Nieuwste update macOS installeren op Mac

Artikel

Houd uw Mac altijd up-to-date door de nieuwste versie van het besturingssysteem macOS te installeren.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (22 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 13 jun 2024

Nieuwe versie macOS

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem macOS uit. Dat is een grote update voor het apparaat. Deze update van het besturingssysteem installeren is gratis. Het duurt meestal tussen een half uur en een uur. De installatietijd hangt onder andere af van de snelheid van de internetverbinding.

Welke versie macOS kan op mijn Mac?

De nieuwste versie is macOS Sonoma. Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar Sonoma. Sommige oude modellen vallen af. Bij bijna elke update is dat het geval. Bekijk of u op uw Mac wel de laatste update kan installeren.

Back-up maken

Voordat u begint met het installeren van een nieuw besturingssysteem is het aan te raden een back-up te maken van de computer. Bewaar documenten, foto's enzovoort op bijvoorbeeld een externe harde schijf of in de cloud . cloud De betekenis van dit Engelse woord is 'wolk'. Het geeft aan dat er via internet gewerkt wordt, bijvoorbeeld om bestanden te bewaren en bewerken. Met onder andere Gmail en Dropbox werkt men in de cloud. Mocht er iets misgaan tijdens de installatie, dan beschikt u nog wel over uw bestanden. Normaal gesproken staan al uw bestanden en programma's na de installatie nog gewoon op de computer.

Software-update via Systeeminstellingen

De nieuwste versie van het besturingssysteem macOS kunt u rechtstreeks downloaden. Dit zijn de stappen voor een Mac met macOS Ventura of nieuwer.

  • Klik linksboven in het menu op het Apple-logo.
  • Klik op Systeeminstellingen.
  • Klik links op Algemeen.
  • Klik op Software-update.
  • De computer bekijkt of er updates zijn. Als die er zijn verschijnt er een melding in beeld. Klik op Werk nu bij of Herstart nu.

Stappen update macOS

  • Om de software te mogen installeren, moet u akkoord gaan met de softwarelicentieovereenkomst. Klik op Akkoord
  • Het nieuwe besturingssysteem wordt gedownload. Zodra het downloaden klaar is, start de computer opnieuw op en opent het installatievenster. Klik (een paar keer) op Ga door.
  • Er wordt aangegeven waar het besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Dit hoort te zijn 'Macintosh HD'. Klik op Installeer.
  • Voer het wachtwoord van uw Mac-account in. 
  • De installatie wordt voorbereid. Zodra dit klaar is, klikt u op Herstart. De computer wordt opnieuw opgestart en begint vervolgens met de installatie.
  • Zodra de installatie klaar is komt het inlogscherm in beeld.
  • Vul uw wachtwoord in en druk op de Enter-toets.

De update is voltooid.

Wifi

Het kan zijn dat de draadloze verbinding met internet niet meer werkt na de update. Klik dan op het wifi-pictogram 260315_OSX-installeren_wifi(rechtsboven) om weer contact te maken met uw eigen draadloze netwerk.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven