Menu Zoek

Populairste browsers voor de computer

Populaire browsers voor de computer
Wie wil internetten, heeft een webbrowser nodig. Maar welk internetprogramma kies je? De populairste zijn Chrome, Safari, Edge en Firefox.

De browser Chrome, gemaakt door Google, is het meestgebruikte internetprogramma ter wereld. Het staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Chrome heeft een grote bibliotheek aan extensies om de mogelijkheden mee uit te breiden.

Met Chrome kunnen mensen gemakkelijk gegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten. Favorieten en zoekgeschiedenis kun je dan ook makkelijk op bijvoorbeeld de smartphone terugvinden. Een voordeel van Chrome is dat het programma goed samenwerkt met andere Google-diensten. Denk aan de vertaalmachine Translate, die ook webpagina's kan vertalen. Of aan de Chromecast, bedoeld om video's vanaf een ander apparaat op de tv te laten afspelen.

Een nadeel is dat Google, en daarmee Chrome, het niet zo nauw neemt met de privacy van gebruikers. Firefox gaat daar beter mee om.

Edge is de standaardbrowser van Microsoft. Hij staat op elke Windows 10 of 11-computer. Edge en Chrome gebruiken dezelfde techniek (chromium genaamd) en zijn daarom allebei snel. Door die gedeelde techniek kun je de functies van Edge uitbreiden met de extensies voor Chrome.

Gebruikers kunnen in Edge 'verzamelingen' maken van websites, teksten, plaatjes en aantekeningen. Dat kan ik geen andere browser. Verder kent Edge als enige browser verticale tabbladen.

Firefox wordt gemaakt door het bedrijf Mozilla. Firefox richt zich extra op privacy. Het internetprogramma beschermt gebruikers tegen (onzichtbare) trackers. Met die stukjes software kunnen bedrijven zoals Facebook of Google uw zoekgedrag niet volgen. Veel gebruikers kiezen voor Firefox omdat Mozilla geen winst wil maken.

Net als bij de andere browsers kunnen gebruikers in Firefox incognito of privé internetten. Daarbij worden de zoekgeschiedenis, cookies en wachtwoorden niet bewaard. Anoniem internetten dus. Alleen verschilt het per browser hoe anoniem die functie écht is. Firefox zegt alle informatie te wissen die u in het privévenster achterlaat.

De browser Safari is gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari werkt niet op Windows-computers. Het is de snelste browser in combinatie met Apple-apparaten. Zelf een ander internetprogramma op die apparaten downloaden kan ook. Qua veiligheid is Safari de betere keuze op de Mac. De beveiliging van Apple-producten is over het algemeen erg sterk.

In Safari zit een handige leeslijst om sites te bewaren die u later nog eens wilt bekijken. En de browser beschermt tegen trackers. In het privacyrapport kunnen gebruikers terugvinden welke trackers tegengehouden zijn.

Chrome, Safari, Edge en Firefox zijn wereldwijd de vier populairste browsers. SeniorWeb schrijft dan ook veel over ze. De verschillen onderling zijn niet supergroot. Ze zijn alle vier veilig, snel en gebruiksvriendelijk.

Zit er niks voor u tussen? Er zijn nog veel meer opties. De browser Opera bijvoorbeeld. De browser belooft gebruikers een ingebouwde adblocker en gratis VPN. Of Vivaldi. Die kunt u bijna helemaal zelf naar wens vormgeven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.