U bent hier: Home Tips & uitleg Dossiers Aankoophulp: tablet

Tablet

Tablet kopen? Let goed op de grootte en hoeveel je erop kunt opslaan. Zodat al die spelletjes en kranten downloaden geen probleem is.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Waar let ik op bij een tablet?

Er zijn veel tablets te koop. Ze verschillen bijvoorbeeld in besturingssysteem, prijs en grootte. Maar met elke tablet kunt u ongeveer hetzelfde doen: bijvoorbeeld internetten, mailen en spelletjes spelen. Bedenk vooral wat u ermee wilt doen.

Besturingssysteem

Kies eerst een besturingssysteem. Dat bepaalt namelijk hoe de tablet werkt. Er zijn twee systemen:

  1. iPadOS: dit besturingssysteem staat op iPads. Deze tablets van Apple zijn erg populair. Ze zien er mooi uit en werken eenvoudig. Wel zijn iPads vrij prijzig.
  2. Android: dit besturingssysteem staat op tablets van verschillende merken, zoals Samsung en Lenovo. Bij Android kan de gebruiker veel zelf aanpassen. Deze tablets zijn meestal goedkoper dan iPads.

De meeste mensen vinden het fijn om op de smartphone en tablet hetzelfde besturingssysteem te gebruiken. Dan kennen ze het systeem al goed. En je hoeft apps maar één keer aan te kopen om het op beide toestellen te hebben. 

Grootte

Tablets zijn er in verschillende afmetingen. We kijken daarbij naar de grootte van het scherm (diagonaal gemeten). Kies tussen drie groottes:

  1. Kleine tablet van 8 tot 9 inch (20 tot 23 centimeter): neem je makkelijk mee, want het apparaat is klein en licht. De prijs ligt gemiddeld lager.
  2. Middelgrote tablet van 9 tot 11 inch (23 tot 28 centimeter): heeft een prettig formaat voor het kijken van foto’s en video’s. Ook kun je hiermee goed internetten en spelletjes spelen.
  3. Grote tablet van 11 inch of groter (vanaf 28 centimeter): neem je minder makkelijk mee, want de behuizing is groter en zwaarder. De gebruiker kan hierop goed Netflix-series kijken en de digitale krant lezen.

Schermresolutie

Ook de resolutie van het scherm is belangrijk. Zeker voor mensen die graag naar films, series, tv-programma’s en foto’s kijken. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Op een middelgrote of grote tablet is een hoge resolutie duidelijk zichtbaar. Dit zijn drie veelvoorkomende resoluties:

  1. 1280 × 800 pixels: een lage resolutie. Vooral geschikt voor kleine tablets. Middelgrote en grote tablets tonen namelijk ‘korrelige’ beelden. Daarom zijn deze tablets meestal goedkoper.
  2. 1920 × 1200 pixels: veel middelgrote en grote tablets hebben deze middelhoge resolutie. Websites, spelletjes, video’s en foto’s verschijnen scherp op het scherm.
  3. 2560 × 1600 pixels: deze hoge resolutie is vooral geschikt voor grote tablets. Gebruik ze bijvoorbeeld voor het kijken van video’s in een scherpe beeldkwaliteit. Deze apparaten zijn duurder.

Er zijn ook tablets met andere schermresoluties. Die wijken meestal iets af van bovenstaande voorbeelden.

Opslagruimte

Elke tablet heeft interne opslag. Daarop kan de gebruiker apps, documenten, foto’s en video’s opslaan. De goedkoopste tablets hebben 32 of 64 gigabyte (GB) opslagruimte. Voor veel mensen is dat genoeg. Gebruikt u tientallen apps of wilt u veel foto’s op de tablet bewaren? Dan is een tablet met 128, 256 of 512 GB interne opslag een logische keuze. Het is misschien lastig om in te schatten hoeveel opslagruimte nodig is. Kijk dan eens naar tablets met een geheugenkaartlezer. Dan kun je de opslagruimte makkelijk uitbreiden met een microSD-kaart. Helaas hebben iPads geen geheugenkaartlezer.

Batterij

De batterij bepaalt hoelang u de tablet kunt gebruiken na het opladen. Maar ook andere dingen hebben daar invloed op. Zo gebruiken sommige apps meer energie dan andere apps. Een video streamen kost bijvoorbeeld veel meer energie dan een mail typen. Fabrikanten drukken de accucapaciteit uit in het aantal milliampère-uur (mAh). Hoe hoger deze waarde, hoe langer de tablet meegaat zonder stroom. Grotere tablets verbruiken meer stroom en hebben daarom een grotere accu. Tegenwoordig beloven veel fabrikanten een accuduur van zo’n tien uur. Dat is voor de meeste gebruikers prima. 

Internetverbinding

Met alle tablets kun je internetten via wifi. In sommige tablets kun je ook een simkaart doen. En dus internetten via het 4G of 5G-netwerk. Op de simkaart moet dan een data-abonnement staan. Deze optie is alleen handig voor mensen die de tablet veel onderweg of bijvoorbeeld op vakantieplekken zonder wifi willen gebruiken. Tablets met simkaart-aansluiting zijn duurder dan tablets met alleen wifi.

naar boven