Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Op pad met Wandelnet

Op pad met Wandelnet
Ons kleine kikkerlandje is groot in de vele kilometers wandelpaden. Wandelnet is een fantastische site die elke wandelaar helpt bij het vinden van de volgende wandeling.

De stichting Wandelnet onderhoudt samen met zo'n 1.000 vrijwilligers wandelroutes. Op de site wandelnet.nl staan deze routes uitgelegd en afgebeeld op een kaart.

Bij elke route staat een korte beschrijving en de lengte. De wandelaar kan zien hoe je naar het startpunt komt en weer terugkeert vanaf het eindpunt. Elke routekaart is ook te downloaden als pdf. Die kan natuurlijk worden geprint. Ook is elke route beschikbaar als gpx. Daarmee loop je de route met de smartphone.

Behalve de routekaart is ook de beschrijving van elke tocht beschikbaar als pdf. Daarbij staat dan ook achtergrondinformatie. En via de webshop verkoopt Wandelnet boekjes over de wandelroutes. Wandelnet is het online walhalla voor elke wandelliefhebber.

De drie grote wandelrubrieken op Wandelnet zijn LAW's, streekpaden en NS-wandelingen. Daarnaast zijn er boswachterspaden, stadswandelingen en rondwandelingen.

Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's)

Een pad heet een LAW als de route langer is dan 150 km. Voorbeeld daarvan is het Pieterpad. De bewegwijzering in beide richtingen verloopt via een wit-rode markering. Elke LAW heeft etappes. Van iedere etappe staat op Wandelnet een beschrijving. Op dit moment zijn er 23 LAW's in Nederland.

Streekpaden

Een streekpad is een rondwandeling binnen één regio. Voorbeelden zijn het Drenthepad, het Betuwepad en het Groene Hartpad. De routes kunnen 80 tot 350 kilometer lang zijn. Ze zijn met geel-rode markeringen in beide richtingen aangegeven. Streekpaden hebben etappes die apart op Wandelnet staan. Nederland telt 21 streekpaden.

NS-wandelingen

De NS biedt al jarenlang tochten aan van treinstation naar treinstation. Deze NS-wandelingen staan op de site van de NS maar ook op Wandelnet, die de routes onderhoudt. In de routebeschrijving staan meestal suggesties hoe de route ingekort kan worden. Dit maakt NS-wandelingen heel geschikt voor wie geen kilometerslange tochten kan of wil afleggen. De wandelingen zijn verschillend gemarkeerd: in de routebeschrijving staat dit duidelijk toegelicht.

OV-stappers

In de rubriek NS-wandelingen staan ook de zogenoemde OV-stappers. Dit zijn NS-wandelingen die de NS uit het pakket heeft gehaald. De markeringen kunnen dus verouderd of helemaal niet meer zichtbaar zijn. Met de routekaart of gpx zijn ze prima te volgen. Wie dat te avontuurlijk vindt laat ze beter links liggen.

Boswachterspaden

Boswachterspaden zijn rondwandelingen die boswachters aanbevelen. Ze zijn ook te vinden op de site van Staatsbosbeheer, die de routes onderhoudt.

Stadswandelingen

Onder het kopje stadswandelingen staan wandelroutes die de wandelaar kennis laten maken met een stad.

(Wandelnet) Rondwandelingen

Wie graag een ronde wandelt kan terecht bij een aantal rondwandelingen van Wandelnet. Ze bestaan uit delen van de grotere wandelroutes.

Op de homepage van Wandelnet staan ingangen naar Lange-Afstand-Wandelpad, Streekpad en NS-wandeling. Daarnaast is er een provincie-overzicht dat laat zien welke wandelingen er in en door een provincie lopen. Al deze ingangen zijn leuk om inspiratie op te doen. Wie bijvoorbeeld meer informatie wil over het Pieterpad zet deze stappen:

 • Klik op de homepage op Lange-Afstand-Wandelpad.
 • Klik op Pieterpad deel 1.
 • Klik op Naar het Route-overzicht.

De pagina laat op de kaart de hele route zien: rood gemarkeerd. Links staan alle etappes.

Zoeken via de homepage

 • Klik bijvoorbeeld op Pieterpad 1 etappe 01.

Nu verschijnt een korte beschrijving met daaronder de routekaart van deze etappe.

 • Klik op Download route (pdf) om de routebeschrijving te downloaden.
 • Klik op Download kaart (pdf) om de routekaart te downloaden.
 • Een klik op Plan naar startpunt of Plan vanaf eindpunt opent Google Maps. Daar kunt u uw route naar deze punten bepalen.
 • Klik op de het middelste tabblad Pieterpad 1 om terug te keren naar het etappe-overzicht.

Wandelnet heeft een zoekpagina met een aantal handige filters. Fijn voor wie nog helemaal geen idee heeft waar de reis heen moet gaan.

 • Klik op de homepage bovenin het menu op Wandelroutes.
 • Klik op Zoek route.
 • Filter eventueel de zoekopdracht op 'Provincie' en 'Type route'. Geef bijvoorbeeld de maximale (en minimale) loopafstand op. Het is zelfs mogelijk te filteren op plaatsnaam ('Amsterdam') en routenaam ('Pieterpad').
 • Klik daarna op Zoeken.
 • Onderaan verschijnen de actieve filters. Daaronder de gevonden (etappe)routes plus de locaties op de kaart.
 • Klik op een route en de detailpagina wordt geopend zoals hierboven staat.
 • Zijn er geen of weinig routes gevonden, dan hebt u misschien te veel filters gekozen. Klik dan op Wis filters en begin opnieuw.

Zoeken via zoekpagina

Op de detailpagina van (bijna) elke wandeling staat de optie 'Download GPX'. Dat is een bestand voor navigatie-apps. Daardoor wordt de route zichtbaar op een landkaart op de smartphone. Zo is steeds te zien waar de wandelaar loopt. Gebruik daarvoor de app GPX Viewer.

Misschien is een gpx-bestand een brug te ver en vindt u de beschrijvingen op de site te kort. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om een boekje te kopen via de webwinkel van Wandelnet. Die zijn er voor alle LAW's en streekpaden. Daarnaast zijn er een aantal boekjes met gebundelde dagwandelingen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.