Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 november 2023

Mac-computers: de Finder

Mac-computers: Finder Met de Finder bladert u naar mappen, bestanden en programma's, net als de Verkenner van Windows, maar het uiterlijk is volledig anders. Hij werkt gelukkig net zo eenvoudig. Dit artikel is geschikt voor Mac-computers met macOS 13 Ventura of hoger.

Het openen van Finder is heel eenvoudig, omdat er al een pictogram voor aanwezig is op het dock. Klik op dit pictogram (een lachend gezichtje) helemaal links op het dock om Finder te starten.

Het Finder-venster is opgedeeld in een linker- en rechterdeelvenster. Dit werkt eigenlijk precies zoals de Windows-verkenner: aan de linkerkant geeft u aan naar welke map u wilt navigeren en vervolgens wordt de inhoud van die map aan de rechterkant getoond.

In dit gedeelte linksboven, staan snelkoppelingen naar mappen en/of onderdelen die u waarschijnlijk vaak zult gebruiken, zoals Bureaublad, Documenten, Apps, Downloads enzovoort.
Dit gedeelte in het linker venster, zal niet voor iedereen zichtbaar zijn. Maakt uw computer echter deel uit van een netwerk dan zullen deze apparaten hier getoond worden. Bovendien treft u hier ook externe opslagdragers, zoals een aangesloten usb-stick of harde schijf.

U kunt met de Finder ook programma's starten. U klikt daarvoor onder 'Favorieten' op de optie Apps in de linkerdeelnavigatie. Dubbelklik daarna op de naam van een programma om het te starten.

Een andere manier om een programma op te starten is rechtstreeks vanaf het Dock (de balk aan de onderzijde van uw beeldscherm).

De Finder ondersteunt het gebruik van tabbladen zoals u dat gewend bent van uw internetbrowser. Met tabbladen kunt u meerdere mappen binnen de Finder naast elkaar open hebben staan. Dit is bijvoorbeeld handig als u een bestand wilt verplaatsen van de ene map naar de andere.

De Finder opent standaard met één venster, zonder tabbladen. U kunt als volgt een nieuw tabblad openen:

  • Klik in de menubalk bovenin op Archief.
  • Klik op Nieuw tabblad.

Nieuw tabblad in Finder

  • Een nieuw tabblad wordt geopend. U kunt nu in beide tabbladen naar verschillende mappen in de Finder bladeren.
  • Wilt u nog een extra tabblad openen, klik dan rechts van het meest rechter tabblad op het plusteken 051115_mac_finder_1. Een nieuw tabblad opent aan de rechterkant. Wilt u een tabblad sluiten, klik dan links in het tabblad op het kruisje 051115_mac_finder_2.

Wellicht bent u niet op zoek naar een programma, maar naar iets heel anders. Er zijn dan vier weergaves waarmee u door de Finder kunt navigeren: 'Symbolen', 'Lijst', 'Kolommen', en 'Galerie'. U vindt deze opties linksboven bij een rijtje van de volgende vier pictogrammen: Weergave opties in de de Finder.

In de Symbool-weergave wordt een overzicht met pictogrammen weergegeven van de inhoud van een map. Dit is niet de meest compacte weergave, maar wel handig als u visueel bent ingesteld.

De Lijst is de meest compacte weergave waarin u onder andere de naam, bewerkingsdatum, grootte enzovoort van de bestanden ziet en de bestanden daar ook op kunt sorteren.

Bij Kolommen wordt er een nieuwe kolom geopend voor elke submap die u aanklikt. Op deze manier is eenvoudig te zien waar de map zich precies bevindt op de computer.

Galerie toont een bestand groot op het scherm met daarin een lint met andere bestanden in de map. Deze weergave is ideaal voor het bekijken van afbeeldingen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.