een programma opent, verschijnt er een klein stipje onder het pictogram op het dock, zo ziet u dat het is geopend.
Prullenbak en stapel
Helemaal rechts op het dock staan de Prullenbak en een stapel. Versleep bestanden en programma's die u wilt verwijderen naar de prullenbak. Klik op de stapel om een document of bestand te openen in de Finder of meteen de inhoud ervan te bekijken.