Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

De populairste browsers voor de pc

Welke browsers zijn er?

Internetten doen we via de browser. Chrome is de populairste browser, maar vergeet ook Firefox en de nieuwe versie van Edge niet.

De browser Chrome, gemaakt door Google, is het meest gebruikte internetprogramma. Het staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Deze browser heeft geen toeters en bellen. Het is ook handig dat u bepaalde bladwijzers en bepaalde instellingen ook op andere apparaten kunt gebruiken, zoals op de tablet met de app Chrome.

Edge is de standaardbrowser van Windows 10. De browser gebruikt de technologie van Google. Edge heeft verschillende standaardstartpagina's met allemaal een andere focus. Ook heeft Edge allerlei interessante extra's, zoals de Insluitende lezer om websites heel kaal te tonen. Dat is prettig voor de ogen. Lees hier de handigste functies van de browser.

Firefox wordt gemaakt door Mozilla. Het is een prettige browser. Hij is snel en heeft geen overbodige franje. Ook in Firefox kunnen mensen hun favoriete websites opslaan en synchroniseren. Wie op eerdere apparaten inlogt bij Firefox, heeft overal zijn favorieten beschikbaar. Firefox richt zich verder extra op privacy. Zo gebruikt het programma nieuwe technologie om beter te beschermen tegen infecties en hackers.

De browser Safari wordt gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari kan niet op Windows-computers worden geïnstalleerd. De browser heeft een startpagina die u naar eigen voorkeur kunt indelen. Zo kan er een overzicht staan van uw favoriete websites, kan Safari laten zien welke sites u veel hebt bezocht of kunt u ervoor kiezen een privacyrapport te laten tonen. Extra leuk: sinds de Big Sur-update kunnen Safari-gebruikers de achtergrondfoto van de startpagina zelf aanpassen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.