Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Meldingen instellen op de iPad en iPhone

Meldingen op de iPadStel zelf in welke meldingen u van apps wilt zien op uw iPad of iPhone en waar ze moeten komen.

Meldingen zijn venstertjes met mededelingen die in het scherm van de iPad of de iPhone verschijnen. Ze komen van apps of onderdelen en kunnen over van alles gaan. Verkoopapps kunnen meldingen sturen met aanbiedingen, en de krant een melding dat er een nieuwe editie online staat. Meldingen kunnen ook berichtjes van bijvoorbeeld WhatsApp zijn.

Bij installatie van een app krijgt u vaak de vraag of de app meldingen mag tonen in het Toegangsscherm. Het kan zijn dat dit niet naar wens uitpakt. U krijgt te weinig of te veel meldingen. Of u wilt alleen meldingen van bepaalde apps krijgen. Dit artikel gaat over het beheren van de meldingen voor apps die al op de iPad of iPhone staan. Voor nieuwe apps maakt u daarvoor de keuze tijdens de installatie. Of u doorloopt de handelingen uit dit artikel nog eens.

Meldingen komen in het Toegangsscherm van de iPad of iPhone te staan. U bekijkt ze door de telefoon op te pakken of de iPad uit zijn sluimerstand te halen, via bijvoorbeeld een druk op de Thuisknop.

 • Tik op een melding van een app om de app te openen en hetgene te zien waar de melding over gaat.

Instellingen voor meldingen worden aangepast in Berichtgeving, binnen Instellingen. Wilt u bijvoorbeeld ook meldingen zien op het toegangsscherm zonder uw apparaat te ontgrendelen?

 • Tik op Instellingen > Berichtgeving.
 • Tik op Toon voorvertoning.
 • Tik op Altijd.

Uw scherm licht op als er een melding binnenkomt en u kunt deze meteen bekijken.

Een overzicht van alle meldingen ziet u door van boven naar beneden over het scherm te vegen. Daar kunt u meteen ook al wat doen met de meldingen:

 • Veeg naar links over een melding. Er kunnen de volgende opties staan: Beheer, Bekijk, Wis of Wis alles.
 • Tik op Beheer om te kiezen voor 'Lever stil af', 'Schakel uit' of 'Instellingen'. 'Instellingen' brengt u naar de uitgebreide instellingen. 'Lever stil af' zorgt ervoor dat de meldingen niet op het Beginscherm komen, maar wel in het Berichtencentrum staan (dat opent als u omlaag veegt van boven naar beneden). De melding speelt dan ook geen geluid af. Met 'Schakel uit' kunt u ervoor kiezen alle meldingen van de betreffende app niet meer te zien.
 • Tik op Bekijk om het bericht of de melding te bekijken.
 • Tik op Wis of Wis alles om de melding of meldingen te verwijderen. Wis alles verschijnt als er meerdere meldingen van dezelfde app zijn.

Via het onderdeel 'Berichtgeving' stelt u in of en hoe een app meldingen mag sturen. Als voorbeeld nemen we de app Notities, die bij iedereen vanaf het begin op de iPad of iPhone staat. Zo werkt dit:

 • Tik op Instellingen > Berichtgeving. Onder 'Meldingsstijl' staan alle apps die aan meldingen doen. Per app stelt u hier in hoe u de meldingen graag ziet.
 • Tik op Notities.
 • Helemaal bovenaan staat 'Sta berichtgeving toe'. Is het schuifbalkje ernaast wit, dan zijn de meldingen uitgeschakeld. Tik dan eventueel op het witte balkje om meldingen in te schakelen.

Instellingen voor meldingen op de iPad

Onder de balk met 'Sta berichtgeving toe' kiest u waar en hoe u de meldingen wilt zien. Er staat 'Toegangsscherm', 'Berichtencentrum' en 'Stroken'. Onder elk van deze opties kunt u een een rondje aanvinken. Dan verschijnt er een wit vinkje in een blauw rondje. Doe dat bij 'Toegangsscherm' als u meldingen wilt zien als u de iPhone of iPad oppakt of op de Thuisknop drukt. De optie 'Berichtencentrum' toont meldingen als u over het scherm omlaag veegt. Stroken verschijnen heel even in beeld, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van andere apps. Standaard staan ze alle drie ingeschakeld. Dit aanpassen kan zo: .

 • Tik op het aangevinkte rondje.
 • Tik daarna op Strookstijl en kiest voor een tijdelijke of blijvende strookstijl.

Wilt u een geluidje horen als er een melding komt? Standaard staat deze optie aan. U herkent dit aan een groene schuifbalk met een witte knop. Stelt u geen prijs op geluid?

 • Tik rechts van 'Geluiden' op de groene schuifbalk. De schuifbalk wordt wit en het geluid van de melding staat nu uit.

Dan zijn er nog enkele andere opties voor meldingen.

'Toon voorvertoning' is hiervoor al behandeld. Dit bepaalt of u ook meldingen krijgt zonder de telefoon of tablet te ontgrendelen. 'Meldingen groeperen' bepaalt of meldingen van dezelfde app bij elkaar komen staan in een groepje in het Berichtencentrum. Dit is handig voor het overzicht. Wilt u dit niet?

 • Tik op Meldingen groeperen.
 • Tik op Uit.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.