Machtigingen geven aan apps

Artikel

Soms verschijnt er in een app een verzoek. Bepaal met een machtiging of de app iets op de smartphone mag doen.

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
5,0 / 5 (2 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 11 jul 2024

Wat zijn machtigingen?

Sommige apps willen toegang tot bepaalde functies van de smartphone. Ze vragen daarvoor netjes toestemming aan de gebruiker. De bekende navigatie-app Google Maps wil bijvoorbeeld de locatie van de smartphone weten. Zo kunnen wandelaars, fietsers en automobilisten de weg vinden.

Microfoon, camera en locatie gebruiken

Naast dit voorbeeld kunnen apps nog meer verzoeken tonen. Denk bijvoorbeeld aan de contactenlijst, fotobibliotheek of agenda. Geeft u toestemming, dan machtigt u de app om die functie te gebruiken. Gebruikers kunnen op hun smartphone of tablet eenmaal gegeven machtigingen beheren.

Wel of geen toestemming geven?

Het is vaak nuttig om een app voor een bepaalde functie te machtigen. Als Google Maps bijvoorbeeld niet de locatie van de smartphone weet, is het onmogelijk om naar een adres te navigeren. En WhatsApp gebruikt de contactenlijst van het toestel zodat u gezellig met bekenden kunt kletsen. Een ander voorbeeld is een fotobewerking-app die toegang tot de camera vraagt. De gebruiker kan dan vanuit deze app een foto maken en die vervolgens meteen bewerken. In bovengenoemde voorbeelden is het logisch dat de app toegang tot een bepaalde functie heeft.

Informatie verzamelen

Sommige apps willen zonder duidelijke aanleiding toegang tot een functie van de smartphone. Het kan zijn dat de makers van deze apps zo informatie over de gebruikers proberen te verzamelen. Ze kijken of luisteren met u mee. Let daarom goed op voor welke zaken u toestemming geeft. Een spelletje heeft voor een goede werking bijvoorbeeld niet de microfoon of camera van uw smartphone nodig. Geef in dat geval geen toestemming.

App-machtigingen inschakelen Android

Een nieuwe app op een Android-toestel laat mogelijk één of meerdere verzoeken zien. Als bijvoorbeeld Google Maps voor de eerste keer opent, verschijnt het verzoek ‘Maps toegang geven tot de locatie van dit apparaat?’. De gebruiker heeft keuze tussen drie opties: 

1. Tijdens gebruik van de app. Zodra de app is geopend, heeft Google Maps altijd toegang tot de locatie van het toestel.
2. Alleen deze keer. Google Maps heeft eenmaal toegang tot de locatie van het toestel. De volgende keer verschijnt dit verzoek opnieuw.
3. Niet toestaan. Google Maps kan de locatie van het toestel niet opvragen. Naar een adres navigeren is daardoor niet mogelijk.

  App-verzoek in Android

Machtigingen beheren Android

Het is mogelijk om toegekende verzoeken van apps weer in te trekken. Hoe dat precies werkt, is afhankelijk van het gebruikte Android-apparaat. Op smartphones en tablets van Samsung kunnen gebruikers als volgt machtigingen beheren:

 • Tik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Tik op Apps.
 • Tik rechtsboven op de drie puntjes > Machtigingsbeheer.
 • Een lijst verschijnt met allerlei functies van het apparaat. Tik op een functie om te zien welke apps er toegang toe hebben. Tik bijvoorbeeld op Camera.
 • Controleer welke apps de camera kunnen gebruiken. Wilt u voor een app de toegang intrekken? Tik dan op de naam van deze toepassing.
 • Tik onder ‘Toegang tot Camera voor deze app’ op Niet toestaan. U kunt op ongeveer dezelfde manier andere machtigingen intrekken, zoals voor de locatie, agenda, contacten en microfoon.

App-machtiging intrekken in Android

Machtigingen per app Android

Controleer op een smartphone of tablet met Android eenvoudig welke machtigingen een app heeft. Op de meeste toestellen werkt dat zo:

 • Tik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Tik op Apps.
 • Tik op een app, bijvoorbeeld WhatsApp.
 • Tik op Machtigingen.
 • Een lijst verschijnt met functies die de app kan gebruiken. Bij WhatsApp zijn dat bijvoorbeeld Camera, Contacten en Foto’s en video’s. Wilt u een machtiging intrekken? Tik op de functie en kies Niet toestaan.

App-verzoeken iPhone of iPad

Een nieuwe app op een iPhone of iPad toont vaak één of meerdere verzoeken. Een goed voorbeeld daarvan is Google Maps. Als de gebruiker deze app voor het eerst opent, verschijnt het verzoek ‘Toestaan dat Google Maps je locatie gebruikt?’. Kies één van deze drie opties:

1. Sta één sessie toe. Google Maps gebruikt eenmaal de locatie van de smartphone. De volgende keer komt dit verzoek weer tevoorschijn.
2. Bij gebruik van app. Google Maps heeft altijd toegang tot de locatie van de smartphone. Dat gebeurt alleen wanneer de app op het toestel is geopend.
3. Sta niet toe. Google Maps heeft geen toegang tot de locatie van de smartphone. Het is niet mogelijk om naar een adres te navigeren.

App-verzoek in iOS

Naast bovengenoemd voorbeeld kunnen app-verzoeken er anders uitzien. Lees zo’n verzoek zorgvuldig en maak vervolgens een weloverwogen keuze. 

Machtigingen beheren iPhone en iPad

Op een iPhone of iPad kunnen gebruikers toegekende app-verzoeken weer intrekken. Bepaal zo zelf welke gegevens u met apps deelt:

 • Tik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Tik op Privacy en beveiliging.
 • Er verschijnt een lange lijst met functies van het mobiele toestel. Zie bij elke functie welke apps er toegang toe hebben. Tik bijvoorbeeld op Locatievoorzieningen.
 • Neem de lijst met apps door. Wilt u voor een bepaalde app de toegang tot de locatie van het toestel intrekken? Tik dan op de naam van deze app.
 • Tik onder ‘Sta toegang tot locatie toe’ op Nooit.

App-machtiging intrekken in iOS

Op deze manier kunt u ook andere machtigingen intrekken. Bijvoorbeeld die voor agenda’s, foto’s, contacten, de camera en de microfoon.

Machtigingen per app iPhone en iPad

Controleer op een iPhone of iPad eenvoudig welke machtigingen een app heeft. Dat werkt zo:

 • Tik op Instellingen. Dat is het pictogram van het tandwiel.
 • Veeg omhoog totdat er namen van apps verschijnen. Tik op een app, bijvoorbeeld Facebook.
 • Er verschijnt een lijst met functies die de app kan gebruiken. Bij Facebook zijn dat bijvoorbeeld de locatie, agenda’s en foto’s. Wilt u een machtiging intrekken? Kies een functie en tik indien mogelijk op Nooit of Geen. Bij veel functies kunt u het schuifje uitzetten.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven