Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 24 maart 2023

Wat is nieuw in macOS Monterey?

Wat is er nieuw in macOS Monterey? Wat verandert er allemaal met de komst van macOS Monterey op de Mac? Onder andere het uiterlijk van Safari en er zijn uitbreidingen in FaceTime.

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 25 oktober 2021 lanceerde Apple de nieuwste versie: macOS 12 Monterey. Met elke upgrade wil Apple z'n computers beter laten werken.

Het uiterlijk van de internetbrowser Safari is flink onder handen genomen door Apple. De tabbladbalk aan de bovenkant van het venster is bijvoorbeeld compacter. Daardoor neemt de balk minder ruimte in beslag. Internetters kunnen de tabbladen bundelen in tabgroepen. De openstaande webpagina’s staan dan bij elkaar. Zo’n groep is een naam te geven, te bewerken of te slepen naar een e-mail om met iemand te delen. Een andere aanpassing in het uiterlijk is dat het browservenster mee kleurt met de bezochte website.

Safari in macOS Monterey

De videobelapp FaceTime is met de komst van macOS Monterey uitgebreid. Voorheen konden alleen gebruikers van Apple-producten met elkaar bellen via de app. Nu kunnen Apple-gebruikers videobellen met Windows- of Android-gebruikers, door ze een link te sturen voor een gesprek via FaceTime.

Daarnaast heeft FaceTime er een nieuwe functie bijgekregen: SharePlay. Daarmee kunnen gebruikers hun scherm delen tijdens het gesprek of samen een film kijken of muziek luisteren.

MacOS Monterey heeft een aantal nieuwe functies. Zo kunnen mensen met ‘Focus’ ongestoord werken. Bepaal via deze optie welke meldingen op de Mac verschijnen. Een andere toevoeging is ‘Opdrachten’. Via deze app kunt u dingen die u vaak doet automatiseren. In plaats van verschillende stappen uitvoeren is een druk op de knop voldoende. Onderdelen waarin u opdrachten kunt uitvoeren zijn het Dock, de menubalk, de Finder, Spotlight en Siri. Een andere, nieuwe functie is AirPlay. Hiermee komt de informatie van een iPhone of iPad op het scherm van de Mac.

De online opslagdienst iCloud krijgt een nieuwe abonnementsvorm: iCloud+. Deze heeft meer functies dan de oude abonnementen. Een daarvan is ‘Verberg mijn e-mailadres’. Met deze hoeven mensen niet hun echte e-mailadres in te vullen bij een formulier op het internet. De e-mails worden wel doorgestuurd naar het echte e-mailadres. De functie maakt automatisch een willekeurig e-mailadres aan om in te vullen op een formulier.

Apple voerde ook nog verschillende andere aanpassingen door. Een daarvan is op het gebied van privacy. In het Bedieningspaneel staat welke apps toegang hebben tot de microfoon van de Mac. Een oranje stipje bij het pictogram van het Bedieningspaneel in de menubalk geeft aan dat een programma de microfoon op dat moment gebruikt. Daarnaast is ook het uiterlijk van de app Kaarten aangepakt en met de nieuwe functie 'Livetekst' haalt u de tekst uit een afbeelding en plakt deze op een andere plek. En voor MacBooks is er een Energiebesparingsmodus om langer met de batterij te doen.

Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar macOS Monterey. Een aantal oudere versies valt af, waaronder de MacBook Air 2013 en 2014 en iMac 2014. Bekijk welk model u bezit door te klikken op het Apple-logo en vervolgens op Over deze mac.

De modellen hieronder zijn geschikt voor macOS Monterey :

  • MacBook begin 2016 of nieuwer
  • MacBook Air begin 2015 of nieuwer
  • MacBook Pro 2015 of nieuwer
  • iMac eind 2015 of nieuwer
  • iMac Pro 2017 of nieuwer
  • Mac Pro eind 2013 of nieuwer
  • Mac mini eind 2014 of nieuwer

De upgrade naar macOS Monterey is sinds 25 oktober beschikbaar. Wilt u de upgrade installeren? Volg de stappen in het artikel ‘Mac-computers: nieuwste versie macOS installeren’.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.