SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Meer privacy in WhatsApp

Privacy in WhatsAppHoeft niet iedereen in WhatsApp uw profielfoto te zien of wanneer u voor het laatst de app opende? Pas de privacy-instellingen in WhatsApp naar wens aan.

Standaard kunnen alle WhatsApp-gebruikers elkaars profielfoto- en informatie zien. Maar ook wanneer iemand voor het laatst laatst online was en wanneer een bericht gelezen is. Daarbij zien de contactpersonen die u hebt opgeslagen uw statusupdates. Wie dat niet prettig vindt, kan de privacy-instellingen in WhatsApp aanpassen.

Bovenaan elk chatgesprek staat wanneer iemand voor het laatst online was op WhatsApp. Hier staat bijvoorbeeld de tekst 'Laatst gez. vandaag om 11:13'. Dit betekent dat deze persoon vandaag om half 11 's ochtends WhatsApp nog heeft geopend. Ziet u dit? Dan kunnen anderen ook zien wanneer u voor het laatst online was. Kies wie dat mag zien. Doe dat zo:

  • Open WhatsApp.
  • Tik op een Android-toestel rechtsboven op het pictogram van de drie puntjes. Sla deze stap over op een iPhone.
  • Tik op Instellingen > Account > Privacy.
  • Tik op Laatst gezien.
  • Drie opties verschijnen:
    • Tik op Iedereen als alle WhatsApp-gebruikers mogen zien wanneer u voor het laatst online was.
    • Tik op Mijn contacten als alleen de door u opgeslagen contactpersonen op de telefoon mogen zien wanneer u voor het laatst online was.
    • Tik op Niemand als niemand mag zien wanneer u voor het laatst WhatsApp hebt geopend. U ziet dan ook niet meer wanneer anderen online waren.

De wijziging gaat direct in. Staat bovenaan het chatgesprek de tekst 'Online'? Dan heeft diegene op dat moment, net als u, WhatsApp openstaan. Als de tekst 'Aan het typen...' verschijnt, schrijft de persoon een bericht in uw chatgesprek. Anderen kunnen ook zien wanneer u online bent en wanneer u naar hen een berichtje typt. Deze instellingen kunt u niet aanpassen.

Wie een profielfoto heeft ingesteld, wil misschien niet dat elke WhatsApp-gebruiker 'm ziet. Geef aan wie uw foto mag zien.

  • Open WhatsApp.
  • Tik op een Android-telefoon op het pictogram van drie puntjes. Sla deze stap op een iPhone over.
  • Tik op het tabblad Instellingen > Account > Privacy.
  • Tik op Profielfoto.
  • Kies wie uw profielfoto mag zien: Iedereen (iedereen met WhatsApp), Mijn contacten (alleen de door u opgeslagen contactpersonen) of Niemand.

De wijziging gaat direct in.

Naar de film of een dag niet telefonisch bereikbaar? In 'Info' (een extra regel met informatie) kunt u dit aangeven. Maar een grappig tekstje of leuke emoticons kan ook. Stel in wie deze informatie mag zien.

  • Open WhatsApp.
  • Tik op een Android-telefoon op het pictogram van drie puntjes. Sla deze stap op een iPhone over.
  • Tik op het tabblad Instellingen > Account > Privacy.
  • Tik op Info.
  • Kies wie de informatieregel mag zien: Iedereen (iedereen met WhatsApp), Mijn contacten (alleen de door u opgeslagen contactpersonen) of Niemand.

De wijziging gaat direct in.

Een statusupdate geplaatst? Dit is een foto of video die uw opgeslagen contactpersonen 24 uur lang kunnen zien. Waarschijnlijk wilt u niet dat al uw contacten de updates zien. Selecteer wie deze (niet) mogen bekijken.

  • Open WhatsApp.
  • Tik als op een Android-telefoon op het pictogram van drie puntjes. Sla deze stap op een iPhone over.
  • Tik op het tabblad Instellingen > Account > Privacy.
  • Tik op Status.
  • Er zijn drie opties:
    • 'Mijn contacten' is standaard geselecteerd. Is dat niet het geval en mogen alle contactpersonen de status zien? Tik op Mijn contacten.
    • Tik op Contacten, behalve en selecteer de mensen die de statusupdate niet mogen zien.
    • Tik op Alleen delen met en selecteer alleen de mensen die de statusupdate juist wel mogen zien.
  • Tik eventueel op Gereed.

De wijzing gaat direct in voor de statussen die u vanaf dit moment plaatst.

Blauwe vinkjes... Hierdoor weet u dat de persoon naar wie u een bericht verstuurd hebt, het appje gelezen heeft. Hij of zij kan ook zien wanneer u verstuurde berichten geopend hebt. Wilt u dat niet? Schakel 'Leesbewijzen' dan uit. Lees hier hoe dat moet.

Is iemand vervelend op WhatsApp? U kunt het nummer blokkeren. U ontvangt dan geen WhatsApp-berichten meer van hem/haar. Daarbij kan deze persoon uw profielfoto, informatie en statusupdates niet meer zien. Blokkeer op de volgende manier een telefoonnummer in WhatsApp:

  • Open WhatsApp.
  • Tik op Chats.
  • Tik op de naam van de persoon die u wilt blokkeren. Dit kan ook een telefoonnummer zijn.
  • Tik nogmaals op de persoon of het telefoonnummer.
  • Tik onderaan op Blokkeer contact > Blokkeer (iPhone) of Blokkeren > Blokkeren (Android-telefoon).

Het telefoonnummer is in WhatsApp geblokkeerd. De persoon kan u echter nog wel via sms bereiken. Hoe u een nummer volledig (buiten WhatsApp om) blokkeert, leest u hier.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.