Menu Zoek

Mahjong (Windows 8.1)

Microsoft Mahjong is een soort Patience dat wordt gespeeld met stenen in plaats van kaarten.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel bespreken we hoe u Mahjong downloadt, installeert en hoe u het spel speelt in Windows 8.1.

Hebt u Windows 7? Lees dan het artikel 'Mahjong Titans (Windows 7)'.

U vindt Microsoft Mahjong in de Windows Store, de 'winkel' waar u gratis en betaalde apps downloadt. Mahjong zit niet meer standaard in Windows. Wel kunt u het gratis downloaden en daarna op de computer spelen. Om het spel te downloaden hebt u wel een Microsoft-account nodig. Hebt u nog geen Microsoft-account, lees dan in het artikel 'Microsoft-account maken' hoe u dat doet. U kunt het spel als volgt downloaden:

 • Klik in het Startscherm op de tegel Store.
 • Windows 8: scrol naar rechts en klik op het kopje Games.
 • Scrol naar rechts en klik op Microsoft Mahjong.
 • Windows 8.1: typ in het zoekvak 'Microsoft Mahjong' en klik dan op het zoekresultaat 'Microsoft Mahjong'.
 • Klik links op Installeren.
mahjong-1-groot
 • U vindt Microsoft Mahjong vanaf nu rechts in het Startscherm. De volgende keer dat u het spel wilt starten, klikt u op de tegel Microsoft Mahjong.
 • De eerste keer dat u Microsoft Mahjong opent, krijgt u een melding te zien waarin wordt gevraagd of u het spel toegang wilt geven tot uw gegevens. Klik op Ja.
Mahjong_8_Starten
U moet alle stenen van het speelbord verwijderen door paren van vrije stenen te vormen. U hebt gewonnen als alle stenen van het bord zijn verdwenen. Microsoft Mahjong is een spel dat u in uw eentje speelt. Mahjong_8_Doel
 • Klik op Kies een puzzel en vervolgens op Schildpad. Om een andere puzzel te kunnen doen moet u deze eerst ontgrendelen. Dit doet u door een spel uit te spelen.
 • Klik op de eerste steen die u wilt verwijderen. Klik vervolgens op de steen die erbij hoort. Beide stenen verdwijnen nu van het bord.
 • De stenen worden alleen verwijderd als ze exact bij elkaar passen. Zowel de klasse als het nummer (of de letter) van de steen moeten identiek zijn. Er zijn drie klassen: Bal, Bamboe en Teken. De stenen in elke klasse zijn genummerd van 1 tot en met 9. Behalve de klassen zijn er speciale stenen met de namen Winden, Bloemen, Draken en Seizoenen. De windstenen moeten precies identiek zijn om te worden verwijderd, maar elke bloem past bij elke andere bloem en elk seizoen bij elk ander seizoen.
 • U kunt twee stenen alleen verwijderen als ze allebei vrij zijn. Een steen is vrij als deze tussen de andere stenen uit kan schuiven zonder deze te raken. U krijgt een waarschuwing wanneer u een steen aanklikt die niet vrij is.
 • Ga terug met Herstellen. Als u een zet ongedaan wilt maken, klikt u op Herstellen en vervolgens op de zet die u ongedaan wilt maken. Mogelijke zetten die u na deze zet hebt gedaan worden ook ongedaan gemaakt. U kunt dit zo vaak doen als u maar wilt, maar wees u er wel van bewust dat dit u punten kost.
 • Maak gebruik van hints. U kunt op elk gewenst moment klikken met de rechtermuisknop en vervolgens op Hint. Er beginnen dan twee bij elkaar passende stenen te knipperen.
 • Probeer combinatiebonussen binnen te halen. U kunt uw score aanzienlijk verhogen door stenen in een bepaalde volgorde van het bord te verwijderen. Als u een paar verwijdert van één bepaalde klasse gevolgde door een tweede paar van dezelfde klasse, ontvangt u een bonus. Als het tweede paar dezelfde klasse én hetzelfde nummer heeft, is de bonus extra groot. Als u daarna weer een paar van dezelfde klasse bij elkaar zoekt, is de bonus nog groter. U krijgt ook een bonus wanneer u beide paren bloem- of seizoenstenen na elkaar van het bord laat verdwijnen.
De spelregels kunt u lezen door te klikken op Zo speel je . Om een nieuw spel te starten, klikt u eerst met de rechtermuisknop en vervolgens op Nieuw spel.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.