Menu Zoek

Routes volgen met GPX Viewer

Routes volgen op een smartphone

Wandelaars en fietsers die graag de mooiste routes uitstippelen, hebben veel profijt van GPX Viewer. Deze mobiele app wijst gebruikers de juiste weg.

Allerlei gespecialiseerde wandel- en fietswebsites bieden complete routebestanden aan. Zowel in binnen- als buitenland dienen die uitstekend als gids. Voeg zo'n bestand aan GPX Viewer op een mobiel toestel toe en volg een route langs de mooiste plekjes. Deze app laat op een plattegrond continu de huidige positie zien. Verder merken gebruikers aan de hand van een lijn of ze de goede richting op gaan.

Gebruikers hebben voor GPX Viewer een mobiel toestel met gps nodig. Deze functie is op verreweg de meeste smartphones en bepaalde tablets aanwezig. Aan de hand van gps achterhaalt GPX Viewer op enkele meters nauwkeurig de actuele locatie op aarde. Dit gebeurt via een verbinding met satellieten in de ruimte. Bekijk met behulp van gps waar u zich momenteel bevindt en volg de ingestelde route.

Het gebruik van GPX Viewer vereist een routebestand. Die zijn overal op internet te vinden. Alleen al voor Nederland bestaan er bestanden van duizenden uitdagende routes. Neem maar eens een kijkje op websites als gpstracks.nl of route.nl en ga voor de gewenste regio op zoek naar een zogeheten gps-route. De meeste websites bieden als download een gpx-bestand aan. Wellicht is het eerst nodig om uzelf bij de website gratis te registreren. Hebt u het routebestand op een pc of laptop opgeslagen? Mail het bestand dan naar uzelf, zodat u het dadelijk op een mobiel toestel kunt openen.

Voor een toestel met Android is GPX Viewer gratis beschikbaar. Download deze app uit de Play Store. Op een iPhone bevat de App Store onder de namen Topo GPS en GPS-Viewer verschillende soortgelijke apps. Dit artikel bespreekt de routemogelijkheden van GPX Viewer op een Android-apparaat en Topo GPS op een iPhone.

GPX Viewer vraagt de eerste keer toegang tot de locatiegegevens van het Android-apparaat. Kies Tijdens gebruik van de app. Open nu een route:

 • Tik op Bestanden openen.
 • Tik bij het scherm 'Toegang tot alle bestanden op het schuifje achter 'Toegang toest. tot alle bestanden' of tik op het pijltje linksboven om geen toestemming te geven.
 • GPX Viewer heeft toegang tot opgeslagen bestanden. Zoek het opgeslagen gpx-bestand en tik op de bestandsnaam.

Hebt u het routebestand naar uzelf gemaild? Dan volstaat het om in de mail-app op het gpx-bestand van de e-mailbijlage te tikken. GPX Viewer opent automatisch de bijbehorende route. De blauwe stip laat uw huidige locatie zien. Tik op de gekleurde markeerpunten om extra informatie over het traject op te vragen. Sommige routebestanden bevatten allerlei interessante wetenswaardigheden.

Route in GPX Viewer op Android-apparaat

Topo GPS vraagt de eerste keer toegang tot de locatiegegevens van de iPhone. Kies Bij gebruik van app. Open nu een route:

 • Tik rechtsonder op het pijltje.
 • Tik rechtsonder op het plusteken.
 • Tik rechtsonder op Importeer bestand.
 • Zoek het opgeslagen gpx-bestand en tik op de bestandsnaam.

Hebt u het routebestand naar uzelf gemaild? Het is ook mogelijk om het routebestand rechtstreeks vanuit de mail-app aan Topo GPS toe te voegen.

 • Tik op het gpx-bestand in de e-mailbijlage.
 • Veeg de pictogrammen van apps helemaal naar links en tik op Meer.
 • Veeg zo nodig een stukje omlaag en kies Kopieer naar Topo GPS.

De rode pijl laat uw huidige locatie zien. Tik op de rode stippen om extra informatie over het traject op te vragen.

Route volgen in Topo GPS op iPhone

Weet u zelf een prachtige route die verder nog niemand kent? Misschien wilt u de routegegevens met andere wandel- of fietsliefhebbers delen. Neem tijdens de tocht de route op en creëer hiervan een gpx-bestand. Voor het opnemen van het traject met een Android-toestel voldoet de app GPX Viewer PRO prima. Die kost eenmalig 4,99 euro. Voor het opnemen van een route met een iPhone gebruikt u bijvoorbeeld de app Topo GPS.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.