Menu Zoek

De populairste browsers voor de pc

Welke browsers zijn er?

Wie wil kunnen internetten, heeft een browser nodig. Chrome is de populairste browser, maar vergeet ook Firefox en de nieuwe versie van Edge niet. Welke moet u kiezen?

De browser Chrome, gemaakt door Google, is met stip het meest gebruikte internetprogramma. Het staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Chrome heeft geen toeters en bellen. Chrome is vooral heel snel. Eerder onderscheidde de browser zich ook door de synchronisatiefunctie. Wie inlogt met zijn Google-account, kan bijvoorbeeld bladwijzers en sommige instellingen ook op andere apparaten gebruiken. Bijvoorbeeld op de tablet met de app van Chrome. Een aantal andere browsers heeft deze functie nu ook.

Lees meer over Chrome in het artikel 'Werken met Google Chrome'.

Edge is de standaardbrowser van Windows 10. Microsoft verspreidt sinds januari 2020 een geheel vernieuwde versie via Windows Update. Die versie gebruikt de technologie van Google. Edge heeft verschillende standaardstartpagina's. Ze hebben allemaal een andere focus. Edge heeft allerlei interessante extra's, zoals de Insluitende lezer om websites heel kaal te tonen. Dat is prettig voor de ogen.

In het artikel 'Internetten met Edge' staan de basisfuncties van deze browser. Het artikel 'Nieuwe en handige functies van Edge' bespreekt de onderdelen waarmee Edge zich onderscheidt van andere browsers.

Firefox wordt gemaakt door Mozilla. Het is een prettige browser. Hij is snel en heeft geen overbodige franje. Ook in Firefox kunnen mensen hun favoriete websites opslaan en synchroniseren. Wie op eerdere apparaten inlogt bij Firefox, heeft overal zijn favorieten beschikbaar. Firefox richt zich verder extra op privacy. Zo gebruikt het programma nieuwe technologie om beter te beschermen tegen infecties en hackers.

Lees meer over Firefox in het artikel 'Werken met Firefox'.

De browser Safari wordt gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari kan niet op Windows-computers worden geïnstalleerd.

Lees meer over Safari in het artikel 'Mac-computers: werken met Safari'.

De browser Internet Explorer noemen we hier voor de volledigheid. De browser staat op computers met Windows 10. Maar het wordt niet verder ontwikkeld door de maker Microsoft. Daarom is Internet Explorer niet een programma om nu nog mee te starten. Het programma loopt makkelijk vast en geeft niet alle websites meer goed weer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.