Menu Zoek

Nieuwe printer kopen

Nieuwe printer kopen De ene printer is de andere niet. Wat is belangrijk bij de aanschaf van een printer? Let op deze punten en koop het juiste apparaat.

Praktisch alle printers hebben wifi. Via het wifi-netwerk in huis kunnen gebruikers vanaf de computer, laptop, telefoon of tablet een afdrukopdracht geven. In de doos van de printer zit meestal wel een kabel. Wie niet via het wifi-netwerk wil printen, sluit de printer met de kabel op de computer of laptop aan. Dat scheelt instelwerk. Maar afdrukken kan dan alleen vanaf het apparaat waarmee de printer is verbonden.

Een zogenoemde all-in-one- (alles-in-een)printer kan ook scannen en kopiëren. Aan de bovenzijde zit een klep met daaronder een glasplaat. Daarop legt u een document, foto of tekening om te kopiëren of in te scannen.

Alleen maar printen? Let dan goed op: er zijn printers die alleen maar afdrukken. Maar vaak zijn all-in-oneprinters goedkoper.

Printers kennen drie systemen: inkjet of laser of inkttank/ecotank.

Inkjetprinter

Een inkjetprinter werkt met cartridges (inktpatronen). Dit zijn losse onderdelen die een gebruiker vastklikt in de printer en vervangt wanneer de inkt op raakt. Zo'n printer is vaak niet duur, maar cartridges zijn dat vaak wel. Houd er rekening mee dat inktpatronen kunnen uitdrogen als ze lang ongebruikt blijven. Het is dus aan te raden maandelijks iets te printen.

Wie graag zelf foto's afdrukt, kan eigenlijk niet om de inkjetprinter heen. Meestal spreekt men dan van een fotoprinter. De duurdere modellen hebben cartridges per kleur. Sommige hebben zelfs meerdere tinten van één kleur. Die losse patronen hebben als voordeel dat alleen voor de opgebruikte kleur een nieuwe cartridge nodig is.

Laserprinter

Een laserprinter werkt met een laser en toner. Dat is de kleurstof in poedervorm. Door dit te laseren blijft het aan het papier plakken. Het resultaat is een mooie scherpe afdruk die helaas minder fraai van kleur is dan een inkjetprint. Sterker nog: sommige laserprinters drukken alleen in zwart-wit af. Ze zijn ideaal voor wie alleen maar tekst wil printen.

Een laserprinter is vaak duurder in aanschaf. Het voordeel is wel dat toner langer meegaat dan een cartridge. Bij veel printjes is een laserprinter op de lange termijn goedkoper. Bovendien is de laserprinter een snelheidsmonster in vergelijking met de inktjetprinter. Haalt een gemiddelde laserprinter twintig tot veertig pagina's per minuut, een inkjet doet gemiddeld slechts vijf tot tien pagina's per minuut en in de fotostand kan het soms nog langzamer gaan.

Inkttank/ecotank

Inkttankprinters - ook wel ecotankprinters genoemd - werken met ingebouwde tanks die je vult met inkt. Ze zijn veel duurder dan printers met cartridges, maar de kosten voor de inkt zijn veel lager. Met gevulde tankjes kan je al snel een paar jaar toe. Een inkttankprinter kan al interessant zijn vanaf 10 geprinte pagina's per maand.

Na aanschaf van de inkjetprinter kunnen de kosten voor de inkt behoorlijk oplopen. In de meeste printers zit bij aanschaf een soort startset. Daarin zit een kleine hoeveelheid inkt om direct mee te printen. Daarna zijn nieuwe patronen nodig. Fabrikanten zien graag dat mensen originele cartridges kopen. Die zijn over het algemeen heel duur. Er zijn ook merkloze cartridges die veel goedkoper zijn. Het kan een risico zijn om die te gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze toch niet werken, omdat ze slechter van kwaliteit zijn of omdat de printer ervan blokkeert. Fabrikant HP staat er bijvoorbeeld om bekend dat ze niet-originele patronen blokkeren.

Zoals gezegd, de inkt voor inkttankprinters is veel goedkoper dan die in cartridges, zowel in de merkversie als bij merkloze varianten.

Het is handig als de printer goed past op de plek die u in gedachten hebt. Sommige printers kunnen best groot zijn. Kijk bij een klein bureau uit naar een compacte printer. Groter dan A4 printen? Een aantal printers kan dat. Let wel op, deze printers nemen vaak een stuk meer ruimte in.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om op te letten bij het kopen van een printer. Gelukkig zijn er handige sites die helpen bij het maken van een keuze. Printers vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond, Tweakers of Hardware Info.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.