Menu Zoek

Populairste browsers voor de pc

Populaire browsers voor de pcInternetten doen we via de browser. Chrome is de populairste browser, maar vergeet ook Firefox en Edge niet.

De browser Chrome, gemaakt door Google, is het meestgebruikte internetprogramma ter wereld. Het staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Chrome heeft een grote bibliotheek aan extensies om de mogelijkheden mee uit te breiden. Net als Edge en Firefox, is Chrome gratis te downloaden op elk apparaat.

Open in Chrome verschillende internetpagina's tegelijk in tabbladen. Sla favoriete sites en wachtwoorden op in de browser of zoek een bezochte website terug in de geschiedenis. Met Chrome kunnen mensen gemakkelijk gegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten. Websites die op de pc als favoriet gemarkeerd zijn, kunt je bijvoorbeeld ook op de smartphone makkelijk terugvinden. Een ander voordeel is dat Chrome goed samenwerkt met andere Google-diensten. Denk aan de vertaalmachine Translate, die ook webpagina's kan vertalen. Of aan de Chromecast, bedoeld om media vanaf een ander apparaat op de tv te laten afspelen.

Een nadeel is dat Google, en daarmee Chrome, bekend staat als bedrijf dat het niet zo nauw neemt met de privacy van gebruikers. Firefox gaat daar beter mee om.

Edge is de standaardbrowser van Windows. Hij staat vooraf geïnstalleerd op elke nieuwe Windows 10 of 11-computer. Het is de grootste concurrent van Chrome. De twee browsers gebruiken dezelfde technologie en profiteren van de snelheid van dat systeem. Vanwege die gedeelde technologie kunnen gebruikers de functies van Edge uitbreiden met de vele extensies die eigenlijk voor Chrome bedacht zijn. Edge updaten hoeft niet handmatig, dat gebeurt automatisch als Windows updatet. Deze browser is gratis te downloaden als hij niet standaard op een apparaat staat.

Net als in alle andere browsers, openen gebruikers verschillende internetpagina's naast elkaar op tabbladen. Ook Edge kan favoriete sites en wachtwoorden opslaan. Een prettige extra is de leesmodus, die een website zonder poespas laat zien. Verder kent Edge als enige browser verticale tabbladen. En voor wie 's avonds veel leest op de computer is er de donkere modus. De achtergrond van de browser is dan donker en de tekst wit. Wel zo prettig voor de ogen.

Firefox wordt gemaakt door Mozilla. Het is een prettige browser zonder overbodige franje. Firefox richt zich extra op privacy. Voor alle gebruikers is 'verbeterde bescherming tegen volgen' ingeschakeld. Dit blokkeert (onzichtbare) trackers van sociale media zoals Facebook of Twitter. Veel gebruikers kiezen voor dit internetprogramma omdat het moederbedrijf geen doel heeft om winst te maken. In tegenstelling tot Google en Microsoft.

Ook Firefox werkt met tabbladen en houdt de browsegeschiedenis bij. Net als bij de andere browsers kunnen gebruikers wachtwoorden en bladwijzers opslaan en synchroniseren. Wie dan op andere apparaten inlogt bij Firefox, heeft overal zijn favoriete sites en wachtwoorden beschikbaar. Firefox heeft net als Edge een leesmodus om een webpagina er rustig en goed leesbaar uit te laten zien. En voor wie wel eens gebruik maakt van de incognitomodus: Het verschilt per browser hoe privacyvriendelijk die vensters écht zijn. Firefox claimt alle informatie te wissen.

De browser Safari wordt gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari kan niet op Windows-computers worden geïnstalleerd. Hoewel het de snelste browser is in combinatie met Apple-apparaten, is het niet verplicht om op de Mac Safari te gebruiken. Chrome, Edge en Firefox werken ook op de Mac. Handig voor wie niet alleen Apple-apparaten gebruikt. Qua veiligheid is Safari de betere keuze op de Mac. De beveiliging van Apple-producten is namelijk over het algemeen erg sterk.

Net als bij de andere browsers werkt ook Safari met tabbladen en kunnen gebruikers webpagina's opslaan als Favorieten. De browser heeft een startpagina die u naar eigen voorkeur kunt indelen. Bijvoorbeeld met een overzicht van favoriete websites, de meest bezochte sites of met het privacyrapport. Safari richt zich sinds een aantal jaar extra op de privacy van gebruikers. Zo zijn gebruikers nu beter beschermd tegen trackers, programma's die uw online gedrag volgen.

Chrome, Safari, Edge en Firefox zijn wereldwijd de vier populairste browsers. SeniorWeb schrijft hier dan ook veel over. De verschillen onderling zijn niet supergroot. Ze zijn alle vier veilig, snel en gebruiksvriendelijk. Op het gebied van privacy valt er wel het een en ander te kiezen.

Zit er niks voor u tussen? Er zijn nog veel meer opties te vinden. Opera bijvoorbeeld, van het Noorse bedrijf Opera Software. De browser belooft gebruikers een ingebouwde adblocker en gratis VPN. Of Vivaldi. Die kunt u bijna helemaal zelf vormgeven om aan uw wensen te voldoen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.