Menu Zoek

Opgelicht op internet? Schaam je niet, praat erover

fraude slachtoffer
Iedereen kan slachtoffer worden van online fraude. Wat moet je doen als je ergens bent ingetrapt?

Het verschilt natuurlijk bij elke truc wat er moet gebeuren als u erin bent getrapt. Maar bijna altijd geldt: bel de bank, verzamel bewijs en doe aangifte bij de politie. Op zoek naar gericht advies? Vul dan op Slachtofferhulp.nl een paar vragen in en lees wat u moet doen.

Bel de bank

Hebt u op een link geklikt en per ongeluk rekeninggegevens ingevuld op een criminele website? Neem dan meteen contact op met de bank, voordat er geld wordt afgeschreven. Bent u geld kwijt door het bedrog? Bel ook dan met de bank. Bankmedewerkers kunnen bijvoorbeeld een rekening (tijdelijk) blokkeren, zodat criminelen geen geld meer kunnen opnemen. Ook bepaalt de bank of ze een gestolen bedrag vergoeden.

Verzamel bewijs

Bewaar e-mails, sms’jes, WhatsApp-berichten, andere soorten berichten en bankafschriften als die er zijn. Maak daar schermafbeeldingen van. Schrijf het telefoonnummer op waar de oplichter mee werkte, als dat van toepassing is.

Doe aangifte

Doe altijd aangifte. De politie kan niet naar alle meldingen een onderzoek beginnen. Maar als veel mensen een bankrekening of telefoonnummer melden, dan helpt dat bij het opsporen van de oplichter(s).

Fraude kan heftig zijn voor het slachtoffer. Wie ergens in is getrapt, kan zich flink dom voelen en schamen. Of erger nog: in de (financiële) problemen komen, angstig worden of lang last hebben van stress. Maar weet wel: u bent lang niet de enige. Elk jaar zijn er tienduizenden meldingen van online fraude. Schaamte om ‘erin getrapt' te zijn, is dus totaal niet nodig. Bovendien gaan oplichters erg geraffineerd te werk. Het is echt moeilijk om door hun verhalen heen te prikken.

Praat met anderen over wat er gebeurd is. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste kunt u dan hulp vragen aan de mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld bij het contact met de bank of het doen van aangifte. Ook waarschuwt u zo anderen voor fraude. Oplichters verzinnen namelijk telkens nieuwe smoesjes om geld los te peuteren. Wie al eens van een truc heeft gehoord, zal er minder snel intrappen.

Het kan na een heftige gebeurtenis fijn zijn om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Slachtofferhulp Nederland heeft een aantal online lotgenotengroepen voor wie te maken heeft gehad met fraude. Wie een account maakt kan er (anoniem) zijn verhaal delen. En verhalen van anderen lezen en reacties krijgen en geven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.