Makkelijker werken met Finder (Mac)
De app Finder is onmisbaar bij het ordenen en gebruiken van bestanden op de Mac. Werk met deze tips nog efficiënter met het programma.
Finder
De app Finder geeft toegang tot de bestanden, mappen en programma's op de Mac. Start Finder via het pictogram van een lachend gezichtje, helemaal links in het dock. In de volgende paragrafen gaan wij ervan uit dat Finder al openstaat.
Standaardmap aanpassen
Wie de Finder opent, ziet altijd dezelfde map. Standaard is dat 'Recent'. Het is handig om hier de map in te stellen die u het meest gebruikt.
- Klik in de menubalk bovenin op Finder > Instellingen.
- Klik op Algemeen.
- Klik op het uitklapmenu onder 'Toon in nieuwe Finder-vensters'.
- Klik op de gewenste map. Staat die er niet tussen? Klik dan op Andere, navigeer naar de map, klik erop en klik op Kies.
- De instellingen zijn opgeslagen. Sluit het voorkeurenvenster.
Padbalk gebruiken
Finder geeft toegang tot alle bestanden, mappen en programma's op de Mac. Via de padbalk, ook wel het kruimelpad genoemd, weet u altijd waar u bent in de Finder. Standaard is de padbalk niet zichtbaar.
- Klik in de menubalk bovenin op Weergave.
- Klik op Toon padbalk.
Onderin het Finder-venster verschijnt een mappenstructuur. Hier ziet u waar de openstaande map zich bevindt.
Favorieten aanpassen
In het linkerdeelvenster van Finder staat het onderdeel 'Favorieten'. Hieronder staan snelkoppelingen naar mappen en functies op de Mac. Bepaal welke favorieten hier staan:
- Navigeer naar de map die onder 'Favorieten' moet komen.
- Klik op de map en houd de muisknop ingedrukt terwijl u de map naar de linkerkant van de Finder sleept, onder 'Favorieten'.
- Laat de muisknop los zodra een liggende streep verschijnt tussen de bestaande favorieten.
- Wijzig de volgorde van de favorieten door op een onderdeel te klikken en dit naar boven of onderen te slepen. Houd de muisknop daarbij vast. Staat de favoriet op de gewenste plek, laat dan de muisknop los.
- Een onderdeel verwijderen uit de favorieten? Klik met de rechtermuisknop op het onderdeel en klik op Verwijder uit navigatiekolom.
Toon bestandsnaamextensies
De extensie van een bestand geeft aan wat voor soort bestand het is. Het kan handig zijn om deze extensies zichtbaar te maken. Zo is direct duidelijk of het bijvoorbeeld een jpeg-plaatje of pdf-bestand is.
- Klik in de menubalk boven in het scherm op Finder > Instellingen.
- Klik op Geavanceerd.
- Zet een vinkje voor Toon alle bestandsnaamextensies.
- De instellingen worden automatisch opgeslagen. Sluit het voorkeurenvenster.
Sorteren op eigenschap
Het Finder-venster heeft verschillende weergaveopties. Bij de optie 'Lijst' staat standaard allerlei informatie over de bestanden, namelijk de naam, bewerkingsdatum, grootte en soort. Gebruikers kunnen bestanden daarop sorteren. Daarbij kan het handig zijn om kolommen toe te voegen, zoals de aanmaakdatum.
- Klik in de menubalk bovenin op Weergave > Lijst.
- Klik op Weergave > Toon weergaveopties.
- Een venster met opties verschijnt. Zet onder 'Toon kolommen' een vinkje voor de gewenste kolommen.
- Sluit het venster door linksboven op het rondje met kruisje te klikken.
Het sorteren gaat daarna als volgt:
- Zorg dat de weergaveoptie 'Lijst' openstaat.
- Klik op een naam van een kolom, bijvoorbeeld Bewerkingsdatum.
- Finder sorteert de bestanden aflopend op de eigenschap van de kolom. Klik nogmaals op de naam van de kolom om de bestanden oplopend te sorteren.
Slimme mappen gebruiken
Aan slimme mappen geeft u voorwaarden mee. Vervolgens vult de map zich automatisch met programma's, mappen of bestanden die voldoen aan deze voorwaarden. Denk aan een map met foto's van het afgelopen jaar of een map met muziek van een bepaald genre.
- Klik in de menubalk op Archief > Nieuwe slimme map.
- In het venster opent een map. Om de map ook daadwerkelijk 'slim' te maken, moet u voorwaarden toevoegen. Klik rechtsboven op het plusteken naast 'Bewaar'.
- Stel de voorwaarden in voor de slimme map. Het aantal mogelijkheden is enorm. Klik op het eerste uitklapmenu. In dit voorbeeld kiezen we voor Laatst geopend.
- Vul in het veld dat nu actief is '7' in.
- In het venster verschijnen mappen en bestanden die in de laatste zeven dagen zijn geopend. Het is mogelijk om nog meer regels toe te voegen. Klik daarvoor rechts op het plusteken.
- Klaar? Klik rechtsboven op Bewaar.
- Typ een geschikte naam voor de map. Moet de map ook te zien zijn in de navigatiekolom aan de linkerzijde van het Finder-venster? Zet dan een vinkje voor Voeg toe aan navigatiekolom.
- Klik op Bewaar.
Als u bestanden verwijdert uit de slimme map, verdwijnen ze deze ook van hun oorspronkelijke locaties. Verwijdert u de hele map, dan blijven de bestanden gewoon op de oorspronkelijke locaties staan.
Werken met tabbladen
Finder heeft net als internetbrowsers tabbladen. Open daarmee meerdere mappen naast elkaar binnen een venster. Handig om bijvoorbeeld bestanden te verplaatsen.
- Klik in de menubalk bovenin op Archief.
- Klik op Nieuw tabblad.
- Een nieuw tabblad opent. U kunt in beide tabbladen naar verschillende mappen in Finder bladeren.
- Nog een extra tabblad openen? Klik rechts van het meest rechter tabblad op het plusteken.
- Een nieuw tabblad opent aan de rechterkant. Wilt u een tabblad sluiten, klik links in het tabblad op het kruisje. Dat verschijnt als u er met de muisaanwijzer overheen beweegt.
Snel bestanden weergeven
Op de Mac kunnen gebruikers een bestand bekijken met snelle weergave. Hierdoor zien ze meteen of het om het juiste bestand gaat.
- Klik op het bestand.
- Druk op de spatiebalk op het toetsenbord.
- Een weergave van het bestand opent. De opmaak kan er iets anders uitzien dan in het oorspronkelijke programma. Bekijk met de pijltjestoetsen naar links en rechts op het toetsenbord eventueel ook de andere bestanden in de map.
- Druk nogmaals op de spatiebalk om de weergave te sluiten.