U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Overstappen van internetprovider: wat verandert er?

Artikel

Stap over naar een andere internetaanbieder en bespaar geld of krijg sneller internet. Wat blijft dan hetzelfde en wat moet u opnieuw instellen?  

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (9 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 10 okt 2023

Overstappen internet

Goedkoper, sneller internet of een verhuizing. Dat zijn meestal redenen om over te stappen van internetprovider. Bijvoorbeeld van Ziggo naar KPN, of andersom. Wie prijzen en aanbiedingen heeft vergeleken, kan een ander internetabonnement nemen. Dat is niet zoveel werk, want veel aanbieders verzorgen een overstapservice. Dat betekent dat de nieuwe aanbieder het oude abonnement opzegt. En dat het oude en nieuwe contract perfect op elkaar aansluiten.  

Nieuwe router en wifi-wachtwoord

De gebruiker moet thuis wel een aantal dingen zelf doen. Wie overstapt, krijgt een nieuwe router voor de draadloze verbinding. Met de gebruiksaanwijzing moet u die dan werkend krijgen. (En lukt dat niet, dan kan er meestal een monteur komen.) Bij een nieuwe router horen een nieuwe netwerknaam en wachtwoord. Op alle apparaten die met internet werken, moet dus opnieuw verbinding gemaakt worden. Dat is een kwestie van het wachtwoord intypen op de laptop, telefoon en tablet. En mogelijk op andere apparaten zoals een draadloze printer. Ook moet de oude router via een al gefrankeerde doos met de post terug naar de vorige internetaanbieder. 

Blijft e-mailadres bestaan?

Wie een e-mailadres gebruikt van de provider (@kpnmail.nl, @ziggo.nl), verliest dat adres bij een overstap. En dus ook alle opgeslagen e-mails. Er is een overgangsperiode van zes maanden. Daarna verwijdert de oude provider het mailadres en alle mails. Bij een aantal providers is het mogelijk om tegen betaling het mailadres te houden. Maar wie webmail webmail Toepassing om e-mail te kunnen lezen via een browser in plaats van een e-mailprogramma. Hierdoor kan je vanaf vrijwel elk apparaat met een internetaansluiting e-mail ontvangen en verzenden. Dit kan de e-mail via de internetaanbieder zijn, maar ook van een webmail-dienst zoals Gmail of Hotmail (tegenwoordig Outlook.com).
gebruikt, zoals Gmail of Outlook, heeft dit probleem niet. 

Ook tv en vaste telefonie

Sommige mensen hebben ook tv en internet bij dezelfde aanbieder. Een (vast) telefoonnummer behouden kan meestal wel, dus dat is geen probleem. Qua tv kan er wel wat veranderen, maar dat hebt u zelf in de hand. Want u kiest hoeveel zenders en welke andere mogelijkheden in het abonnement zitten. Daar hoort mogelijk een nieuwe mediabox bij. Het tv-toestel kan hetzelfde blijven. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven