Menu Zoek

Nieuwe printer kopen

Nieuwe printer kopen

De ene printer is de andere niet. Waar moet u precies op letten bij aanschaf van een printer? Met deze aandachtspunten koopt u het juiste apparaat.

Een printer is een apparaat waarmee u tekst en afbeeldingen kunt afdrukken op papier. Sommige printers hebben daarnaast de mogelijkheid om te kopiëren en scannen. Een printer wordt gebruikt naast een computer, laptop, tablet of mobiel. Het is geen noodzakelijk apparaat om in huis te hebben, maar het kan wel veel gemak brengen.

Inmiddels is de netwerkprinter standaard. Deze printer is verbonden met het wifi-netwerk in huis. Wilt u iets printen, dan hoeft er niet per se een kabel verbonden te worden van de computer naar de printer. U kunt gewoon via het thuisnetwerk de afdrukopdracht naar de printer sturen. Bij een netwerkprinter is het ook eenvoudig om iets vanaf een tablet of smartphone af te drukken. In het artikel ‘Draadloos printen’ staat meer over hoe dat werkt.

Een klein deel van de printers die nu verkocht worden is bekabeld. Hierbij is wel een kabelverbinding tussen computer en printer nodig.

Wilt u naast printen ook scannen en kopiëren? Kies dan voor een zogenaamde all-in-one (alles-in-een) printer. Aan de bovenzijde zit dan een klep met daaronder een glasplaat waarop u een document, foto of tekening kunt leggen om te kopiëren of in te scannen. Weet u zeker dat alleen maar wilt printen? Dan heeft uw portemonnee geluk: een normale printer is vaak iets voordeliger.

De meeste printers maken gebruik van inkjet of laser als afdruktechniek. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Een inkjetprinter werkt met cartridges. In deze cartridges zit de inkt. Het zijn losse onderdelen die u vastklikt in de printer en vervangt wanneer de inkt op raakt. In aanschaf is deze printer vaak voordelig, maar cartridges kunnen best duur zijn. Ze moeten vaker vervangen worden dan de toner bij een laserprinter. Wie maar heel af en toe print, kan een inkjetprinter overwegen vanwege de lagere aanschafprijs. Hou er wel rekening mee dat wanneer u de printer langer dan een paar maanden niet gebruikt, de inktpatronen kunnen uitdrogen. Het is dus aan te raden maandelijks een printje te maken. Wie graag zelf foto's afdrukt, kan eigenlijk niet om de inkjetprinter heen. De duurdere printers speciaal voor foto's hebben losse cartridges per kleur. Sommige hebben zelfs meerdere tinten van één kleur en hoeft alleen de kleur die op is te worden vervangen. Voor deze printers is ook speciale inkt en papier verkrijgbaar, waardoor een afdruk onder de juiste omstandigheden zeker 100 jaar goed blijft.
  • Een laserprinter werkt met een laser en toner. Toner is de kleurstof in poedervorm. Door dit te laseren blijft het aan het papier plakken. Het resultaat is een mooie scherpe afdruk die helaas minder fraai van kleur is dan een inkjetprint. Sterker nog: sommige laserprinters kunnen alleen in zwartwit afdrukken en zijn ideaal voor wie alleen maar tekst wil afdrukken. Een laserprinter is vaak duurder in aanschaf. Het voordeel is wel dat toner langer meegaat dan een cartridge. Wie vaak iets afdrukt, is met een laserprinter op de lange termijn voordeliger uit. Bovendien is de laserprinter een snelheidsmonster in vergelijking met de inktjetprinter. Haalt een gemiddelde laserprinter twintig tot veertig pagina's per minuut, een inkjet doet gemiddeld slechts vijf tot tien pagina's per minuut en in de fotostand kan het soms nog langzamer gaan.

Na aanschaf van de printer hebt u ook nog kosten aan de inkt. Dit kan behoorlijk oplopen. In de meeste printers zit bij aanschaf een soort startset. Daarin zit een kleine hoeveelheid inkt, waarmee u direct kunt printen. Daarna zult u zelf cartridges en toners moeten kopen. Deze zijn niet goedkoop en moeten ook eens in de zoveel tijd vervangen worden. Goed om rekening mee te houden: bij sommige merken printers is het alleen mogelijk om inktpatronen van datzelfde merk te gebruiken.

Bij sommige printers kan ook inkt uit een flesje worden gebruikt. Steeds nieuwe patronen kopen is dan niet nodig, u vult het oude patroon simpelweg aan. Dat is een voordelige optie. Ziet u dit zitten? Kijk dan uit naar een printer waarbij dit mogelijk is.

Een goedkope printer, kan op termijn duurder uitpakken dan een printer met hogere aanschafkosten. Het is daarom verstandig om bij aanschaf te kijken naar de kosten per printje. Bij webshop Coolblue is bijvoorbeeld te filteren op kosten per geprinte pagina.

Het is handig als de printer goed past op de plek die u in gedachten hebt. Sommige printers kunnen best groot zijn. Hebt u een klein bureau? Kijk dan uit naar een compacte printer. Groter dan A4 printen? Een aantal printers heeft deze mogelijkheid. Let wel op, deze printers nemen vaak een stuk meer ruimte in. Maak dus een afweging tussen wensen en de beschikbare ruimte.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om op te letten bij het kopen van een printer. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Printers vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond, Tweakers of Hardware Info.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.