U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Populairste browsers voor de computer

Artikel

Wie wil internetten, heeft een webbrowser nodig. Maar welk internetprogramma kies je? De populairste zijn Chrome, Safari, Edge en Firefox.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,4 / 5 (72 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 25 mrt 2024

Meestgebruikte browser: Chrome

De browser Chrome, gemaakt door Google, is het meestgebruikte internetprogramma ter wereld. Het staat bekend om zijn snelheid en minimalistische uiterlijk. Chrome heeft een grote bibliotheek aan extensies om de mogelijkheden mee uit te breiden.

Met Chrome kunnen mensen gemakkelijk gegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten. Favorieten en zoekgeschiedenis kun je dan ook makkelijk op bijvoorbeeld de smartphone terugvinden. Een voordeel van Chrome is dat het programma goed samenwerkt met andere Google-diensten. Denk aan de vertaalmachine Translate, die ook webpagina's kan vertalen. Of aan de Chromecast, bedoeld om video's vanaf een ander apparaat op de tv te laten afspelen.

Een nadeel is dat Google, en daarmee Chrome, het niet zo nauw neemt met de privacy van gebruikers. Firefox gaat daar beter mee om.

Edge van Microsoft

Edge is de standaardbrowser van Microsoft. Hij staat op elke Windows 10 of 11-computer. Edge en Chrome gebruiken dezelfde techniek (chromium genaamd) en zijn daarom allebei snel. Door die gedeelde techniek kun je de functies van Edge uitbreiden met de extensies voor Chrome.

Gebruikers kunnen in Edge 'verzamelingen' maken van websites, teksten, plaatjes en aantekeningen. Dat kan ik geen andere browser. Verder kent Edge als enige browser verticale tabbladen

Firefox: privacy voorop

Firefox wordt gemaakt door het bedrijf Mozilla. Firefox richt zich extra op privacy. Het internetprogramma beschermt gebruikers tegen (onzichtbare) trackers. Met die stukjes software kunnen bedrijven zoals Facebook of Google uw zoekgedrag niet volgen. Veel gebruikers kiezen voor Firefox omdat Mozilla geen winst wil maken.

Net als bij de andere browsers kunnen gebruikers in Firefox incognito of privé internetten. Daarbij worden de zoekgeschiedenis, cookies en wachtwoorden niet bewaard. Anoniem internetten dus. Alleen verschilt het per browser hoe anoniem die functie écht is. Firefox zegt alle informatie te wissen die u in het privévenster achterlaat.

Safari: voor alles van Apple

De browser Safari is gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari werkt niet op Windows-computers. Het is de snelste browser in combinatie met Apple-apparaten. Zelf een ander internetprogramma op die apparaten downloaden kan ook. Qua veiligheid is Safari de betere keuze op de Mac. De beveiliging van Apple-producten is over het algemeen erg sterk.

In Safari zit een handige leeslijst om sites te bewaren die u later nog eens wilt bekijken. En de browser beschermt tegen trackers. In het privacyrapport kunnen gebruikers terugvinden welke trackers tegengehouden zijn.

Welke webbrowser moet ik nemen?

Chrome, Safari, Edge en Firefox zijn wereldwijd de vier populairste browsers. SeniorWeb schrijft dan ook veel over ze. De verschillen onderling zijn niet supergroot. Ze zijn alle vier veilig, snel en gebruiksvriendelijk. 

Zit er niks voor u tussen? Er zijn nog veel meer opties. De browser Opera bijvoorbeeld. De browser belooft gebruikers een ingebouwde adblocker adblocker Een adblocker is een programma dat voorkomt dat de gebruiker advertenties op internet te zien krijgt. Dat geeft een wat rustiger beeld tijdens het internetten. Websites zijn niet zo blij met het gebruik van adblockers. Zij hebben vaak de advertentie-inkomsten nodig om hun eigen kosten te dekken.
en gratis VPN . VPN VPN staat voor 'Virtueel Particulier Netwerk'. Het is een techniek om via internet een versleutelde en beveiligde verbinding te maken. Dat leidt tot meer vrijheid, privacy en veiligheid, want het internetverkeer gaat dan als het ware door een tunnel. VPN beschermt niet tegen alle internetgevaren, zo'n verbinding helpt bijvoorbeeld lang niet altijd bij de pogingen van hackers om in te breken. Een betrouwbare VPN-aanbieder is ook van belang.
Of Vivaldi. Die kunt u bijna helemaal zelf naar wens vormgeven.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven