Menu Zoek

Nieuwe tablet kopen

Tablet kopen, waar let ik op?Waar moet u naar kijken als u op het punt staat een tablet aan te schaffen? Wij zetten de belangrijkste afwegingen op een rij.

Is de oude tablet aan vervanging toe of gaat u voor het eerst een tablet kopen? Het is goed om eerst te bedenken wat u precies wilt.

Wat is eigenlijk het voordeel van een tablet? Een computer is voor thuisgebruik, een telefoon kan makkelijk worden meegenomen. Een tablet zit daar een beetje tussenin. Het is een apparaat dat veel thuis op de bank wordt gebruikt, maar dat ook handzaam genoeg is om mee te gaan in een (hand)tas. Net als bij een smartphone bestuurt u een tablet via een aanraakscherm (vaak touchscreen genoemd). Maar het scherm van een tablet is een stuk groter dan dat van een smartphone. Dat is ook gelijk het grootste voordeel van het apparaat. Het grote scherm maakt het makkelijk om teksten te lezen, maar ook om het apparaat te bedienen.

Een goed startpunt is het kiezen van het besturingssysteem. Dat bepaalt namelijk hoe de tablet werkt, net als bij een pc. De keuze is daarbij tussen:

 1. iOS. Dit is het besturingssysteem van Apple-apparaten. Tablets van dit merk worden iPads genoemd. Deze apparaten zijn populair vanwege hun mooie design en prettige besturing. Nadeel is dat ze vrij prijzig zijn.
 2. Android. Dit besturingssysteem staat op allerlei apparaten, zoals Samsung, Lenovo, Huawei en Asus. Android-tablets zijn geliefd vanwege hun toegankelijkheid. Omdat er allerlei merken zijn, is het aanbod heel divers. Over het algemeen zijn Android-tablets goedkoper dan iPads, hoewel er evengoed dure Android-modellen zijn.

  Ook is er nog een aantal tablets met Windows of Linux als besturingssysteem. Maar het aantal tablets met deze systemen is aanzienlijk kleiner. Bovendien worden deze apparaten vaak eerder gebruikt als kleine laptop. Het zijn krachtige tablets waarop gemakkelijk een toetsenbord kan worden aangesloten.

  De keuze voor het besturingssysteem is afhankelijk van smaak en behoefte. Over het algemeen is aan te raden om hetzelfde besturingssysteem te gebruiken dat u ook op andere apparaten gebruikt. Wie bijvoorbeeld veel bestanden wil overzetten van telefoon naar tablet, zal merken dat het gebruiksgemak hoger ligt bij apparaten met hetzelfde besturingssysteem. Hebt u bijvoorbeeld een Android-telefoon? Een logische keuze is dan om een Android-tablet te kopen. Bent u juist al vertrouwd met de iPhone, dan zal de werking van een iPad snel wennen.

  Een volgende afweging is de grootte van het scherm. De kleinste tablets hebben een diagonaal van 7 inch (zo’n 18 centimeter) en zijn te vergelijken met een notitieboekje. De grootste tablets van 12.9 inch (zo’n 33 centimeter) meten zich met kleine laptops. Een maat van rond de 10 inch (ongeveer 25 centimeter) is gebruikelijk.

  • Kleine tablets zijn klein en licht, en daardoor handig mee te nemen. De prijs ligt gemiddeld lager.
  • Middelgrote tablet zijn door hun formaat prettiger om langdurig video’s te kijken of te surfen op het internet.
  • Grote tablets zijn vaak krachtiger en daarmee geschikt voor fotobewerking en video’s bekijken. Wel heeft dit gevolgen voor de prijs. Hoe groter en krachtiger, des te duurder.

  Wie de tablet vooral onderweg wil gebruiken om dingen op te zoeken, komt goed uit met een kleinere tablet. Met een middelgrote tablet kunt u alle kanten op. Zeker voor thuisgebruik is een een middelgroot scherm prettig. De allergrootste modellen zijn voor mensen die net wat meer willen, zoals beeldbewerking of andere zware software.

  Hebt u genoeg aan weinig opslag of wilt u juist heel veel foto’s en apps op de tablet zetten? Er zijn verschillende opties. De hoeveelheid opslag begint vaak bij 8 gigabyte. Veel modellen hebben 32 of 64 gigabyte. Dan zijn er nog modellen met 128, 256, 512 gigabyte of zelfs 1 terabyte.

  Hoe meer apps, foto’s en bestanden u op de tablet wilt zetten, hoe groter de opslagcapaciteit die u nodig hebt. Natuurlijk zijn foto’s altijd over te zetten naar een externe harde schijf of usb. Het is dus maar net afhankelijk van hoeveel u altijd paraat wilt hebben op de tablet.

  De volgende afweging is wat technischer. Het gaat om twee belangrijke onderdelen in de tablet: de processor en het werkgeheugen. Samen bepalen deze hoe snel een tablet werkt en hoeveel taken tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

  In het geval van de processor zijn kloksnelheid en de hoeveelheid kernen belangrijk. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de processor is. Een tablet met een kloksnelheid van 2,4 ghz zal over het algemeen beter presteren dan een tablet met een kloksnelheid van 1,7 ghz. Daarnaast is het aantal kernen is bepalend. Een dual core (twee kernen) kan minder taken tegelijkertijd doen dan een quad core (vier kernen), hexa core (zes kernen) of octa core (acht kernen). Dat valt terug te zien in de prijs, meer kernen betekent vaak ook een prijzigere tablet.

  Bij werkgeheugen gaat hetzelfde principe op. Een werkgeheugen van 1 of 2 gb ram kan minder snel taken uitvoeren dan een tablet met een werkgeheugen van 3, 4 of 6 gb ram. Maar ook hier resulteert meer werkgeheugen vaak in een hogere prijs.

  Wel geldt: getallen zeggen veel, maar niet alles. Het gaat om het totaalplaatje van hoe alle onderdelen met elkaar werken en hoe goed ze aansluiten op de software.

  Net als bij een smartphone of laptop, bepaalt de batterij hoe lang u de tablet kan gebruiken na het opladen. Welke apps u gebruikt, hoeveel data er gebruikt wordt en hoe fel het scherm is, zijn factoren die daar invloed op hebben. Het streamen van een video kost bijvoorbeeld veel meer energie dan het typen van een e-mail.

  De capaciteit van de batterij wordt uitgedrukt in mAh, dit staat voor milliampère-uur (de h komt van het Engelse hour). Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer de tablet meegaat zonder stroom. Een gemiddelde batterijduur ligt tussen de 3000 en 5000 mAh. Sommige modellen die extra lang zonder stroom kunnen, hebben een capaciteit van rond de 7000 mAh.

  Denkt u de tablet veel te gebruiken buitenshuis en op plekken waar u geen stopcontact bij de hand hebt? Dan is het aan te raden om een tablet te kopen met een hogere batterijcapaciteit. Bij veel thuisgebruik is de capaciteit van de batterij een minder belangrijke factor.

  Kijk bij het aanschaffen van een tablet ook even goed naar de resolutie van het scherm. De hoeveelheid pixels in combinatie met de grootte van het scherm, bepalen samen de pixel-dichtheid. Hoe groter die dichtheid, hoe scherper het beeld.

  Goedkopere tablets hebben soms een lagere resolutie. Dat betekent minder pixels per vierkante centimeter. Het beeld is daardoor wat minder scherp. Maar, zelfs de simpelste tablets van nu hebben een prima beeld in vergelijking met een aantal jaar geleden. Wie een tablet vooral gebruikt voor wat e-mailen en internetten, zal resolutie minder belangrijk vinden.

  De meeste moderne tablets hebben een hoge resolutie. Dankzij de vele pixels worden uw favoriete websites en foto’s haarscherp weergegeven. Zeker het bekijken van video’s is extra fijn op een scherm met hoge resolutie.

  Bij een aantal tablets is het mogelijk om ook buitenshuis te internetten, zonder wi-fi dus. Dit kan met een simkaart. De tablet moet dan wel de optie hebben om een simkaart aan te sluiten.

  Het werkt hetzelfde als bij een smartphone. Bent u thuis, dan kunt u gebruikmaken van de wi-fi. Bent u onderweg, dan maakt u gebruik van het 4G of 5G-netwerk. U moet dan bij de tablet een simkaart kopen, en een data-abonnement afsluiten.

  Deze optie is erg geschikt voor mensen die de tablet veel onderweg of op vakantieplekken zonder wi-fi willen gebruiken.

  Hebt u een tablet gevonden die bij u past? Misschien wilt u er ook een aantal accessoires bij. Eén accessoire dat in ieder geval aan te raden is, is een tablet-hoes. Met een hoes voorkomt u krassen en beschadigingen op de tablet. Ook bij vallen biedt een hoes enige bescherming. Zo gaat de tablet veel langer mee.

  Andere accessoires zijn meer afhankelijk van uw behoefte:

  • Een stylus-pen. Er zijn speciale stylussen voor de tablet. Dit kan het bedienen van een tablet makkelijker maken, als u met uw vinger vaak het verkeerde aantikt.
  • Een schermbeschermer. Dit is een dun, doorzichtig laagje dat u op het scherm plakt. Dit beschermt het scherm tegen krassen.
  • Een toetsenbord. Bij sommige tablets is het mogelijk om een toetsenbord aan te sluiten. Hiermee kunt u de tablet als laptop gebruiken.
  • Een tablet-standaard. Zet de tablet in de standaard om deze overeind te houden. Handig tijdens het kijken van video’s bijvoorbeeld.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.