Menu Zoek

Nieuw in najaarsupdate 2023 van Windows 11

Update 2023 Windows 11
Windows 11 krijgt een paar vernieuwingen in de update die dit najaar uitkomt.

Microsoft is gestart met de verspreiding van een update voor Windows 11. Die komt de komende weken via Windows Update binnen. Hieronder een paar in het oog springende veranderingen. Ze zijn te zien als de update op uw computer staat.

Opmerking: het versienummer blijft nog staan op 22H2. De vernieuwingen komen mee met een gewone update. Eind van het jaar sluit Microsoft af met een update die het versienummer ophoogt naar 23H2.

Elk geopend document of programma kan weer apart op de taakbalk staan. Veel gebruikers konden niet wennen aan de gebundelde pictogrammen op de taakbalk. De mogelijkheid is nu weer terug.

De laatste update geeft gebruikers de keus: gebundelde pictogrammen of terug naar losse blokjes op de taakbalk.

Gebundelde pictogrammen:

Gebundelde pictogrammen

Losse blokjes:

Losse blokjes

In de Verkenner voert de update een paar kleine aanpassingen door. Om te beginnen staat aan de linkerkant nu het icoon 'Galerie', direct onder het icoon 'Thuis'. Galerie toont alle afbeeldingen en video's die toegevoegd zijn aan de app Foto's. Dat zijn standaard de beelden in de map Afbeeldingen, met eventuele submappen. De gebruiker kan ook eigen mappen toevoegen aan Galerie. De functie toont alle beeld en video uit deze mappen in chronologische volgorde, van nieuw naar oud. In Galerie kun je foto's maken en verwijderen, maar geen mappen maken of zien. Het is puur een tijdslijn van beeld en video's.

Galerie

De Verkenner heeft voortaan rechtsboven een knop 'Details' Daarmee opent rechts een strook met detailgegevens over een geselecteerd bestand. Belangrijker dan die gegevens is de knop Delen. Die opent een venster met mogelijkheden om het bestand te delen via onder meer e-mail.

Details

Het geluid regelen per app (zoals de browser, mail of videobelprogramma) is gemakkelijker geworden.

 • Klik rechtsonder in de taakbalk op het blokje met pictogrammen van het wifiteken, de luidspreker en de batterij.
 • Klik rechts naast de volumeschuifbalk op Geluidsuitvoer selecteren.
  Volumeschuifbalk
 • Scrol naar beneden om de Volumemixer te zien.
  Volumemixer
 • Regel het volume van een specifiek onderdeel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.