Mac-computers: Finder
Wat functionaliteit betreft lijkt Finder nog het meest op de Verkenner van Windows, maar het uiterlijk is volledig anders. Hij werkt gelukkig net zo eenvoudig. Dit artikel is geschikt voor Mac-computers met macOS 10.15 Catalina of hoger.
Finder openen
Het uiterlijk van Finder
Het Finder-venster is opgedeeld in een linker- en rechterdeelvenster. Dit werkt eigenlijk precies zoals de Windows-verkenner: aan de linkerkant geeft u aan naar welke map u wilt navigeren en vervolgens wordt de inhoud van die map aan de rechterkant getoond.
Standaard opent Finder met de optie 'Recent', waar de laatste bewerkte bestanden onder elkaar worden getoond.
Finder, linkerdeelvenster: Favorieten
Finder, linkerdeelvenster: Locaties
Programma openen via Finder
U kunt met Finder ook programma's starten. U klikt daarvoor op de optie Apps (macOS 10.15 Catalina en hoger) of Programma's (macOS 10.14 Mojave en lager) in de linkerdeelnavigatie. Dubbelklik daarna op de naam van een programma om het te starten.
Een andere manier om een programma op te starten is rechtstreeks vanaf uw Dock (de balk aan de onderzijde van uw beeldscherm).
Werken met tabbladen
Vanaf het besturingssysteem OS X 10.9 Mavericks ondersteunt Finder het gebruik van tabbladen, zoals u deze gewend bent van uw internetbrowser. Met tabbladen kunt u meerdere mappen binnen de Finder naast elkaar open hebben staan. Dit is bijvoorbeeld handig als u een bestand wilt verplaatsen van de ene map naar de andere.
De Finder opent standaard met één venster, zonder tabbladen. U kunt als volgt een nieuw tabblad openen:
- Klik in de menubalk bovenin op Archief.
- Klik op Nieuw tabblad.
- Een nieuw tabblad wordt geopend met de map 'Recent'. U kunt nu in beide tabbladen naar verschillende mappen in de Finder bladeren.
- Wilt u nog een extra tabblad openen, klik dan rechts van het meest rechter tabblad op het plusteken
. Een nieuw tabblad opent aan de rechterkant. Wilt u een tabblad sluiten, klik dan links in het tabblad op het kruisje
.
Navigeren door Finder

Navigeren: Symbolen
In deze weergave wordt een overzicht met pictogrammen weergegeven van de inhoud van een map. Dit is niet de meest compacte weergave, maar wel handig als u visueel bent ingesteld.
Navigeren: Lijst
Dit is de meest compacte weergave waarin u onder andere naam, bewerkingsdatum, grootte enzovoort van de bestanden ziet en de bestanden daar ook op kunt sorteren.
Navigeren: Kolommen
Bij 'Kolommen' wordt er een nieuwe kolom geopend voor elke submap die u aanklikt zodat u eenvoudig kunt zien hoe diep u in een mappenstructuur zit.
Navigeren: Galarie
Galerie toont een bestand groot met daarin een lint met andere bestanden in de map. Deze weergave is ideaal voor het bekijken van afbeeldingen.