Menu Zoek

Wat weet Google over mij?

Wat weet Google van mijGoogle houdt allerlei gegevens van gebruikers bij. Zeker als iemand tijdens het surfen is ingelogd met een Google-account. Bekijk wat Google allemaal van u weet.

De meeste internetgebruikers zoeken met de zoekmachine Google naar informatie. Dit wordt ook wel 'googelen' genoemd. Hierdoor weet Google welke zoekopdrachten iemand heeft gegeven en welke websites hij bezoekt. Deze gegevens geven Google een goed beeld van zijn gebruikers.

Google heeft niet alleen een zoekmachine. Videosite YouTube, browser Chrome en maildienst Gmail zijn bijvoorbeeld ook van Google. Via deze diensten worden gegevens verzameld over de gebruikers. Zo houdt Google welke YouTube-video's gebruikers kijken en waarop zij zochten. Deze activiteiten staan opgeslagen in hun Google-account. Voor sommige diensten is het noodzakelijk om een account te hebben. Denk aan Gmail om mail te lezen of bij Agenda om afspraken te bekijken.

Google-gebruikers kunnen zien welke gegevens het bedrijf bewaart.

  • Open een browser.
  • Ga naar google.com en log in als u dat nog niet bent.
  • Klik rechtsboven op het pictogram met uw initialen of profielfoto.
  • Klik op Je Google-account beheren.
  • Klik in het linkermenu op Gegevens en personalisatie.
  • Klik op Je activiteitsopties beheren.
  • Google bundelt de opgeslagen informatie in verschillende categorieën. Denk aan YouTube-geschiedenis en Web- en app-activiteit. Klik onder een categorie op Activiteit beheren om alle gerelateerde acties te zien.
  • Niet fijn dat Google bepaalde informatie weet? Verwijder de activiteiten uit het overzicht. Klik hiervoor achter de activiteit op het pictogram van drie puntjes > Verwijderen > OK.

Het bekijken van de Mijn activiteit-pagina kan confronterend zijn. Opeens staat zwart op wit wat u allemaal online doet én wat Google dus allemaal over u weet. Gelukkig kunt u per onderdeel bepalen of er gegevens worden opgeslagen.

  • Klik in het linkermenu op Gegevens en personalisatie.
  • Klik onder 'Activiteitsopties' op Je activiteitsopties beheren.
  • Bepaal welke gegevens u wilt opslaan. De activiteiten van gebruikers worden bijgehouden wanneer het schuifje achter de functie blauw kleurt. Klik op het schuifje als u dit niet wilt Het schuifje kleurt grijs. Klik bijvoorbeeld op het blauwe schuifje achter 'Web- en app-activiteiten' zodat onder andere de sites die u bezoekt niet worden opgeslagen.

Google geeft niet alle activiteiten weer in 'Mijn activiteit'. Bij het beheren van activiteitsopties stond bijvoorbeeld ook het bijhouden van de locatiegeschiedenis van de smartphone. Deze gegevens zijn op een andere plek terug te vinden.

  • Klik rechtsboven op het pictogram met uw initialen of profielfoto.
  • Klik op Google-account.
  • Klik in het linkermenu op Gegevens en personalisatie.
  • Klik onder 'Activiteit en tijdlijn' op Mijn activiteit.
  • Klik in het linkermenu op Andere Google-activiteit.
  • Hier staat een hele lijst met gegevens die ook bijgehouden worden en verder zijn te bekijken. Klik bijvoorbeeld op Tijdlijn bekijken om te zien waar u allemaal bent geweest met een apparaat dat is ingelogd bij Google.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.