Menu Zoek

De populairste browsers voor de pc

Welke browser

Wie wil kunnen internetten, heeft een browser nodig. De populairste internetprogramma's zijn Chrome, Edge en Firefox. Welke moet u kiezen?

Edge van Microsoft, is de standaardbrowser van Windows 10. Mensen hoeven het programma niet te installeren want het staat al op de computer met Windows 10. Op andere systemen kan de browser niet gezet worden.

Standaard start Edge met een nieuwspagina, maar dit is naar wens aan te passen. De adresbalk is tevens een zoekbalk. Edge gebruikt als zoekmachine Bing, die ook eigendom is van Microsoft. Maar iedereen kan de zoekmachine aanpassen naar bijvoorbeeld Google. Internetters kunnen in Edge meerdere websites naast elkaar openzetten met behulp van tabbladen.

Het onderscheidende van Edge ten opzichte van andere browsers:

 • De Leeslijst
  Sla hierin artikelen van internet op, zodat u ze op een later moment kunt lezen. Ook als u offline bent.
 • Webnotities
  Maak markeringen en voeg notities toe aan webpagina's.

Lees meer over Edge in het artikel 'Werken met Edge in Windows 10'.

De browser Chrome, gemaakt door Google, is het meest gebruikte internetprogramma. Het programma staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Alleen het hoognodige is in beeld; Chrome heeft geen toeters en bellen.

De browser Chrome heeft tabbladen waarop mensen pagina's kunnen openen en de adresbalk van Chrome is een zoekbalk. Typ een zoekterm in de adresbalk en Google zoekt op internet.

Wat Chrome onderscheidt van andere browsers? Internetters kunnen inloggen met hun Google-account (wie dat heeft). Alle Bladwijzers (de favoriete sites) en browservoorkeuren worden dan op elk apparaat waarop die persoon Chrome gebruikt, beschikbaar. De browser is namelijk ook te gebruiken op de tablet en smartphone. Dus wie op de smartphone een site bewaart in de Bladwijzers, ziet die favoriete site ook in het overzicht op de computer.

Lees meer over Chrome in het artikel 'Werken met Google Chrome'.

Firefox wordt gemaakt door Mozilla. Het is een prettige browser. Hij is snel en heeft geen overbodige franje. Firefox heeft net als de andere browsers tabbladen waarop mensen pagina's kunnen openen en de adresbalk fungeert ook als een zoekbalk.

Ook in Firefox kunnen mensen hun favoriete websites opslaan en synchroniseren. Wie meerdere computers heeft en inlogt bij Firefox, heeft overal zijn favorieten beschikbaar.

Lees meer over Firefox in het artikel 'Werken met Firefox'.

De browser Internet Explorer (IE) noemen we hier voor de volledigheid. Het is de standaardbrowser in Windows 7. Hij is ook aanwezig in Windows 10. Maar het programma wordt niet verder ontwikkeld door de maker Microsoft. Daarom is IE niet een programma om nu nog mee te starten. En voor wie het momenteel gebruikt: er komt een moment dat u over moet stappen. Doe dat op tijd zodat u op uw gemak kunt wennen aan de gekozen opvolger.

De browser Safari wordt gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari kan niet op Windows-computers worden geïnstalleerd.

Lees meer over Safari in het artikel 'Mac-computers: werken met Safari'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.