Veilig omgaan met apps

Artikel

Zomaar allerlei apps op de smartphone en tablet zetten is onverstandig. Waar moet u op letten als u alleen veilige apps wilt downloaden?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (41 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 26 jan 2023

Wat zijn apps?

Een app is een programma voor smartphones en tablets. Het is bijvoorbeeld een programma om te mailen, internetten of internetbankieren. Elk apparaat heeft standaard al wat apps, maar u kunt ze ook gratis of tegen betaling downloaden.

Apps onderzoeken voor het downloaden

Wilt u een bepaalde app downloaden? Let dan op de volgende dingen:

  1. Zoek naar ervaringen van anderen. Lees de recensies in de appwinkel en zoek via Google naar beoordelingen van andere gebruikers. Zijn er veel problemen of vallen er dingen in negatieve zin op, download de app dan niet. 
  2. Controleer wie de uitgever/maker is van een app. Als er een onbekende uitgever bijstaat, tik dan op de naam van de uitgever om meer apps van dit bedrijf te zien. Zo krijgt u een beeld van het type apps dat het bedrijf maakt.
  3. Kijk naar het aantal downloads. Apps van bekende bedrijven worden honderdduizenden keren gedownload. Met apps die nauwelijks worden gedownload, kan iets aan de hand zijn.
  4. Kijk naar de spelling van de naam van de app en de tekst die erbij staat. Een (fictieve) app die Gmeel heet, is niet de app van het mailprogramma Gmail.

Apps downloaden via de App Store

Op de iPad en iPhone kunnen mensen alleen apps downloaden via de officiële appwinkel van Apple: de App Store. Apple is streng bij het toelaten van nieuwe apps in de App Store. Ontwikkelaars moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. De apps zijn daarom in principe veilig. Maar er kan natuurlijk altijd een foute app door de controle glippen.

Apps downloaden via de Play Store

Op Android-toestellen kunnen mensen apps zetten die op internet staan. Maar dat is zeer onverstandig. Gebruikers doen er goed aan om alleen apps te downloaden via de officiële appwinkel van Google: de Play Store. Google let goed op de apps die via de Play Store worden aangeboden. Maar er kunnen foute apps door de controle glippen. Over het algemeen zijn die foute apps geen groot probleem voor Nederlandse gebruikers. Toch kan het geen kwaad alert te blijven.

Machtigingen (iOS)

Apps willen vaak toestemming tot het gebruik van allerlei gegevens van uw apparaat. Toestemming geeft u pas als een app de machtiging daadwerkelijk nodig heeft. Een fotografie-app kan bij het eerste gebruik dus toestemming vragen om uw fotorol te gebruiken. U bent niet verplicht toestemming te geven. Maar weet wel dat apps dan minder goed kunnen werken. In de instellingen van het apparaat staat welke apps allemaal bij bijvoorbeeld uw foto's kunnen. Zo nodig kunt u de toestemming weer intrekken. Kijk zo naar de machtigingen die apps hebben:

  • Tik op Instellingen > Privacy.
  • Op de iPad staan de verschillende onderdelen waar apps toegang tot kunnen hebben in de rechterkolom. Op de iPhone ziet u de rubrieken direct in beeld. Tik op een van de onderdelen om te zien welke apps van die functie gebruikmaken, bijvoorbeeld Foto's.
  • Hier staan alle apps die toegang hebben tot uw foto's. Tik op een app.
  • Tik bijvoorbeeld op Geen als u niet wilt dat een app toegang heeft tot uw foto's.
  • Bij sommige onderdelen, zoals Agenda's of Contacten, staat een schuifbalk bij de apps. Bij een groene schuifbalk is de toegang actief. Tik op de schuifbalk om de functie uit te zetten.

Machtigingen (Android)

Apps vragen bij het downloaden vaak toestemming tot het gebruik van allerlei gegevens van uw apparaat. Zo wil een foto-app natuurlijk uw camera kunnen gebruiken. Kijk kritisch naar deze zogenaamde machtigingen. U hebt dan zelf in de hand of een app bijvoorbeeld uw locatie of foto's mag gebruiken. Lees hier alles over in het artikel 'Privacy instellen bij Android apps'.

Hebt u oudere versie dan Android 6, dan kunt u niets wijzigen aan de machtigingen. Het is de machtiging accepteren of de app niet downloaden. Lees de voorwaarden goed door en ga na of de eisen van de app realistisch zijn. WhatsApp heeft bijvoorbeeld toegang tot uw contactpersonen nodig, anders kunt u niet chatten. Maar een aanbiedingen-app heeft dat niet per se nodig. Als u de machtigingen te vergaand vindt, dan kunt u de app beter niet downloaden.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven